fbpx

Πικάντικες ψητές σαρδέλες με μους αβοκάντο με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός ψάρι + ντοματοσαλάτα, απογειώνεται με απαλή, δροσερή βελούδινη μους από αβοκάντο και γιαούρτι. Έτοιμο σε 15 λεπτά.

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός ψάρι + ντοματοσαλάτα, απογειώνεται με απαλή, δροσερή βελούδινη κρέμα από αβοκάντο και γιαούρτι. Έτοιμο σε 15 λεπτά.

Αυτές οι σαρδέλες δε θα έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας. Θα ψήνονταν στο τηγάνι, αφού πρώτα είχαν πασαλειφτεί με ένα καυτερό ντρέσινγκ γιατί δεν είμαστε και τίποτα φλώροι, και θα συνοδεύονταν με μια ζουμερή ντοματοσαλάτα και γιαούρτι για να σβήνει το κάψιμο, γιατί τελικά είμαστε και λίγο φλώροι. Η ιστορία τους θα τέλειωνε εκεί, αν δε έπεφτε το μάτι μου πάνω σε ένα story από το Great British Chefs όπου ψαράκια τους ξάπλωναν απαλά πάνω σε μία βελούδινη, πρασινωπή κρέμα.

Τη συνταγή ακριβώς δεν τη βρήκα ποτέ, αλλά δε χρειάστηκε. Με λίγους πειραματισμούς, προέκυψε αυτό το απαλό, πράσινο σύννεφο από γιαούρτι και αβοκάντο. Ο συνδυασμός τους μαγικός, γιατί καταφέρνει να αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο. Ξέρεις, αυτό το δροσερό, όξινο και βελούδινο του γιαουρτιού, και αυτό το το φρέσκο, βουτυράτο και πλούσιο του αβοκάντο. Είναι λες κι αυτά τα δύο ήταν πλασμένα για να είναι μαζί κι εγώ η κάρχια τόσα χρόνια τα κρατούσα χώρια. Όταν δε βάλεις αυτό το δροσερό γιαουρτοαβοκάντο μαζί με τις καυτές από το τηγάνι κι από το ντρέσινγκ σαρδέλες, και με τα ζουμιά της αυγουστιάτικης ντοματοσαλάτας, απλά μιλάμε για ένα πάρτι γεύσεων, υφών και αρωμάτων μέσα στο στόμα σου, από αυτά τα πάρτι τα καλά, τα προ-κόβιντ.

Τι κι αν δε σου δροσίζει πια το κύμα τα πατούσια; Παίρνεις το ψαράκι, το ντιπ και τη σαλάτα, τα απλώνεις όλα στο τραπέζι σα να είσαι σε ταβέρνα, ανοίγεις μια παγωμένη μπιρίτσα, και ζεις ακόμα λίγο καλοκαίρι.

Πικάντικες ψητές σαρδέλες με μους αβοκάντο με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός ψάρι + ντοματοσαλάτα, απογειώνεται με απαλή, δροσερή βελούδινη κρέμα από αβοκάντο και γιαούρτι. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 λεπτά

Υλικά

  • 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ξεχωριστά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ή λεμόνι
  • 1 ντομάτα ή 10 ντοματίνια
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2-3 παξιμάδια
  • 5-6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ώριμο μεσαίο αβοκάντο
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερής πιπεριάς όπως χαρίσα
  • 250 γρ. σαρδέλες

Εκτέλεση

  • Συναρμολόγησε τη σαλάτα: Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε πρώτα 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ή λεμόνι και ανακάτεψε. Κόψε το κρεμμύδι σε ροδέλες, την ντομάτα σε μεγάλα κομμάτια ή τα ντοματίνια στην μέση, σπάσε τα παξιμάδια, ψιλόκοψε τα φύλλα βασιλικού και πρόσθεσε τα όλα στο πιάτο. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, ανακάτεψε καλά, δοκίμασε και προσάρμοσε αν χρειάζεται, κaι άφησε την στην άκρη να μαριναριστεί.
  • Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Ετοίμασε το γιαούρτι με αβοκάντο: βγάλε την ψίχα του αβοκάντο με ένα κουτάλι, ρίξε την σε ένα μούλτι μαζί με το γιαούρτι, και χτύπησε καλά. Πρόσθεσε αλάτι και χυμό από το 1/4 του λεμονιού, ανακάτεψε, δοκίμασε και προσάρμοσε αν χρειάζεται.
  • Ετοίμασε το καυτερό ντρέσινγκ: Ρίξε σε ένα μπολ την καυτερή σάλτσα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τον χυμό από το 1/4 του λεμονιού, και ανακάτεψε καλά.
  • Ψήσε τις σαρδέλες: όταν το τηγάνι κάψει καλά, άλειψε τις σαρδέλες και από τις δύο πλευρές με το καυτερό ντρέσινγκ, αλάτισέ τες, και ρίξε τες στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μαζί με τις σαρδέλες, στο τηγάνι ψήσε και το μισό λεμόνι, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, μέχρι να καψαλιστεί, για 5 περίπου λεπτά.
  • Σέρβιρε: Άπλωσε το γιαούρτι με αβοκάντο στο πιάτο, από πάνω την σαλάτα, και τέλος τις σαρδέλες. Ολοκλήρωσε με λίγες σταγόνες από το ψημένο λεμόνι. Αν έχεις κάνει παραπάνω μερίδες για παραπάνω άτομα, μπορείς να φέρεις τα πάντα στο τραπέζι για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Σημειώσεις

Εννοείται θα φτιάξεις παραπάνω ποσότητα από το αβοκάντο με γιαούρτι, θα το βάλεις στο ψυγείο για μέχρι 3 μέρες, και θα το φας πάνω σε ψωμί με ντομάτες και αβγό, ή σαν ντιπ για τα τσιπς σου.
Γεύμα: Κυρίως, Σαλάτα
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Θαλασσινά, Σάλτσες

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close