Θα το βάφτιζα pan con tomate, αλλά όλο και από κάπου θα έτρωγα κράξιμο για το αν έτσι το λέγανε pan con tomate στο χωριό μου. Και θα ήταν και δίκαιο. Γιατί μπορεί για πρώτη φορά να έφαγα ψωμί με τριμμένη ντομάτα σε κάποιο tapas bar της Βαρκελώνης, και στην Ελλάδα μέχρι τότε να είχα πετύχει μόνο ντάκο με παξιμάδι. Αλλά υπάρχει και η ριγανάδα που γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί και ντομάτα, και που την έφαγα στη Μάνη. Υπάρχει και ριγανάδα στα επτάνησα. Και στην τελική τριμμένη ντομάτα πάνω σε ψωμί είναι. Θα μπορούσε να το είχε φτιάξει οποιαδήποτε γιαγιά, ένα καλοκαίρι, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.
Θα το αφήσω αβάφτιστο λοιπόν, και πάμε στην ουσία. Φρυγανισμένο ψωμί, αν είναι και χτεσινό ακόμα καλύτερο. Το τρίβεις με σκόρδο μανιασμένα. Από πάνω ζουμερή, καλοκαιρινή ντομάτα, με μπόλικο λαδάκι. Και τέλος, αντζούγιες. Για το αλάτι. Για το ουμάμι. Γιατί καλοκαίρι είναι και μας πέφτει η πίεση. Και γιατί είμαστε μερακλούδες.
Θα το φας για μεσημεριανό μαζί με μια παγωμένη μπίρα ή ένα τσίπουρο γιατί είναι o τέλειος μεζές. Θα το φας όταν έχεις χανγκόβερ, γιατί τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας και η αλμύρα από την αντζούγια είναι βάλσαμο για το χανγκόβερ, πίστεψέ με ξέρω που σου λέω! Θα το φας το καλοκαίρι που βράζει ο τόπος και δεν έχεις την παραμικρή όρεξη να μαγειρέψεις. Θα το φας για σνακ μετά την παραλία για να συνέλθεις από τον ήλιο. Γενικά όσο κρατάει το καλοκαίρι, θα το φας.
Φρυγανισμένο ψωμί με τριμμένη ντομάτα και αντζούγια
Υλικά
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ντομάτα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 4-6 αντζούγιες
- αλάτι
Εκτέλεση
- Φρυγάνισε το ψωμί και από τις δύο πλευρές, σε φρυγανιέρα, σε τηγάνι ή στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο. Όσο είναι ακόμα ζεστό, τρίψε τη μία πλευρά μανιασμένα με μία σκελίδα σκόρδο.2 φέτες χωριάτικο ψωμί, 1 σκελίδα σκόρδο
- Τρίψε τη ντομάτα στη χοντρή πλευρά ενός τρίφτη μέχρι να φτάσεις στη φλούδα. Ρίξε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακάτεψε.1 ντομάτα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
- Άπλωσε με ένα κουτάλι τη ντομάτα στις φέτες ψωμί, και βάλε από πάνω 2-3 αντζούγιες, ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού.4-6 αντζούγιες
- Κόψε σε 2-3 κομμάτια, έτσι ώστε κάθε κομμάτι να έχει από μία αντζούγια πάνω. Άνοιξε μια παγωμένη μπίρα. Και όρμα.