Ταϊλανδέζικο γλυκό ρύζι με γάλα καρύδας και μάνγκο 

Κρεμώδες ρύζι με αλμυρόγλυκη σάλτσα από γάλα καρύδας και εξωτικό μάνγκο. Τέλειο για πρωινό ή για να κλείσεις οποιοδήποτε γεύμα.

Κρεμώδες ρύζι με αλμυρόγλυκη σάλτσα από γάλα καρύδας και εξωτικό μάνγκο. Τέλειο για πρωινό ή για να κλείσεις οποιοδήποτε γεύμα.

Είχα μάνγκο και γάλα καρύδας από το προχτεσινό κάρυ, είχα και μία λιγούρα για κάτι γλυκό, και κάπως έτσι ξεκινάνε οι καλύτερες ιστορίες της κουζίνας. 

Παραμένουμε σε #είχακαιστοχωριόμου mood μέρες που είναι, και πάμε προς Ταϊλάνδη πλευρά με ένα τύπου mango sticky rice ή khao niaow ma muang αν προτιμάς, ένα streetfood με το οποίο εκεί γίνεται χαμούλης . Όσο γλυκό χρειάζεται, εξωτικό, κρεμώδες και καρυδένιο. Θα μπορούσες να το πεις και τροπικό ρυζόγαλο, αλλά με πιο ανάλαφρη και καθάρια γεύση, αφού το ρύζι πρώτα βράζει μοναχό του στον ατμό και μετά ενώνεται με το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη. Με γλυκόξινα και ζουμερά μάνγκο να συμπληρώνουν τόσο τέλεια το ρύζι που πραγματικά αναρωτιέσαι γιατί δεν βάζουμε φρούτα στα ρυζόγαλα. Και με μια κρεμώδη, γλυκιά, λίγο αλμυρή, σάλτσα από γάλα καρύδας να δένει τα πάντα.

Έχει λίγο τους χρόνους αναμονής του γιατί το καλό πράγμα αργεί, αλλά κατά τα άλλα ετοιμάζεται πανεύκολα χωρίς πολλά πολλά. Μουλιάζεις το ρύζι, το μαγειρεύεις στον ατμό, ανακατεύεις τα υλικά για τη σάλτσα, ρίχνεις τη μισή μέσα στο ρύζι, την άλλη μισή από πάνω and that’s it. 

Και αν δεν έχεις μάνγκο, δεν πειράζει. Το καρυδένιο ρύζι δεν θα παρεξηγηθεί αν το βάλεις δίπλα σε φράουλες, ή ακόμα καλύτερα στα πρώτα, ζουμερά νεκταρίνια που θα σκάσουν μύτη σε λιγάκι. 

Ταϊλανδέζικο γλυκό ρύζι με γάλα καρύδας και μάνγκο

Κρεμώδες ρύζι με αλμυρόγλυκη σάλτσα από γάλα καρύδας και εξωτικό μάνγκο. Τέλειο για πρωινό ή για να κλείσεις οποιοδήποτε γεύμα.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 40 λεπτά
2 ώρες

Υλικά

  • 1 κούπα ρύζι κολλώδες ή καρολίνα ή γλασέ
  • 200 ml γάλα καρύδας (μισή κονσέρβα)
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 μάνγκο ή φράουλες ή νεκταρίνια
  • σουσάμι ψημένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάλε το ρύζι μέσα σε ένα μπολ, σκέπασε το με αρκετό νερό και άσε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Έχω δει σε ταϊλανδέζικα site να το αφήνουν για όλη την νύχτα, αλλά που τέτοια προκοπή.
    1 κούπα ρύζι κολλώδες
  • Πάρε μία κατσαρόλα στην οποία μπαίνει καλαθάκι ατμού. Γέμισέ την με νερό, τόσο ώστε να μην ακουμπάει στο καλαθάκι, και βάλε την σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, χαμήλωσε τη φωτιά αρκετά, ώστε να σχηματίζονται μόνο φυσαλίδες στο νερό (shimmering που έλεγε και η γιαγιά μου).
  • Στρώσε το καλαθάκι ατμού με μία λεπτή πετσέτα κουζίνας. Στράγγιξε το ρύζι, άπλωσέ το πάνω στο στρωμένο με την πετσέτα καλαθάκι, σκέπασε το με τις άκρες της πετσέτας, βάλε το καλαθάκι μέσα στην κατσαρόλα, καπάκωσε, και σιγομαγείρεψέ το ρύζι στον ατμό για μισή ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει. Πρόσεξε είπαμε να μην ακουμπάει το νερό το καλαθάκι και πρόσεξε να μην σου εξατμιστεί το νερό.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι, βάλε το σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    200 ml γάλα καρύδας, 1/4 της κούπας ζάχαρη, 1 τσιμπιά αλάτι
  • Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, βάλε το σε ένα μπολ, ρίξε το μισό μείγμα με το γάλα καρύδας, ανακάτεψε καλά να πάει παντού, σκέπασε με ένα πιάτο, και άφησέ το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Όσο το ρύζι ξεκουράζεται, ρίξε το κορνφλάουρ στο υπόλοιπο μείγμα με το γάλα καρύδας, βάλε το σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί και να πήξει ελαφρά ώστε να σχηματίσει μια κρεμώδη σάλτσα.
    1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • Μόλις ξεκουραστεί το ρύζι, σέρβιρε. Χώρισε το ρύζι σε δύο μπολ, αν θες, το κάνεις και oldschool, βάζοντας το σε ένα μπολάκι και κάνοντας ένα πυργάκι. Ξεφλούδισε και κόψε το μάνγκο και βάλε το δίπλα. Ρίξε από πάνω τη σάλτσα με γάλα καρύδας και πασπάλισε με το σουσάμι. Τρώγεται με ξυλάκια, με κουτάλι, με πιρούνι και γενικά με ό,τι βρεις.
    1 μάνγκο, σουσάμι

Σημειώσεις

Αν το προτιμάς πιο γλυκό, μπορείς να προσθέσεις παραπάνω ζάχαρη σε όλο το γάλα καρύδας, ή μόνο στην τελική σάλτσα.
Γεύμα: Brunch, Γλυκό
Κουζίνα: Ασιατική
Λέξεις-κλειδιά: Γλυκές συνταγές, Ρύζι

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close