Σχεδόν 40 βαθμοί Ιούνιο μήνα στο κέντρο της Αθήνα, κι εγώ με χαλασμένο ανεμιστήρα να λιώνω σαν τις ντομάτες στον πάγκο της κουζίνας. Θα τις κάνω μια υπέροχη, παγωμένη ντοματόσουπα, σκέφτομαι, να φάω και κάτι διαφορετικό από σαλάτα. Η αρχική σκέψη είναι gazpacho, που είναι υπέροχο μεν, αλλά δε φτουράει. Το gazpacho είναι τέλειο να στρώσεις την τραπεζάρα σου και να το σερβίρεις σαν πρώτο, αλλά στην φάση μου θέλω ένα μπολ, να το πάρω αγκαλιά και να βρω εκείνη τη μαγική γωνία που υπάρχει μια ελάχιστη, υποφερτή δροσιά.
Μετά από μια εκτενή ψαχτική και αρκετές διαβουλεύσεις με τους Ισπανούς φίλους μου, ανακάλυψα τη salmorejo, την επίσης ανδαλουσιανή ξαδέρφη του gazpacho, που όμως έχει μέσα μπόλικο ψωμάκι. Έτσι, πέρα από πιο πλούσια και χορταστική, είναι και πιο δεκτική σε υπέροχα toppings τα οποία πλέουν λαχταριστά στην επιφάνεια. Problem solved.
Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι με αβγό και jamon, αλλά υπάρχουν παραλλαγές με τόνο, καπνιστό ψάρι, σαρδέλες κονσέρβα, και γενικά ό,τι μπορείς φανταστείς. Η salmorejo θα είναι εκεί, πρόθυμη να τα υποδεχτεί απαλά στη βελούδινη επιφάνειά της. Εγώ κράτησα το αβγό όπως πολύ καλά φαντάζεσαι, και συμπλήρωσα με τηγανητό χαλούμι, για αυτή την υπέροχη, τραγανή αλμύρα. Επίσης έχωσα μέσα και μια ψητή πιπεριά φλωρίνης από το βάζο για να σπάσω τη ντοματίλα με μια πλουσία καπνιστή γεύση.
Το αποτέλεσμα ήταν μια δροσερή, ζουμερή, ντοματένια, αρωματική, καπνιστή, βελούδινη, χορταστική όαση, που έκρυβε μία διαφορετική έκπληξη σε κάθε μπουκιά. Διάλεξε λοιπόν τις καλύτερες ντομάτες σου, πέτα τις στο μπλέντερ, κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι αυτό το ίχνος αέρα που σε χτυπάει δεν είναι ο ανεμιστήρας, αλλά το θαλασσινό αεράκι των ακτών της Ανδαλουσίας. Πιάνει.
Salmorejo: η δροσερή, ντοματένια σούπα που αγαπάει τα toppings
Υλικά
- 1/2 κιλό ζουμερές ώριμες ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 ψητή πιπεριά φλωρίνης από βάζο, ή εναλλακτικά μία φρέσκια, ωμή πιπεριά
- 1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. ψωμί
- 2 αβγά
- 2 φέτες χαλούμι
Εκτέλεση
- Χτύπα τα υλικά στο μπλέντερ: κανονικά θα έπρεπε να σου πω να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες, χαράζοντας πρώτα ένα χ στην βάση τους, και βάζοντας τες σε ζεστό νερό για 60”, και μετά να βγάλεις τα σπόρια. Αλλά ψέματα δε θα σου πω, εγώ δεν κάνω τίποτα από τα δύο αφού το μπλέντερ τα αλέθει όλα. Τελοσπάντων, κόψε τις ντομάτες στη μέση, αφαίρεσε το κοτσάνι και βάλε τις στον μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και την πιπεριά φλωρίνης. Ανακάτεψε τα πάντα καλά. Δοκίμασε, ρίξε ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξανα-ανακάτεψε, ξαναδοκίμασε και προσάρμοσε.
- Πρόσθεσε το ψωμί: κόψε το ψωμί σε κομμάτια, ρίξε το μέσα στο ζουμί, σκέπασέ το και βάλε το στο ψυγείο να παπαριάσει τελείως και να κρυώσει, για τουλάχιστον μισή ώρα, ιδανικά για όλο το βράδυ. Όσο περισσότερο το αφήσεις, τόσο πιο πλούσια θα γίνει η γεύση.
- Βράσε τα αβγά: Παράλληλα, βάλε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, ρίξε μέσα τα αβγά με μία τρυπητή κουτάλα σιγά-σιγά για να μην σπάσουν από το σοκ της θερμοκρασίας, και βράσε τα για 10 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά.
- Τηγάνισε το χαλούμι: λίγα λεπτά πριν βγάλεις την σούπα από το ψυγείο, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόψε το χαλούμι σε λεπτές φέτες, και μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ψήσε τες 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Χτύπα στο μπλέντερ για δεύτερη φορά: βγάλε την σούπα από το ψυγείο όταν έχει κρυώσει, πρόσθεσε το ένα αβγό και χτύπησε τη στον μπλέντερ μέχρι να λιώσουν τα πάντα και να γίνει βελούδινη. Αν είναι πολύ πηχτή, βάλε λίγο ντομάτα ακόμα ή λίγο νερό. Δοκίμασε και προσάρμοσε το ξίδι, λάδι, αλάτι ή πιπέρι.
- Σέρβιρε: Χώρισε την σούπα σε δύο μικρά μπολ. Κόψε το αβγό σε κυβάκια και το χαλούμι σε κομμάτια, και μοίρασε τα πάνω στα μπολ. Ολοκλήρωσε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο, πάρε ένα κουτάλι, και απόλαυσε δροσιά!