Αυτή η σαλάτα μυρίζει καλοκαίρι. Εμένα μου θυμίζει παραλία, μετά το μπάνιο, που τσιμπάς κανένα φρουτάκι που έχεις ξεπλύνει στη θάλασσα, μαζί με τυράκι και παξιμάδι, έχοντας ακόμα τη γεύση από την αλμύρα στα χείλη και στα χέρια.
Αυτή η σαλάτα είναι μία σαλάτα από αυτές που νομίζεις ότι δεν είναι σαλάτες, δηλαδή το καλύτερο είδος σαλάτας. Βασικά, είναι ένα κανονικό γεύμα, ιδανικό για τις μέρες που έξω σκάει ο τζίτζικας και θες να φας κάτι δροσερό, ελαφρύ, χορταστικό και πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο.
Το ζεστό νεκταρίνι και χαλούμι δίνουν την αίσθηση ότι τρως κάτι μαγειρεμένο, και έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τη δροσιά της σαλάτας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με το ψήσιμο, το νεκταρίνι καραμελώνει και βγάζει έξω όλη του τη γλύκα. Μαζί με το αλμυρό του χαλουμιού, την οξύτητα της ντομάτας και τη σπιρτάδα του βασιλικού, είναι ένας συνδυασμός κόλαση. Τα παξιμάδια πάλι, ρουφάνε όλη τη γεύση από τα ζουμάκια, για να μην πάει τίποτα χαμένο, παραμένοντας όμως τραγανά.
Απόλαυσε τη κατά προτίμηση στη βεράντα, μαζί με ένα δροσιστικό ποτήρι λευκό κρασί, και ζήσε λίγο καλοκαίρι ακόμα.
Καλοκαιρινή σαλάτα με ψητά νεκταρίνια και χαλούμι
Υλικά
- 1 νεκταρίνι ή ροδάκινο κομμένο σε φέτες
- 3 φέτες χαλούμι , περίπου 60 γρ.
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για το τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 χούφτα ντοματίνια , περίπου 125 γρ.
- 2-3 παξιμάδια
- φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψήσε το χαλούμι και τα νεκταρίνια: Βάλε ένα σχαροτήγανο, ή αν δεν έχεις, ένα κανονικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και άλειψε το με λίγο λάδι. Κόψε το νεκταρίνι και το χαλούμι σε φέτες, και μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ψήσε τα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν αυτές τις ωραίες γραμμές του grill, ή μέχρι να ροδίσουν αν χρησιμοποιείς απλό τηγάνι.
- Συναρμολόγησε τη σαλάτα: Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε πρώτα το λάδι και το λεμόνι και ανακάτεψε. Κόψε το κρεμμύδι σε λωρίδες, και τα ντοματίνια στην μέση, σπάσε τα παξιμάδια, και βάλε στο πιάτο μαζί με το νεκταρίνι και το χαλούμι. Ψιλόκοψε τον βασιλικό και πρόσθεσε τον κι αυτόν. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, ανακάτεψε καλά – καλά, δοκίμασε, και πρόσθεσε κι άλλο λεμόνι ή λάδι αν θες.Πάρε ένα πιρούνι και καλή απόλαυση!