Λίγο που με τόση ζέστη δεν υπάρχει κανένα κουράγιο για μαγείρεμα, λίγο που ο βασιλικός μου φούντωσε, και γίνεται του πέστο όπως κατάλαβες. Μετά τη μακαρονάδα με σιλινιάνικο πέστο, αυτή τη φορά παίζουμε μπαλίτσα με ένα πέστο με φιστίκια αιγίνης, πιο μυρωδάτο και πιο ελαφρύ από το κουκουνάρι, που όπως επίσης κατάλαβες δεν το συμπαθώ. Χωρίς τυρί, για να μπορείς να προσθέσεις μετά όσο και όποιο θες. Χτες έφτιαξα ένα βάζο, έβαλα το μισό σε μια μακαρονάδα, κράτησα λίγο για να φτιάξω αυτό που βλέπεις σήμερα. Και το υπόλοιπο θα μπει σε σάντουιτς, σαλάτες, αβγά τηγανισμένα μέσα σε πέστο και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Έχουμε και λέμε. Φρυγανισμένο ψωμί. Ντοματίνια καλοκαιρινά και ζουμερά. Βερίκοκα, που όταν καλοκαιριάσει λίγο ακόμα θα τα αντικαταστήσεις με ροδάκινα, και όταν καλοκαιριάσει ακόμα περισσότερο με σύκα. Φέτα για την αλμύρα και την αψάδα. Μέλι για λίγη ακόμα γλύκα. Βασιλικός. Και φυσικά η πέστο.
Το μεσημεριανό, το εύκολο, το γλυκό και αλμυρό. Όπως θα έπρεπε να είναι τα καλοκαιρινά μεσημέρια.
Φρυγανισμένο ψωμί με πέστο φιστικιού αιγίνης, ντοματίνια, βερίκοκα, φέτα και μέλι
Υλικά
Για το πέστο (φτιάχνει περίπου ένα βάζο):
- 40 γρ. φιστίκια αιγίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- αλάτι
Για το φρυγανισμένο ψωμί:
- 1 φέτα προζυμένιο ψωμί
- 1 βερίκοκο
- 3 ντοματίνια
- 15 γρ. φέτα
- ½ κουταλιά της σούπας πέστο
- ½ κουταλιά της σούπας μέλι
- λίγα φύλλα βασιλικού
- αλάτι
Εκτέλεση
Για το πέστο:
- Καβούρντισε τα φιστίκια: αν τα φιστίκια σου είναι ωμά, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά. Ρίξε τα φιστίκια, και ανακάτευε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να σου σπάσει η μύτη από τη μυρωδιά. Βγάλε τα από το τηγάνι.40 γρ. φιστίκια αιγίνης
- Ετοίμασε την πέστο: αν χρησιμοποιήσεις γουδί, βάλε τα σκόρδα με λίγο αλάτι στο γουδί και λιώσε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή. Ρίξε τα φιστίκια και συνέχισε μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Πρόσθεσε τον βασιλικό και κοπάνα μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Ρίξε το λάδι και το λεμόνι και ανακάτεψε. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.Αν πάλι δεν έχεις τέτοιες μαζοχιστικές τάσεις, ρίξε τα πάντα σε ένα μούλτι, και ανακάτεψέ τα μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.2 σκελίδες σκόρδο, 2 κούπες φύλλα βασιλικού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι, αλάτι
- Αποθήκευσε σε ένα βάζο και βάλε την στον ψυγείο μέχρι για 5 περίπου μέρες.
Για το φρυγανισμένο ψωμί:
- Φρυγάνισε το ψωμί σου (χελλόοοουυ).1 φέτα προζυμένιο ψωμί
- Και συναρμολόγησε: Κόψε το βερίκοκο και ντοματίνια σε τέταρτα, και άπλωσέ τα στο ψωμί. Αλάτισε. Σπάσε την φέτα και πασπάλισε από πάνω. Ρίξε το πέστο με ένα κουταλάκι. Μετά το μέλι με ένα κουταλάκι. Και τέλος τα φύλλα βασιλικού. Και αν βάλεις και ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί, είσαι ακόμα πιο σούπερ.1 βερίκοκο, 3 ντοματίνια, 15 γρ. φέτα, ½ κουταλιά της σούπας πέστο, ½ κουταλιά της σούπας μέλι, λίγα φύλλα βασιλικού, αλάτι
Σημειώσεις
Την πέστο θα την βάλεις παντού, από μακαρονάδες μέχρι σαλάτες και σάντουιτς.