Ζουμερή σαλάτα με πορτοκάλια και ελιές

Γλυκόξινη, αλμυρή, umamένια, και λίγο πικάντικη. Ό,τι καλύτερο συνέβη στα πορτοκάλια.
Γλυκόξινη, αλμυρή, umamένια, και λίγο πικάντικη. Ό,τι καλύτερο συνέβη στα πορτοκάλια.

Με τα φρούτα παθαίνω ένα πράμα όπου μπορεί να ζω μόνο με αυτά το ανοιξοκαλόκαιρο, άλλο με το που κρυώσει λίγο ο καιρός, ξεχνάω την ύπαρξη τους. Αλλά, μέρες που είναι, άρχισα να συσσωρεύω με γρήγορους ρυθμούς πορτοκάλια, των οποίων οι φλούδες είχαν κολυμπήσει σε κάποιο κοκτεϊλάκι, αφήνοντας πίσω τους τα ημιξεφλουδισμένα ταλαίπωρα φρούτα να με κοιτάνε με παράπονο κάθε φορά που άνοιγα το ψυγείο.

Ψαχουλεύοντας λοιπόν στα ίντερνετς για το τι θα κάνω με τόσα πορτοκάλια, έπεσα πάνω στο νέο αγαπημένο μου combo: πορτοκάλια + ελιές. Και ναι, μπορεί να ακούγεται παράξενος συνδυασμός, αλλά, το πόσο ταιριάζουν τα ζουμερά, γλυκόξινα πορτοκάλια με τις αλμυρές, γεμάτες umami ελιές δεν περιγράφεται. Δεν είναι τυχαίο που τον τιμούν σε όλη την Μεσόγειο, από Σικελία και νότιο Ισπανία, μέχρι Μαρόκο, Τουρκία και Μέση Ανατολή. 

Ξαπλώνεις λοιπόν τα πορτοκάλια και τις ελιές, παρέα με κρεμμύδια και την αψάδα τους, φρέσκα μυρωδικά, αλατοπιπεράκι, (πάντα) μπόλικο ελαιόλαδο, και αν το σηκώνει ο οργανισμός σου, λιγουλάκι σκόνη τσίλι γιατί φρούτα + τσίλι = L.F.E. Και έχεις μια σαλάτα που σου γαργαλάει όλες τις γεύσεις. Θα την εμφανίσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι για να πρωτοτυπήσεις από τις προβλέψιμες πρασινάδες. Ή θα τη φας στον καναπέ σου με τις πιτζάμες σου, για να πάρεις και λίγη παραπάνω βιταμινούλα C, γιατί κυκλοφορούν και διάφορα αυτές τις μέρες. Γενικά θα τη φας παντού και πάντα γιατί θα τον πάθεις κι εσύ τον εθισμό σου.

Ζουμερή σαλάτα με πορτοκάλια και ελιές

Γλυκόξινη, αλμυρή, umamένια, και λίγο πικάντικη. Ό,τι καλύτερο συνέβη στα πορτοκάλια. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 5 minutes

Υλικά

  • 2 πορτοκάλια
  • ¼ κόκκινο κρεμμύδι
  • 10 ελιές
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα μυρωδικά (μαϊντανό, δυόσμο ή κόλιανδρο)
  • λίγο σκόνη τσίλι προαιρετικά
  • ανθό αλατιού
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεφλούδισε τα πορτοκάλια με ένα μαχαίρι, ώστε να φύγει όλη η λευκή μεμβράνη και να μείνει μόνο η ψίχα. Κόψε τα σε λεπτές φέτες.
    Κόψε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες, ιδανικά σε ένα μαντολίνο.
    Βγάλε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόψε τες σε φέτες.
    Ψιλόκοψε τα φύλλα από τα μυρωδικά.
    2 πορτοκάλια, ¼ κόκκινο κρεμμύδι, 10 ελιές, ½ κούπα μυρωδικά
  • Σε ένα μεγάλο πιάτο, άπλωσε τις φέτες από τα πορτοκάλια ώστε να ακουμπάνε. Από πάνω άπλωσε το κρεμμύδι και τις ελιές. Πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την σκόνη τσίλι και τα μυρωδικά. Και απόλαυσε με την ησυχία σου.
    2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο σκόνη τσίλι, ανθό αλατιού, πιπέρι
    Γλυκόξινη, αλμυρή, umamένια, και λίγο πικάντικη. Ό,τι καλύτερο συνέβη στα πορτοκάλια.
Γεύμα: Σαλάτα
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, σαλάτα

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close