Καλοκαιρινή, σισιλιάνικη μακαρονάδα πέστο με αμύγδαλα και ντομάτες

Ξέχνα την πέστο που ξέρεις. Αυτή η πέστο είναι σισιλιάνικη, ανάλαφρη, και ζουμερή. Δε θέλει μαγείρεμα, και ετοιμάζεται μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά σου.

Ξέχνα την πέστο που ξέρεις. Αυτή η πέστο είναι σισιλιάνικη, ανάλαφρη, και ζουμερή. Δε θέλει μαγείρεμα, και ετοιμάζεται μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά σου.

Έχει έρθει η καλύτερη εποχή του χρόνου. Αυτή που μπορώ να γκρινιάζω ελεύθερα για το ότι κάνει τρελή ζέστη για μαγείρεμα. Αλλά και αυτή που αβίαστα, αβάδιστα, αβασάνιστα τρώμε τα καλύτερα φαγητά έβερ, αφού ότι φυτρώνει τώρα είναι λουκουμάκι. 

Εγκαινιάζω λοιπόν σήμερα και επίσημα την καλοκαιρινή σεζόν, κι ας είναι ακόμα Μάιος, με μια καλοκαιρινή μακαρονάδα. Μακαροναδάρα δηλαδή με σάλτσα πέστο χωρίς μαγείρεμα. Αλλά όχι αυτή την πέστο που ξέρεις, την Genovese, τη βόρεια. Όχι. Η πέστο που σου έχω είναι καλοκαιρινή, ανάλαφρη, ζουμερή και μυρωδάτη, αφού είναι νότια, σισιλιάνικη, και ως γνωστόν στα νότια ξέρουν και από φαγητάρες, ξέρουν και από ζέστη. Αυτή η πέστο αντί για κουκουνάρια, που όσο να πεις είναι βαριά, έχει μέσα αμύγδαλα, ανάλαφρα και τραγανά. Αυτή η πέστο έχει μέσα και φρέσκια ντομάτα, καλοκαιρινή και juicy. Έτσι δεν χρειάζεται να βάλεις τόσο λάδι για να γίνει ζουμερή. Έχει μέσα βασιλικό εννοείται που είναι στα καλύτερά του. Και φυσικά έχει και τυρί παλαιωμένο, αλμυρό και πικάντικο. Εγώ έπαιξα με το υπέρτατο Σαν Μιχάλη, αλλά θα του πήγαινε μούρλια και μια παλαιωμένη γραβιέρα, πέρα από τις κλασικές επιλογές παρμεζάνας και πεκορίνου.   

Θα βάλεις το νερό για τα μακαρόνια σου να βράσει, θα χτυπήσεις τα πάντα σε ένα γουδί για την εκτόνωση ή αν δεν διακατέχεσαι από τέτοιες μαζοχιστικές τάσεις, σε ένα multi, και μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά σου, η σάλτσα σου θα είναι έτοιμη. Θα βάλεις και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί και θα καλησπερίσεις το καλοκαίρι όπως του αξίζει.

Καλοκαιρινή, σισιλιάνικη μακαρονάδα πέστο με αμύγδαλα και ντομάτες

Ξέχνα την πέστο που ξέρεις. Αυτή η πέστο είναι σισιλιάνικη, ανάλαφρη, και ζουμερή. Δε θέλει μαγείρεμα, και ετοιμάζεται μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά σου. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 20 λεπτά

Υλικά

  • 30 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, κατά προτίμηση χωρίς φλούδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
  • 2 φύλλα δυόσμο προαιρετικά
  • 60 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη , παλαιωμένη γραβιέρα, πεκορίνο ή παρμεζάνα
  • 2 ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Bάλε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, ρίξε μπόλικο αλάτι, τόσο ώστε το νερό να θυμίζει θάλασσα, και βάλε τη σε δυνατή φωτιά να βράσει το νερό.
    αλάτι
  • Καβούρντισε τα αμύγδαλα: αν τα αμύγδαλα σου είναι ωμά, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά. Ρίξε τα αμύγδαλα, και ανακάτευε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να σου σπάσει η μύτη από τη μυρωδιά. Βγάλε τα από το τηγάνι.
    30 γρ. αμύγδαλα
  • Κάπου εδώ το νερό σου θα έχει βράσει, οπότε ρίξε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βράσε τα για όσο λέει η συσκευασία.
    250 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • Ετοίμασε την πέστο: αν χρησιμοποιήσεις γουδί, βάλε τα σκόρδα με λίγο αλάτι στο γουδί και λιώσε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή. Ρίξε τα αμύγδαλα και συνέχισε μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Πρόσθεσε τον βασιλικό και τον δυόσμο και κοπάνα μέχρι να λιώσουν. Τρίψε το τυρί, κόψε την ντομάτα και ρίξε τα μέσα στο γουδί μαζί με το ελαιόλαδο και κοπάνησέ τα μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.
    Αν πάλι δεν έχεις τέτοιες μαζοχιστικές τάσεις, ρίξε τα πάντα σε ένα μούλτι, και ανακάτεψέ τα μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.
    2 σκελίδες σκόρδο, 20 φύλλα βασιλικό, 2 φύλλα δυόσμο, 60 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, 2 ντομάτες, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
  • Ένωσε: Ρίξε τα 2/3 της πέστο μέσα σε ένα μπολ που αντέχει την θερμότητα.
    Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, βγάλε τα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα μακαρονιών ή τσιμπίδα, και ρίξε τα μέσα στο μπολ. Πρόσθεσε μια κουταλιά νερό από την κατσαρόλα και ανακάτεψε καλά. Συνέχισε να προσθέτεις νερό, μια κουταλιά κάθε φορά, και να ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια πλούσια, κρεμώδης σάλτσα.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε την μακαρονάδα σου σε 2 βαθιά πιάτα, ρίξε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, πρόσθεσε κι άλλο τριμμένο τυρί αν θέλεις, άνοιξε ένα παγωμένο μπουκάλι λευκό κρασί, και απόλαυσε.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Ζυμαρικά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close