Κάποια πράγματα στην ζωή τα παίρνουμε για δεδομένα, ενώ δεν είναι έτσι. Όχι, δεν προσπαθώ να κάνω βαθύτερη φιλοσοφική ανάλυση. Θέλω να μιλήσω για ποιο απλά, πεζά, καθημερινά πράγματα. Για εμένα ο συνδυασμός ψητό χαλούμι, λεμόνι και μέλι είναι δεδομένος. Έχει ριζώσει. Σαν να λέμε φέτα λαδορίγανη ένα πράμα. Αλλά κρίνοντας από τα εγκεφαλικά που είχε προκαλέσει ένα από τα stories στο instagram όπου μοιράστηκα ένα toast με χαλούμι, κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου δεδομένος.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας μιλήσω για τον πιο απόλυτο από όλους τους απόλυτους συνδυασμούς. Ξεκινάμε με μια φετούλα, ή μάλλον καλύτερα φετάρα αφράτο, φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί. Από πάνω βουτυράτο αβοκάντο λιωμένο. Ψημένο χαλούμι. Λεμόνι. Μέλι. Και λάδι τσίλι. Το πόσο ταιριάζει η αλμύρα του χαλουμιού, με την οξύτητα από το λεμόνι, την γλύκα από το μέλι και το κάψιμο από το τσίλι, απλά δεν περιγράφεται. Όλες οι γεύσεις μαζί, σε τέλεια ισορροπία, σε κάθε δαγκωνιά. Αντί για χαλούμι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε άλλο τυρί ψήνεται όπως μαστέλο ή κεφαλοτύρι. Και μόλις βρήκες το νέο σου αγαπημένο συνδυασμό.
Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, χαλούμι, λεμόνι, μέλι και σπιτικό λάδι τσίλι
Υλικά
- 3 φέτες χαλούμι
- 1 φέτα προζυμένιο ψωμί
- ½ ώριμο αβοκάντο
- λεμόνι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
- ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι τσίλι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το λάδι τσίλι:
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ της κούπας μπούκοβο καυτερό, γλυκό ή συνδυασμό
Εκτέλεση
- Ψήσε το χαλούμι: Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήσε το χαλούμι μέχρι να ροδίσει, περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Παράλληλα, φρυγάνισε το ψωμί σου.
- Και συναρμολόγησε. Λιώσε το αβοκάντο, βάλε λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και άλειψέ το στο ψωμί. Από πάνω τοποθέτησε το χαλούμι, λίγες σταγόνες λεμόνι, το μέλι και το λάδι τσίλι.
Για το λάδι τσίλι:
- Βάλε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι σε χαμηλή φωτιά, και ζέστανε το ελαιόλαδο ελαφρά, για 2-3 λεπτά. Δεν θέλουμε να κάψει, μόνο να ζεσταθεί ελάχιστα. Σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι, βάλε το μπούκοβο. Ρίξε από πάνω το λάδι, και άκουσε το να τσιτσιρίζει. Άφησέ να κρυώσει τελείως, και αποθήκευσέ το στο ψυγείο για 2-3 μήνες.