fbpx

Ανατολίτικη σούπα κόκκινης φακής με πικάντικα κρουτόν από αραβική πίτα

Ζεστή και βελούδινη, αρωματισμένη με κύμινο και κουρκουμά, με λίγα μόνο υλικά και με ελάχιστη προετοιμασία. Tέλεια για τις κρύες μέρες που αρνείσαι να εγκαταλείψεις την κουβέρτα σου.

Ζεστή και βελούδινη, αρωματισμένη με κύμινο και κουρκουμά, με λίγα μόνο υλικά και με ελάχιστη προετοιμασία. Tέλεια για τις κρύες μέρες που αρνείσαι να εγκαταλείψεις την κουβέρτα σου.

“Σιγά μη χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας. Λες και ξέρουν οι Αθηναίοι από χιόνι.” Θα μπορούσε να είναι και famous last words, αφού δεν προνόησα και ούτε σούπερ μάρκετ πήγα, ούτε λαϊκη, ούτε καν στο ψιλικατζίδικο για πατατάκια. Έτσι κάπως βρέθηκα να ψάχνω στα βάθη τον ντουλαπιών για κάτι φαγώσιμο, που να γίνεται και σούπα γιατί κρύο. 

Τη λύση έδωσαν για άλλη μία φορά οι φακές, που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια ξαδέρφια τους, δε θέλουν μούλιασμα, γιατί προφανώς ούτε και γι’ αυτό είχα προνοήσει. Με έμπνευση από την Ανατολή, από χώρες θερμές και εξωτικές όπου θα προτιμούσα να κυκλοφορώ τώρα αλλά αφού δεν μπορώ ας επέλθει λίγο θαλπωρή μέσα στην κοιλιά μου, και με λίγα πραγματάκια που κυκλοφορούσαν στο σπίτι, καταλήξαμε σε αυτή την αγκαλιά σε μπολ. Η σούπα αυτή με διάφορες παραλλαγές υπάρχει σε πολλά μέρη της ανατολής, από την Αίγυπτο και την Τουρκία, μέχρι τη Συρία, την Αρμενία και ακόμα πιο πέρα.

Κόκκινες φακές, βελούδινες και κρεμώδεις, τα απαραίτητα αρωματικά για βάθος στη γεύση, και 2 μόνο μπαχαρικά (παραδόξως), που όμως φτάνουν και παραφτάνουν γιατί είναι αυτά που πρέπει: κύμινο για τη ζεστασιά, και κουρκουμάς για το τη γήινη, exotic φάση. Λίγο λεμονάκι για την οξύτητα. Δυόσμος για τη φρεσκάδα και γιατί αυτόν είχα αυτόν έβαλα. Και bonusάκι τα πικάντικα κρουτόν από αραβική πίτα, για το κραντς, για ένα ακόμα kick γεύσης, αλλά κυρίως γιατί οι καλύτερες συνταγές είναι αυτές που σου έχουν και κάτι να τσιμπολογάς όσο μαγειρεύεις.

Ανατολίτικη σούπα κόκκινης φακής με πικάντικα κρουτόν από αραβική πίτα

Ζεστή και βελούδινη, αρωματισμένη με κύμινο και κουρκουμά, με λίγα μόνο υλικά και με ελάχιστη προετοιμασία. Tέλεια για τις κρύες μέρες που αρνείσαι να εγκαταλείψεις την κουβέρτα σου.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 10 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μικρή πατάτα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κούπα κόκκινες φακές
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 ½ κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
  • ½ λεμόνι , τον χυμό του
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τα κρουτόν από αραβικές πίτες

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάλε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
  • Κόψε το κρεμμύδι και την πατάτα σε μεγάλα κομμάτια, ρίξε τα στην κατσαρόλα, και σόταρέ τα μέχρι να πάρουν χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.
  • Ξέπλυνε τις φακές και ρίξε τις στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
  • Πρόσθεσε τα μυρωδικά (το κύμινο, τον κουρκουμά, το φύλλο δάφνης), το νερό και αλάτισε.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, καπάκωσε την κατσαρόλα και άφησέ τις φακές να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Ρίχνε και ένα τσεκάρισμα που και που μήπως θέλουν κι άλλο νερό.
  • Παράλληλα, ετοίμασε τα κρουτόν. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180ºC στο γκριλ. Κόψε την πίτα σε τετράγωνα κομματάκια, βάλε τα σε ένα ταψάκι, πασπάλισε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το μπούκοβο και το αλάτι, ταρακούνα τα να πασαλειφτούν καλά, άπλωσέ τα στο ταψί, και ψήσε τα μέχρι να γίνουν τραγανά, για περίπου 8-10 λεπτά. Βγάλε τα από τον φούρνο, και άφησέ τα να κρυώσουν, τσιμπολογόντας ελεύθερα.
  • Μόλις οι φακές μαλακώσουν, πολτοποίησε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ. Πρόσθεσε το λεμόνι, ανακάτεψε, δοκίμασε, και διόρθωσε το λεμόνι και το αλάτι αν χρειάζεται. Αραίωσε με ζεστό νερό αν θέλεις για να πετύχεις την πυκνότητα που σου αρέσει.
  • Και σέρβιρε: μοίρασε την σούπα σε δύο βαθιά πιάτα, πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, βάλε από πάνω τα κρουτόν, και μία σφήνα λεμόνι στο πλάι.
Γεύμα: Κυρίως, Σούπα
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Όσπρια, Σούπες

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close