Τι κι αν έχωσες παλτά, πουλόβερ και σκουφιά στο βάθος της ντουλάπας και τους είπες να μην το κουνήσουν από εκεί μέχρι του χρόνου. Τι κι αν έκλεισες πεντικιούρ αφού όπου να’ναι θα το βάλουμε το πεδιλάκι, μην τρέχουμε και τελευταία στιγμή. Τι κι αν μπήκε και επίσημα πλέον η πρώτη μέρα της άνοιξης. Το κρύο εκεί. Ακούνητο. Σε αντίθεση με την μύτη σου που τρέχει ασταμάτητα.
Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το. Αυτό άλλωστε κάνουμε με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία εδώ και 2 χρόνια. Σιγά μη μασήσουμε στο κρύο.
Σουπίτσα ramen λοιπόν, γιατί το κρύο θέλει καλοπέραση, η μύτη ξεμπούκωμα, και το είναι μας ζέσταμα. Χορταστικά noodles, γήινα μανιτάρια, και προφανώς ένα αβγό, μέσα σε έναν πλούσιο, καυτό και μυρωδάτο ζωμό, που με λίγες τσαχπινιές γίνεται ακόμα πιο αρωματικός και λαχταριστός, χωρίς να βράζει με τις ώρες.
Και που θα πάει, θα συμμορφωθεί και ο καιρός. Στο χέρι του είναι;
Ramen noodles με μανιτάρια
Υλικά
- 60 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια *
- 2 αβγά
- 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή άλλο ουδέτερο λάδι
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 εκ. κομμάτι τζίντζερ τριμμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα +λίγα έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό κρασί
- ½ κουταλιά της σούπας σόγια σος
- 500 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
- ½ κουταλιά της σούπας πάστα από φασόλια σόγιας (miso, doenjang ή ssamjang)**
- 250 γρ. ramen ή άλλα noodles
- αλάτι
- πιπέρι
- κόλιανδρο για το σερβίρισμα
- lime για το σερβίρισμα
- σουσάμι για το σερβίρισμα, προαιρετικά
- chili oil ή καυτερή σάλτσα για το σερβίρισμα, προαιρετικά
Εκτέλεση
- Βάλε τα αποξηραμένα μανιτάρια μέσα σε ένα μπολ, κάλυψε τα με 500 ml καυτό νερό και άφησέ τα 15 λεπτά τουλάχιστον. Μόλις περάσει ο χρόνος, στράγγιξέ τα και κράτησε το ζουμί τους, αλλά φρόντισε να αποφύγεις τυχόν χωματάκι που έχει μαζευτεί στον πάτο.
- Βάλε νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις βράσει, πρόσθεσε τα αβγά, σιγά-σιγά με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να μη σπάσουν και χαμήλωσε τη φωτιά. Βράσε τα 6 λεπτά αν θες ρευστό κρόκο, 8 λεπτά αν θες ίσα-ίσα να έχει σφίξει σαν το δικό μου στην φωτογραφία ή 11 λεπτά για σφιχτό κρόκο. Βγάλε τα αβγά από το ζεστό νερό, βύθισέ τα σε παγωμένο νερό, και άφησέ τα να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφλουδίσεις.
- Παράλληλα, βάλε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το λάδι. Ρίξε μέσα τα μανιτάρια, σόταρέ τα μέχρι να καλυφθούν με λάδι για περίπου 2 περίπου λεπτά, και μετά άφησέ τα ακίνητα μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου 2 λεπτά, και γύρισε τα για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά για άλλα 2 λεπτά. Αλάτισε.
- Πρόσθεσε το σκόρδο, το τζίντζερ, και τα κρεμμυδάκια, και σόταρε μέχρι να μαλακώσουν λίγο, για 1 περίπου λεπτό. Σβήσε με το κρασί, και την σος σόγιας, ξύνοντας με μια ξύλινη σπάτουλα όλα τα κομματάκια που έχουν κολλήσει στον πάτο.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, πρόσθεσε το ζουμί από τα μανιτάρια, τον ζωμό λαχανικών και το miso ή την πάστα φασολιών που χρησιμοποιείς, ανακάτεψε, χαμήλωσε την φωτιά μόλις βράσει, καπάκωσε, και άφησέ το να σιγομαγειρευτεί για τουλάχιστον 5 λεπτά. Όσο περισσότερο το αφήσεις, τόσο πιο γευστικός θα γίνει ο ζωμός.
- Ρίξε τα noodles μέσα στον ζωμό και βράσέ τα για όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
- Και σέρβιρε. Μοίρασε τα noodles σε δύο μπολ, πρόσθεσε τον ζωμό, και βάλε από πάνω τα μανιτάρια και από ένα αβγό. Πασπάλισε με φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιανδρο, και σουσάμι. Και τέλος, με chili oil ή καυτερή σάλτσα, και lime.