Ζουμερές και τραγανές quesadillas με γλυκοπατάτα, με δροσερό ντιπ αβοκάντο 

Άσε στην άκρη το τυρί, και γέμισε τις τορτίγιες σου με γλυκοπατάτα, για ένα έξτρα βελούδινο και απροσδόκητο αποτέλεσμα.
 Άσε στην άκρη το τυρί, και γέμισε τις τορτίγιες σου με γλυκοπατάτα, για ένα έξτρα βελούδινο και απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Οι quesadillas για μένα είναι το απόλυτο dinner party food. Απλώνεις τα πάντα στον πάγκο, φτιάχνεις 2-3 ντιπς για βούτηγμα, και τέλος. Ο καθένας ετοιμάζει την quesadilla του όπως του αρέσει, την ψήνεις, και την τσιμπολογάτε στο όρθιο μέχρι να βγει η επόμενη. Αυτή εδώ όμως δεν είναι μια συνταγή για quesadillas. Ή μάλλον, θα είναι σαν quesadillas, αλλά δεν θα είναι. Γιατί αντί για τυρί θα έχει γλυκοπατάτα. Και πριν αρχίσεις τα “πέρασε έξω σε παρακαλώ” και τα “αν δεν έχει queso (τυρί) δεν είναι quesadilla”, να σου πω ότι quesadillas με γλυκοπατάτα (batatadillas αν προτιμάς) ή χωρίς τυρί γενικότερα υπάρχουν στο Μεξικό κανονικότατα. Πλέον το όνομα αναφέρεται περισσότερο στην μορφή και όχι στο περιεχόμενο. Τύπου πως λένε οι εδώ χάμω σουβλάκι με γύρο, ή οι εκεί πάνω μπουγάτσα με τυρί.  

Και τώρα που κατάφερα να κάνω έξαλλες και την πόλη που μεγάλωσα και την πόλη που ζω, πάμε στο θέμα μας. Γλυκοπατάτα που ψήνεται στον φούρνο μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες λουκουμάκι. Ανακατεύεται με μυρωδικά, μπαίνει μέσα σε τορτίγια και ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσει και να γίνει τραγανή από έξω και απαλή από μέσα. Και επειδή η μισή χαρά στις quesadillas είναι οι συνοδευτικές σάλτσες για βούτηγμα, έχω ετοιμάσει και ένα ντιπ με αβοκάντο και μαγιονέζα, έξτρα πλούσιο, που όμως το σηκώνει και το παρασηκώνει αφού δεν υπάρχει τυρί. 

Και τώρα σκέψου. Κόβεις την quesadilla σε τριγωνάκια, βουτάς στο ντιπ, βάζεις την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα, δαγκώνεις, και νιώθεις: το κρατσανιστό απέξω καυτό-καυτό από το τηγάνι, το ζουμερό και γλυκό απομέσα, το δροσερό και όξινο του βελούδινου ντιπ, και το κάψιμο από την σος. Ψήθηκες;

Ζουμερές και τραγανές quesadillas με γλυκοπατάτα, με δροσερό ντιπ αβοκάντο 

Άσε στην άκρη το τυρί, και γέμισε τις τορτίγιες σου με γλυκοπατάτα, για ένα έξτρα βελούδινο και απροσδόκητο αποτέλεσμα.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 20 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα περίπου 500γρ.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μικρή χούφτα κόλιανδρο , τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, προαιρετικά
  • 4 μεσαίες τορτίγιες
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για το ντιπ αβοκάντο:

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα vegan
  • 1 μικρή χούφτα κόλιανδρο , τα φύλλα μόνο
  • 1 ½ λάιμ τον χυμό τους
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Ψήσε τη γλυκοπατάτα: Προθέρμανέ τον φούρνο στους 220°C. Βάλε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψάκι και ψήσε την μέχρι να αρχίσει να βγάζει ζουμιά και να τρυπιέται άνετα με ένα πιρούνι, για περίπου 50 λεπτά. Βγάλε την από το φούρνο και άφησέ την να κρυώσει. Αυτό μπορείς να το κάνεις και 2-3 μέρες νωρίτερα και να βάλεις την γλυκοπατάτα στο ψυγείο.
  • Ετοίμασε το ντιπ: βάλε όλα τα υλικά σε ένα multi και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι ή lime αν χρειάζεται. Αν δεν έχεις multi, ψιλόκοψε τον κόλιανδρο, λιώσε το αβοκάντο με ένα πιρούνι και ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μαζί. Και αυτό μπορείς να το ετοιμάσεις 2-3 μέρες νωρίτερα και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
  • Ετοίμασε τη γέμιση: Ξεφλούδισε τη γλυκοπατάτα, βάλε την σε ένα μπολ και λιώσε την με ένα πιρούνι. Πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, την πιπεριά και αλάτι, ανακάτεψε, δοκίμασε, και διόρθωσε το αλάτι αν χρειάζεται.
  • Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε λίγο ελαιόλαδο.
  • Γέμισε τις τορτίγιες: Πάρε μία τορτίγια, άπλωσε 2 γεμάτες κουταλιές από την γέμιση στην μισή τορτίγια, αφήνοντας ένα εκ. περιθώριο στις άκρες. Δίπλωσε την τοργίγια στην μέση, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσει.
    Άσε στην άκρη το τυρί, και γέμισε τις τορτίγιες σου με γλυκοπατάτα, για ένα έξτρα βελούδινο και απροσδόκητο αποτέλεσμα.
  • Πάμε για ψήσιμο: βάλε την τορτίγια στο τηγάνi και ψήσε την, κουνώντας την μέσα στο τηγάνι, μέχρι να χρυσαφίσει, για περίπου 2 λεπτά. Γύρισε την με μία σπάτουλα, και ψήσε την μέχρι να χρυσαφίσει και η άλλη πλευρά, για 2 ακόμα λεπτά. Βγάλε την από το τηγάνι και κόψε την σε 3 τρίγωνα.
  • Όσο ψήνεται η quesadilla, ετοιμάζεις την επόμενη, και επαναλαμβάνεις την διαδικασία.
  • Για το σερβίρισμα, προφανώς και τσιμπολογάς την προηγούμενη quesadilla όσο ψήνεται η καινούρια. Ή αν προτιμάς, μπορείς να τις ψήσεις όλες, να τις κόψεις σε τριγωνάκια, και να τις σερβίρεις μαζί με το ντιπ, φέτες lime, και την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα.

Σημειώσεις

Την γλυκοπατάτα και το ντιπ μπορείς να τα ετοιμάσεις 2-3 μέρες νωρίτερα, και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
Για γέμιση, μπορείς να προσθέσεις ό,τι άλλο θες: καλαμπόκι κονσέρβα, πίκλες jalapenos, ντοματίνια ψιλοκομμένα, τυρί τριμμένο (ναι τυρί).
Για ντιπ, μπορείς να κάνεις κλασικό γκουακαμόλε, γιαούρτι ή την οποιαδήποτε salsa.
Γεύμα: Snack, Κυρίως
Κουζίνα: Μεξικάνικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, Σάντουιτς

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close