Μακαρονάδα αλά νόρμα με μελωμένες μελιτζάνες

Μια pasta Alla Norma αλά ελληνικά, με τσακώνικες μελιτζάνες, ντοματένια σάλτσα και φρέσκο βασιλικό. Μια μακαρονάδα τόσο χουχουλιάρικη όσο και καλοκαιρινή.
Μια pasta Alla Norma αλά ελληνικά, με τσακώνικες μελιτζάνες, ντοματένια σάλτσα και φρέσκο βασιλικό. Μια μακαρονάδα τόσο χουχουλιάρικη όσο και καλοκαιρινή.

Δε με νοιάζει που έχει μπει Οκτώβρης. Όσο υπάρχουν μελιτζάνες (και ντομάτες, και βασιλικός) θα είναι αποκαλόκαιρο. Και όσο υπάρχουν μελιτζάνες(και ντομάτες, και βασιλικός), θα τις κάνω Pasta Alla Norma. Γιατί αυτή εδώ είναι η πιο χουχουλιάρικη και ταυτόχρονα πιο καλοκαιρινή μακαρονάδα που υπάρχει. Σισιλιάνικη κανονικά, αλλά θα μπορούσε να είναι λοκάλι. Με τσακώνικες μελιτζάνες που δε συγκρίνεται η γλύκα τους με καμία άλλη, και με ξηρή μυζήθρα αντί για salata ricotta. 

Άκου. Μελωμένες τσακώνικες μελιτζάνες, μέσα σε μια σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, με μπόλικο φρέσκο βασιλικό για την σπιρτάδα του. Και όλο αυτό μαζί με μακαρόνια. Με μπόλικη αλμυρή μυζήθρα από πάνω. Διάλεξα ριγκατόνι για να γεμίζουν νοστιμιά από τη σάλτσα, αλλά την τσακίζω και σε σπαγκέτι άνετα.

Για κρασί, επειδή είναι πολύ πλούσια σάλτσα, θα την ταίριαζα με ένα ροζέ για να ελαφρύνει λίγο το κλίμα. Αλλά ένα ροζέ με έντονο φρούτο, λίγο γήινα αρώματα, και μπόλικο χαρακτήρα, όπως ένα ροζέ Μαύρο Καλαβρυτινό. 

Μακαρονάδα αλά νόρμα με μελωμένες μελιτζάνες

Μια pasta Alla Norma αλά ελληνικά, με τσακώνικες μελιτζάνες, ντοματένια σάλτσα και φρέσκο βασιλικό. Μια μακαρονάδα τόσο χουχουλιάρικη όσο και καλοκαιρινή.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
30 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 45 minutes

Υλικά

  • 3-4 τσακώνικες μελιτζάνες σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες στον τρίφτη
  • 10-15 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου ψιλοκομμένα
  • 250 γρ ριγκατόνι , πένες ή σπαγγέτι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξηρή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προαιρετικό βήμα, αλλά για μένα κάνει διαφορά. Κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες, βάλε τες σε ένα σουρωτήρι, αλάτισε, και άφησέ τες 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
    Στη συνέχεια, ξέπλυνε τες και στέγνωσε τες με χαρτί κουζίνας.
    3-4 τσακώνικες μελιτζάνες, αλάτι
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο, αλάτισε και ψήσε τις μελιτζάνες σε μία στρώση, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 8 λεπτά.
    2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Σκούντα τες στην άκρη, και ρίξε το σκόρδο να πάρει λίγο χρώμα, 30 δευτερόλεπτα, και τον τοματοπελτέ να καραμελώσει, 2 περίπου λεπτά.
    3 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • Μέσα και οι τριμμένες ντομάτες, ο βασιλικός (κράτα λίγα φύλλα για το τέλος), αλάτι, πιπέρι, και άφησέ το να σιγομαγειρευτεί για 15-20 λεπτά, όσο δηλαδή βράζουν τα μακαρόνια σου.
    2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες στον τρίφτη, 10-15 φύλλα βασιλικού, πιπέρι, αλάτι
  • Βάλε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει, και μόλις βράσει, ρίξε τα μακαρόνια, και μαγείρεψέ τα 1 λεπτό λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία.
    250 γρ ριγκατόνι, αλάτι
  • Ρίξε τα μακαρόνια απευθείας στην σάλτσα με μια πιρούνα μακαρονιών, πρόσθεσε λίγο από το νερό τους και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει μια ζουμερή σάλτσα.
  • Σέρβιρε αμέσως με λίγο φρέσκο βασιλικό και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.
    ξηρή μυζήθρα
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close