Αυτό το ριζότο θα το ετοιμάσεις για το αμόρε, μόνο όμως αν είναι ο αληθινός έρωτας, γιατί τίποτα λιγότερο δεν αξίζει να το γευτεί. Αυτό το ριζότο θα το μοιραστείς με το bestie σου που ανέχεται την ατελείωτη μίρλα σου για τ@ κάθε μαλάκ… ε ακατάλληλο άτομο που πήγες και έφαγες κόλλημα. Ή πάλι, αυτό το ριζότο θα το φας όλο μόνο σου, κάτω από την κουβέρτα του καναπέ ή πάνω στο πάγκο της κουζίνας ή όπως αλλιώς τη βρίσκεις, και δεν θα δώσεις λογαριασμό σε κανένα. Γιατί το αξίζεις.
Κολοκύθα ψημένη στον φούρνο μέχρι να καραμελώσει και να γίνει ένα όνειρο. Την κάνεις πουρέ. Τη ρίχνεις μέσα στο μελωμένο και βουτυράτο ριζότο για να το κάνεις ακόμα πιο κρεμώδες και γλυκό. Μπλε τυρί, βελούδινο, όλο χαρακτήρα, να κάνει την τέλεια κόντρα με όλη τη γλύκα. Και ντοματίνια, καραμελωμένα και αυτά στον φούρνο, να σκάνε στο στόμα σου σαν μικρές μπαλίτσες όλο γεύση.
Και άσε έξω να βρέχει.
Χουχουλιάρικο ριζότο με ψητή κολοκύθα, μπλε τυρί και ντοματίνια ριζότο με ψητή κολοκύθα, μπλε τυρί και ντοματίνια
Υλικά
- 250 γρ. κολοκύθα , κατά προτίμηση hokkaido
- 2 κλαδάκια φασκόμηλο ή θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 10 ντοματίνια
- 600 ml ζωμό
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 125 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
- 75 ml λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 50 γρ. μπλε τυρί
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
- Κόψε την κολοκύθα σε φέτες, με προσοχή γιατί γλιστράει. Πέτα τις φέτες σε ένα ταψί μαζί με το φασκόμηλο ή το μυρωδικό που χρησιμοποιείς, πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε να πάει παντού. Άπλωσε τις φέτες στο ταψί, χωρίς να ακουμπάνε, για να γίνουν τραγανές. Ψήσε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσαφίσει η κολοκύθα, περίπου 35-40 λεπτά.250 γρ. κολοκύθα, 2 κλαδάκια φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
- Σε ένα άλλο ταψάκι, βάλε τα ντοματίνια, πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και βάλε τα στον φούρνο μέχρι να μαυρίσουν και να αρχίσουν να σκάνε, στον ίδιο χρόνο με την κολοκύθα.10 ντοματίνια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
- Όταν η κολοκύθα κοντεύει να τελειώσει, ξεκίνα με το ριζότο. Αλλά άκου με εδώ. Επειδή το ριζότο αν το ξεκινήσεις, δεν μπορείς να το αφήσεις στην μέση, βεβαιώσου ότι η κολοκύθα σου θα είναι έτοιμη σε 10 το πολύ λεπτά πριν ξεκινήσεις το ριζότο. Αν δεν είσαι σίγουρο, άσε την να ψηθεί τελείως και μετά ξεκίνα.
- Ζέστανε τον ζωμό σου, ή ζέστανε το νερό και ρίξε μέσα τον κύβο.600 ml ζωμό
- Βάλε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.ελαιόλαδο
- Ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Πέτα το μέσα στο τηγάνι, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει, περίπου 5 λεπτά. Πέτα μέσα και το ρύζι, και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθεί με λάδι. Σβήσε με το κρασί, περίμενε να εξατμιστεί.1 μικρό κρεμμύδι, 125 γρ. ρύζι αρμπόριο, 75 ml λευκό κρασί
- Και πάμε για τον αργό βασανισμό.Ρίχνε τον ζεστό ζωμό με μία κουτάλα, μία κουταλιά την φορά, ανακάτευε, και περίμενε να απορροφηθεί όλος ο ζωμός τελείως μέχρι να ρίξεις την επόμενη κουταλιά. Συνέχισε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή να μαγειρευτεί και να μελώσει το ρύζι. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να σου πάρει περίπου 18 λεπτά.600 ml ζωμό
- Λίγα λεπτά πριν τελειώσει το ριζότο, βγάλε την κολοκύθα από τον φούρνο. Αν δεν είναι hokkaido, βγάλε την φλούδα. Αν είναι hokkaido, δε χρειάζεται γιατί η φλούδα είναι πεντανόστιμη και μαλακιά. Ρίξε τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ και χτύπα μέχρι να γίνουν πουρές.
- Μόλις τελειώσει το ριζότο, ρίξε μέσα το βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Πέτα μέσα τον πουρέ κολοκύθας και ανακάτεψε καλά. Πέτα μέσα και το μπλε τυρί, και ανακάτεψε λίγο για να λιώσει αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια. Πασπάλισε με μπόλικο πιπέρι, και αλάτισε αν χρειάζεται, γιατί ο ζωμός έχει αρκετό αλάτι από μόνος του.1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 50 γρ. μπλε τυρί
- Και σέρβιρε. Μοίρασε το ριζότο σε δύο βαθιά πιάτα, μοίρασε από πάνω τα ντοματίνια, βάλε 1-2 φύλλα από το φασκόμηλο, πασπάλισε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί, και όρμα αμέσως.πιπέρι