Ψητή κολοκύθα με καμένο μέλι, ψημένη φέτα, φιστίκια αιγίνης και θυμάρι

Η γλυκιά κολοκύθα και το μέλι ισορροπούν τέλεια με την αλμύρα της φέτας, σε ένα πιάτο που ετοιμάζεται πανεύκολα και τρώγεται με μανία.
Η γλυκιά κολοκύθα και το μέλι ισορροπούν τέλεια με την αλμύρα της φέτας, σε ένα πιάτο που ετοιμάζεται πανεύκολα και τρώγεται με μανία.

Κολοκύθα. Ο μοναδικός λόγος που δεν τα βάφω μαύρα επειδή χειμώνιασε και εξαφανίστηκαν όλα τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά. 

Ψημένη στον το φούρνο, μέχρι να καραμελώσει. Με θυμάρι για τη γήινη μυρωδιά. Με καμένο μέλι για έξτρα σουίτνες. Με τραγανά φιστίκια αιγίνης που έπεσαν στον φούρνο 5 λεπτά για να καβουρντιστούν και να βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Και με φέτα, που έχει ψηθεί μαζί μέχρι να γίνει κρατσανιστή από πάνω και βελούδινη από μέσα, για να ισιώσει την όλη γλύκα με την αλμύρα της. Εντάξει. Αντέχονται 6 μήνες χειμώνας.  

Η συγκεκριμένη κολοκύθα είναι Hokkaido, μια μικρή, βαθιά πορτοκαλί με πράσινο κολοκύθα, που όπως μου ανέλυσε ο πάρα πολύ ευγενικός παραγωγός στη λαϊκη, είναι μια ιαπωνική ποικιλία, με λεπτή φλούδα, και άρα ευαισθητούλα, με ντελικάτο και γλυκό άρωμα ξηρών καρπών. Φυσικά δε χρειάζεσαι να ψάξεις Hokkaido για τη συνταγή. Και με την μικρή, μακρόστενη γλυκοκολοκύθα, την butternut squash που λένε και στο χωριό μου, που επίσης δε χρειάζεται ξεφλούδισμα, πάλι μούρλια είναι.

Ψητή κολοκύθα με καμένο μέλι, ψημένη φέτα, φιστίκια αιγίνης και θυμάρι

Η γλυκιά κολοκύθα και το μέλι ισορροπούν τέλεια με την αλμύρα της φέτας, σε ένα πιάτο που ετοιμάζεται πανεύκολα και τρώγεται με μανία.
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 15 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 1 μικρή κολοκύθα 600 γρ., γλυκοκολοκύθα ή Hokkaido
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
  • 150 γρ. φέτα
  • 2 κλαδάκια θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης
  • 1 κουταλιές της σούπας μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C.
  • Κόψε την κολοκύθα σε φέτες, με προσοχή γιατί γλιστράει. Βάλε τις φέτες σε ένα ταψί, πασπάλισε με ελαιόλαδο, μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε να πάει παντού. Άπλωσε τις φέτες στο ταψί, χωρίς να ακουμπάνε, για να γίνουν τραγανές. Άφησε ένα κενό στην μέση, τοποθέτησε την φέτα, και ράντισε την με λίγο ελαιόλαδο. Ρίξε το θυμάρι στο ταψί, και ψήσε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσαφίσει η κολοκύθα, περίπου 35-40 λεπτά.
  • Ρίξε τα φιστίκια αιγίνης στο ταψί και ψήσε για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Ετοίμασε το μέλι: όσο ψήνονται τα φιστίκια, βάλε ένα μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ρίξε το μέλι. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλίθρες, σταμάτα να ανακατεύεις και άφησέ το στην φωτιά 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να σκουρύνει.
  • Σέρβιρε: βγάλε την κολοκύθα από το ταψί, μοίρασε την σε 2 πιάτα, πασπάλισε από πάνω με τα κομμάτια φέτας και τα φιστίκια. Βγάλε τα φύλλα από το θυμάρι και ρίξε τα από πάνω. Ολοκλήρωσε με το καμένο μέλι.
Γεύμα: Κυρίως, Ορεκτικό
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Λαχανικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close