Με άλλη μία εορταστική περίοδο να έχει περάσει από πάνω μας ισοπεδώνοντας τα πάντα σαν άλλο τσουνάμι (για να το θέσω κομψά) , η κατάσταση απαιτεί το βαρύ πυροβολικού του comfort food.
Μια ζεστή, βελούδινη, πλούσια σούπα, που σε κάθε κουταλιά να σου λέει, μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ για σένα. Με γλυκοπατάτες, απαλές και ζαχαράνιες, ψημένες στον φούρνο για να γίνουν ακόμα πιο καραμελένιες. Με πράσα, γλυκά, μεταξένια και βουτυρένια. Με τραγανές τις πατατοφλούδες από πάνω, γιατί #zerofoodwaste και για να έχεις να τσιμπολογάς όσο μαγειρεύεις. Με ζυμωτό ψωμάκι από δίπλα, γιατί το μόνο καλύτερο από τους υδατάνθρακες είναι κι άλλοι υδατάνθρακες. Σε μπολ, στον καναπέ, κάτω από την κουβέρτα, και όλα θα πάνε καλά.
Βελούδινη σούπα γλυκοπατάτας με πράσα και chips από πατατόφλουδες
Υλικά
- 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 3 πράσα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 2 εκ., τριμμένο
- 3 κλαδάκια θυμάρι
- 750 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
- 100 ml φυτική κρέμα ή γάλα καρύδας
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
- Πάμε στις γλυκοπατάτες. Ξεφλούδισε τις γλυκοπατάτες, κράτα τις φλούδες στην άκρη, θα ασχοληθούμε με αυτές μετά. Κόψε τις γλυκοπατάτες σε μικρά κομμάτια, άπλωσε τες σε ένα ταψί, πασάλειψέ τες με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ρίξε αλάτι και πάπρικα και βάλε τες στον φούρνο. Ψήσε τες μέχρι να γίνουν μαλακές, πριν όμως αρπάξουν, για περίπου 25 – 30 λεπτά.
- Ώρα για τα πράσα. Βάλε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζέστανε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Κόψε σε λεπτές φέτες τα πράσα σου, ρίξε τα στην κατσαρόλα και σόταρέ τα ανακατεύοντας που και που, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν βουτυρένια, περίπου 20 -25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα βγάλε τα από το τηγάνι.
- Παράλληλα ετοίμασε τις τραγανές φλούδες. Βάλε τις σε ένα ταψί, πασάλειψέ τες με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτισέ τες, και άπλωσέ τες στο ταψί όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Βάλε το ταψί στο φούρνο και ψήσε τες μέχρι να γίνουν τραγανές, για περίπου 15 λεπτά.
- Πάμε να κάνουμε τα πάντα σούπα. Μόλις ετοιμαστούν τα πράσα και οι γλυκοπατάτες, βάλε στην κατσαρόλα 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σόταρε το σκόρδο, το τζίντζερ και το θυμάρι για 30”.Ρίξε μέσα στην κατσαρόλα τα περισσότερα πράσα (κράτα μερικά για το σερβίρισμα), τις γλυκοπατάτες, το ζωμό, την κρέμα, και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.Πολτοποίησε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ, δοκίμασε, πρόσθεσε πιπέρι και διόρθωσε το αλάτι αν χρειάζεται. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείς να την αραιώσεις με λίγο ακόμα ζωμό μέχρι να γίνει όπως τη θες.
- Και σέρβιρε. Μοίρασε τη σούπα σε 2 μπολ, βάλε από πάνω τα πράσα που έχεις κρατήσει, μερικά chips από φλούδες, αν δεν τα έχεις φάει όλα δηλαδή, και μπόλικο φρυγανισμένο ψωμάκι στο πλάι για τις βούτες.