Shakshuka με σάλτσα ταχίνι

Aβγά μάτια, σιγομαγειρεμένα σε αρωματική, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, με μια κρεμώδη σάλτσα ταχίνι που απογειώνει τη γεύση. Μια πανεύκολη συνταγή που θα φτιάξεις ξανά και ξανά.
Aβγά μάτια σε αρωματική, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, με μια κρεμώδη σάλτσα ταχίνι που πάει με όλα. Μια ανεύκολη συνταγή που θα φτιάξεις ξανά και ξανά.

Πρώτη φορά που βλέπω Somebody feed Phil, το επεισόδιο στο Ισραήλ, όπου σκάει ο Dr. Shakshuka αυτοπροσόπως με ένα ζουμερό, λαχταριστό τηγάνι με αυτά τα κολασμένα αβγά, παίρνει ψωμούρα, τη βουτάει στη σάλτσα και ταίζει τον Phil στο στόμα. Νομίζω δεν έχω ψάξει τιμές για αεροπορικά πιο άμεσα από ό,τι μετά απ΄ αυτή τη σκηνή. Ταξίδι βέβαια δεν πήγα (ακόμα), αλλά σακσούκες έφαγα (πολλές). Αν και, για να λέμε τα πράγματα σωστά, ενώ η σακσούκα έγινε γνωστή από το Ισραήλ, η σκούφια της κρατάει από την Τυνησία και τη Λιβύη όπου είναι το αγαπημένο τους πρωινό. 

Εσύ πάλι, δεν χρειάζεται να τη φας μόνο για πρωινό, αλλά μπορείς να την απολαύσεις και το μεσημέρι, και το βράδυ και όποτε θέλεις ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα με ελάχιστη μανούρα που κάνει τα σάλια σου να τρέχουν. Λίγο ψωμάκι ή πιτούλες για βούτα απευθείας από το τηγάνι, και έτοιμο το γεύμα. 

Εδώ σου έχω μια συνταγή για κλασική σακσούκα με λίγες έξτρα αρωματικές τσαχπινιές που έχω ξεπατικώσει από τον μάστερ του είδους Yotam Ottolenghi. Η συνταγή είναι για ένα άτομο, διπλασιάζεται όμως πανεύκολα, αλλά προετοιμάσου γιατί θα ακολουθήσουν επικές μάχες για την καλύτερη βούτα στο ίδιο τηγάνι. Από πάνω μπορείς να την πασπαλίσεις κλασικά με φέτα ή/και γιαούρτι ή να δοκιμάσεις την κρεμώδη σάλτσα ταχίνι που σου προτείνω που δίνει ακόμα πιο ανατολίτικο χαρακτήρα και πραγματικά απογειώνει την γεύση.

Shakshuka με σάλτσα ταχίνι

Aβγά μάτια, σιγομαγειρεμένα σε αρωματική, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, με μια κρεμώδη σάλτσα ταχίνι που απογειώνει τη γεύση. Μια πανεύκολη συνταγή που θα φτιάξεις ξανά και ξανά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 30 minutes

Υλικά

Για τα αβγά:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο – προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο καυτερή ή γλυκιά ψιλοκομμένη
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι ψιλοκομμένο – προαιρετικά
  • 1 φύλλο δάφνης – προαιρετικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 4 ζουμερές ντομάτες χοντροκομμένες ή 200 γρ. κονσέρβα
  • 4 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την σάλτσα ταχίνι:

  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νερό , και περισσότερο αν χρειαστεί
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι ή λάιμ

Για το σερβίρισμα:

  • ψιλοκομμένα μυρωδικά: κόλιανδρο ή μαϊντανό, δυόσμο
  • αραβικές πίτες ή χωριάτικο ψωμί
  • σάλτσα ταχίνι

Εκτέλεση

  • Ετοίμασε τα αρωματικά: Βάλε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ψήσε τους σπόρους κύμινο και το μπούκοβο (αν χρησιμοποιείς) για 2 λεπτά. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σώταρε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε την πιπεριά, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη (αν χρησιμοποιείς) και συνέχισε να σωτάρεις για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Ετοίμασε την σάλτσα: μέσα στο τηγάνι ρίξε τις ντομάτες με το ζουμί τους, την πάπρικα και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε σπάζοντας με το κάτω μέρος της κουτάλας τις ντομάτες. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε τη σάλτσα μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 15 λεπτά. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε νερό για να την αραιώσεις. Δοκίμασε και προσάρμοσε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Αφαίρεσε το φύλλο δάφνης.
  • Ρίξε τα αβγά: κάνε δύο τρύπες στην σάλτσα με μια ξύλινη κουτάλα και σπάσε μέσα τα αβγά. Σκέπασε το τηγάνι και μαγείρεψε σε πολύ-πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μείνει ο κρόκος ρευστός, για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι ίσα-ίσα να γίνουν. Τα αβγά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στη σάλτσα και αφού τα τραβήξεις από την φωτιά, οπότε βγάλε τα πριν ακόμα ψηθούν τελείως.
  • Ετοίμασε τη σάλτσα ταχίνι: σε ένα μικρό μπολ ρίξε το ταχίνι με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό και ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να γίνει σχετικά παχύρρευστο και να αλλάξει χρώμα. Αν χρειάζεται, αραίωσε την σάλτσα με λίγο νερό. Πρόσθεσε λίγες σταγόνες λεμόνι, ανακάτεψε, δοκίμασε και συμπλήρωσε λεμόνι αν χρειάζεται.
  • Σέρβιρε: βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τη σάλτσα από ταχίνι. Θα τα φας εννοείται απευθείας από το τηγάνι μαζί με πιττούλες ή χωριάτικο ψωμί για τις απαραίτητες βούτες.

Σημειώσεις

Η σάλτσα της shakshuka μπορεί να ετοιμαστεί από πριν. Όταν λοιπόν κάνεις σακσούκα, διπλασίασε την σάλτσα, βγάλε την επιπλέον ποσότητα από το τηγάνι πριν ρίξεις μέσα τα αβγά, και αποθήκευσε τη στο ψυγείο λίγες μέρες, ή στην κατάψυξη για παραπάνω. Όταν έρθει η ώρα, απλά ζέστανε τη σάλτσα, ρίξε τα αβγά και έχεις έτοιμη πιατάρα σε λίγα λεπτά. 
Από την άλλη, η σάλτσα σκέτη χωρίς τα αβγά, είναι κλασικός μεζές την Μεσανατολίτικης κουζίνας. Λέγετε matbucha, σερβίρεται κρύα και προσφέρεται για μπόλικες βούτες.
Οπότε το συμπέρασμα είναι ένα: κάνε παραπάνω σάλτσα. 
Γεύμα: Brunch
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close