Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, αυτό είναι το καλό φαΐ. Ε λοιπόν έχω να σου πω ότι η Θεσσαλονίκη έχει και μία τεράστια λατρεία για το κρασί. Άλλωστε βρίσκεται ανάμεσα σε κάποια από τις πιο γνωστές περιοχές παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει μία σειρά από wine bar, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, σε κάθε άκρη της Θεσσαλονίκης, με πολύ προσεγμένες κάβες. Εκεί, θα βρεις ψαγμένα κρασιά, από μεγάλα και μικρότερα οινοποιεία, φυσικά, βιοδυναμικά ή κλασσικά, σπάνιες ετικέτες, και πάνω από όλα φιλόξενους ανθρώπους που αγαπάνε το κρασί και θα σου προτείνουν το ιδανικό για σένα. Ανέβηκα λοιπόν στην πόλη που μεγάλωσα για ένα ΠΣΚ γεμάτο φαγητό και κρασί, και εδώ σου γράφω τα καλύτερα που ανακάλυψα.
Maitr και Μαργαρίτα
Ένα κουκλίστικο μπιστρό κοντά στα δικαστήρια, με πειραγμένη ελληνική (και μεσογειακή μη σου πω) κουζίνα με μπόλικο χαρακτήρα, πανέμορφα πιάτα, τοπικές πρώτες ύλες, περίεργα τυριά από κάθε άκρη της Ελλάδας, και έναν ψαγμένο κατάλογο κρασιών με κάμποσες επιλογές και σε φυσικά κρασιά και μικρά οινοποιεία.
Φάγαμε ένα απλά πανέμορφο ceviche από ψάρι ημέρας, ένα από τα πιο δημοφιλή τους πιάτα και δικαίως αφού εκτός από κουκλί είναι και λουκούμι. Άχαστο. Ένα ριζότο με αμπελόφυλλα και φρέσκιες σαρδέλες που θυμίζει κάτι σε φίνο ντολμαδάκι στην ακόμα πιο comfort εκδοχή του, και αλμυρό κιουνεφέ με φιστίκι αιγίνης και σιρόπι από θρούμπι, τυρένιο και τραγανό. Θα ξανάρθω για ένα αλμυρό γαλακτομπούρεκο με μαστιχοτύρι που μου γυάλισε αλλά είχε τελειώσει όταν πήγαμε.
🍷Ήπιαμε την Μαλαγουζιά Vre από το κτήμα Χατζηβαρύτη, με φρουτένια και ζαχαρένια αρώματα που ταιριάζουν τέλεια με το ceviche. Για εμένα, ένα από τα must try φυσικά κρασιά, ειδικά αν τώρα ξεκινάς να ψάχνεσαι με την κατηγορία.
Info: Φράγκων 3 &, Στρ. Σφέτσου, Θεσσαλονίκη, 📞 231 400 7586, Instagram
Πσαράς Fisheria
Από τη μία είναι το ιχθυοπωλείο. Από την άλλη το μεζεδοπωλείο. Εκεί θα φας τα ψάρια και τα θαλασσινά από δίπλα σε τσαχπίνικες ωμές κυρίως παρασκευές πίνοντας κρασάκια. Κατάλογος δεν υπάρχει. Ό,τι έπιασαν τα καΐκια τους εκείνη την ημέρα. Εμείς φάγαμε ολόφρεσκες γυαλιστερές, σασίμι μπακαλιάρου, σασίμι γαρίδας (αν το πετύχεις, το παίρνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα), και καρπάτσιο παλαμίδας. Κι αν σηκώνεις και τα μερακλίδικα, θα τσιμπίσεις όπωσδήποτε και τα ψάρια που παλαιώνονται σε διάφορα αλλαντικά. Ένα θα πω: Άχαστο.
Info: Βαγδαμάλη 3, Θεσσαλονίκη, 📞 231 023 2228, Instagram
Αναντάμ Παπαντάμ
“Αναντάμ Παπαντάμ” κυριολεκτικά σημαίνει “από μητέρα και πατέρα”, σε ελεύθερη μετάφραση “από πάππου προς πάππου”. Και σου άρχισα τώρα τα μαθήματα τουρκικής για σου να πω για το Αναντάμ Παπαντάμ στην Πυλαία, που ξεκίνησε το 1963 σαν καφενεδάκι – ουζερί και εξελίχθηκε από γενιά σε γενιά σε μια gastropub με πειραγμένη ελληνική και μεσογειακή θα έλεγα κουζίνα, με ψαγμένη λίστα κρασιών και τζαζιές για μουσική υπόκρουση.
Φάγαμε ένα comfort, σαλτσερό ντοματόρυζο με φιλέτο τσιπούρας, ντολμαδάκια με γαρίδες, κρέμα λεμονιού και λάδι τσίλι, το πιο “fancy” (με προφορά) εκμέμ μπαλίκ που έχω δει ποτέ, αυτό το σάντουιτς με ψάρι που ετοιμάζουν οι ψαράδες κάτω από την γέφυρα του Γαλατά, εδώ με καπνιστό σκουμπρί μέσα σε ψωμάκι με μελάνι σουπιάς, και ένα αποδομημένο μιλφέιγ με υπερτραγανά φύλλα και βελούδινη κρέμα, που δεν μπορούσα να σταματήσω να τρώω, κι ας είχα σκάσει.
Info: Πολυτεχνείου 13 Ανανταμ Παπανταμ, Πυλαία, 📞 231 032 3666, Instagram
Tzaki’Ho
Ανηφορίζουμε Χορτιάτη για πιο βουκολικές καταστάσεις, με τζάκι, τσίκνα και country eating. Όχι και το πιο vegetarian friendly μέρος όπως θα φαντάζεσαι, αλλά αν δεν έχεις θέμα να πετάξεις τα τσιπς προσούτου από τα περισσότερα πιάτα στον παμφάγο της παρέας (αυτός δεν είχε θέμα σίγουρα), θα αποζημιωθείς με δροσερή σαλάτα από λαχανικά που καλλιεργούν μόνοι τους, βελούδινη σούπα ημέρας (εμάς ήταν βελουτέ πατάτας), σούπερ τραγανά βραχάκια πατάτας με σιφόν παρμεζάνας, γήινο ριζότο με ποικιλία μανιταριών, και κάτι κολασμένες μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και μπόλικη, λιωμένη γραβιέρα.
🍷 Τα συνοδεύεις με κρασί από την προσεγμένη κάβα η οποία περιλαμβάνει και πολλά φυσικά. Εμείς ήπιαμε το Τρίτων από την οινοποιεία Μαρκόγιαννη, μια γεμάτη και ντελικάτη ξηρή μαυροδάφνη που σίγουρα θα σου αλλάξει γνώμη για αυτή την παρεξηγημένη ποικιλία των (άγριων) νιάτων μας, και το κρυσταλλικό, αρωματικό Ασύρτικο Αγία Τριάδα από το Κτήμα Αποστολίδη.
Info: Απ. Δράγου 2, Χορτιάτης, 📞 2310 349 266, Instagram
Souel wine concept bar
Κανονικά για το Souel θα έπρεπε να σου πω για τη χαλαρή, ακομπλεξάριστη ατμόσφαιρα του που φέρνει πιο πολύ σε κλασικό, παρεΐστικο μπαρ, για τη μικρή αλλά θαυματουργή μπάρα του όπου μετά το δεύτερο κρασί θα καταλήξεις να ανοίγεις συζήτηση με το μισό μαγαζί, για τις πάνω από 200 επιλογές σε κρασιά με πολλά φυσικά ανάμεσά τους, τα οποία μπορείς να τα πάρεις και σπίτι, και για το όσο μαζεμένο χρειάζεται μενού του με τσίμπι-τσίμπι.
Αλλά όχι, εγώ θέλω να σου πω ότι αυτή η τραγανή τάρτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια, φρούτα και καρύδια ήταν όνειρο. Πειράζει;
Info: Π. Μελά 16, Θεσσαλονίκη, 📞 231 026 2827, Instagram
Salumeria Del Greco
Ένα παρεΐστικο μεζεδοπωλείο που είναι και ντελικατέσεν, πάνω στην Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα φας αλίπαστα και καπνιστά ψάρια που παράγουν οι ίδιοι, χειροποίητα ντολμαδάκια, και ένα το χειροποίητο λουκάνικο θαλασσινών που το έβλεπα και στον ύπνο μου, κάνοντας παπάρες με την απίστευτη ζυμωτή ψωμούμπα τους. Θα πιες ρετσίνα, όπως αυτή η Amphorε Naturε από το Οινοποιείο Τετράμυθος, και λοιπές κρασάρες. Must.
Info: Ολύμπου 82, Θεσσαλονίκη, 📞 231 027 2988, Instagram
Ακαδημία art restaurant
Ένα πανέμορφο νεοκλασικό, με παλιά έπιπλα, έργα τέχνης παντού, κουλτουροκαλλιτεχνέ διακόσμηση, και μια κουκλίστικη εσωτερική αυλή με γυάλινη οροφή. Προσδιορίζεται ως art restaurant αφού συχνά-πυκνά φιλοξενεί εκθέσεις και μουσικοθεατρικά χάπενιγκς.
Αν και το μυλοκόπι φρικασέ, τις τηγανίτες με ξινοτύρι και πιπεριά φλωρίνης και τα σαλιγκάρια με σκορδοβούτυρο που φάγαμε εμείς, τα λες και έργα τέχνης.
Info: Αγ. Μηνά 3, Θεσσαλονίκη, 📞 2310 521803, Instagram
+Τροφή
Για το Συν-τροφή δεν έχω να πω πολλά. Άλλωστε έχουν ειπωθεί ήδη τα πάντα από παντού, και για το μενού που αλλάζει κάθε μέρα, και για τα εποχικά και βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών που χρησιμοποιεί, και για τη zero food waste φιλοσοφία όπου τίποτα δεν πετιέται, και για την υπέροχη κάβα με μόνο φυσικά κρασιά, και για το ότι γενικώς είναι άχαστο.
Το μόνο που θα πω είναι ότι αν και πήγα χορτάτη, μόνο για την παρέα και για να πιω κανένα κρασάκι, κατέληξα να φάω το μισό μαγαζί. Και συνέχισα να τρώω όταν οι υπόλοιπ@ είχαν σκάσει. Κι αν είχε κι άλλο, θα τα έτρωγα και αυτό.
Να πάτε.
Φάγαμε: Αθηναϊκή με μυλοκόπι, πατάτες οφτές & φακές μπελούγκα, μαγιάτικο φρικασέ με αβγολέμονο, καρπάτσιο μαγιάτικο με πούδρα αβγοτάραχο, πατζάρια στο τηγάνι με αρωματισμένο γιαούρτι, χόρτα με φακές & λευκό ταραμά, τόνο ωμό με καλαμπόκι & ντιζόν
Info: Δόξης 7, Θεσσαλονίκη 📞 231 054 0260, Instagram
Τα μέρη που μπαίνουν στα σούρτα φέρτα του surtuko.gr είναι αυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, που απόλαυσα πραγματικά, και που θα επισκεφτώ ξανά και ξανά. Πάντα δοκιμάζω όλα τα πιάτα που αναφέρω, εκτός κι αν λέω το αντίθετο. Ό,τι γράφεται εδώ είναι πάντα η υποκειμενική μου γνώμη και τίποτα άλλο.
Σε φιλώ,
Σουρτούκω