“Δεν μ’αρέσει το σπανακόρυζο αλλά συνεχίζω να το φτιάχνω οικειοθελώς” πέταξε το komo_dino, και κάτι που μου είχε ξεμείνει μπόλικο σπανάκι, κάτι που είχα άπειρο χρόνο γιατί διακοπάρω μέρες που είναι, είπα να κάνω ένα διάλειμμα από τα υπαρξιακά της γιορτινής ταβανοσκόπησης, να δώσω στο συκώτι μου λίγο χώρο να αναπνεύσει, και να το ρίξω στα πειράματα.
Προφανώς και θα έπαιζε κάτι σε ριζότο καθώς τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια μονομανία με τα εις -ότο. Σπανακοριζότο λοιπόν, κρεμώδες και ζουμερό, με το σπανάκι στο μπλέντερ για να πάρει αυτό το φλούο πρασινωπό άλιεν χρωματάκι. Με φρέσκο κρεμμυδάκι γιατί το σωστό το σπανακόρυζο έτσι γίνεται. Άγρια μανιτάρια με θυμάρι για να δώσουν αυτό το γήινο, λεμονάτα φυσικά γιατί σπανακόρυζο χωρίς λεμόνι δε γίνεται. Κασέρι γιατί αυτό είχα, αυτό έβαλα και δεν το μετάνιωσα καθόλου, αφού είναι όσο βουτυράτο πρέπει για να κάνει το ριζότο κρεμώδες, αλλά και όσο ήσυχο πρέπει γιατί γίνονται πολλά σε αυτό το πιάτο και δεν θέλουμε και το τυρί να τα μπουκώσει. Και με ένα αβγό ποσέ από πάνω, όχι τόσο γιατί η γλύκα του κρόκου δένει τέλεια με την πικρίλα του σπανακιού, ούτε για να μας τρέχουν τα σάλια στις οθόνες, αλλά για να μη λέει πάλι ο Tasos Vlahiotis ότι φαντασιώνεται το πιάτο με ένα αβγό.
Σπανακοριζότο με άγρια μανιτάρια και αβγό ποσέ
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 30 γρ. άγρια αποξηραμένα μανιτάρια
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- ½ λεμόνι
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού σπανάκι τα φύλλα, χωρίς τα κοτσάνια
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
- ¼ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό μανιταριών ζεστό
- 2 αβγά
- 60 γρ. κασέρι τριμμένο
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοίμασε τα μανιτάρια: βάλε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ και κάλυψε τα με ζεστό νερό για 15 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, στράγγιξε τα, κράτα το νερό, και σώταρέ το σε ζεστό τηγάνι σε μέτρια φωτιά με μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μαζί με το θυμάρι, για 2 λεπτά. Σβήσε με τον χυμό από το μισό λεμόνι, αλάτισε, βγάλε τα από το τηγάνι, και κράτησέ τα στην άκρη.
- Για να ετοιμάσεις το σπανάκι, βάλε το σε ένα σουρωτήρι, ζέστανε περίπου 3 φλιτζάνια νερό, και ρίξε το πάνω από το σπανάκι για να το ζεματίσεις λίγο. Μετέφερε το σπανάκι σε ένα μούλτι, και κάνε το πουρέ.
- Πάμε στο ριζότο: σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και σώταρε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο, και ανακάτεψε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίξε μέσα το ρύζι, αλάτι, και ανακάτεψε μέχρι να χρυσαφίσει, για 5 λεπτά.
- Σβήσε με το κρασί, και ανακάτεψε μέχρι να απορροφηθεί, για 3 λεπτά. Και τώρα ξεκινάς να ρίχνεις το ζωμό, μισό φλιτζάνι την φορά, ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθεί, προσθέτεις ζωμό και επαναλαμβάνεις, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι να μαλακώσει, περίπου 18 λεπτά. Για ζωμό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το νερό που έμεινε από τα μανιτάρια.
- Όσο γίνεται το ριζότο, κάνε τα αβγό ποσέ. Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες, χαμήλωσε τη φωτιά για να το διατηρήσεις σε αυτή την κατάσταση. Σπάσε τα αβγά πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε τα απαλά στο νερό, ένα -ένα. Βράσε τα μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να τα βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμα, βγάλε τα με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
- Πίσω στο ριζότο. Όταν απορροφηθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι μαλακώσει, πρόσθεσε το σπανάκι, τα μανιτάρια, το τυρί, το βούτυρο, πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνουν ένα ωραίο μίγμα.
- Και σέρβιρε: χώρισε το ριζότο σε δύο μπολ, βάλε από πάνω από ένα αβγό ποσέ, πιπέρι και μια σφήνα λεμόνι δίπλα σε περίπτωση που θέλεις να προσθέσεις κι άλλο. Κόψε τον κρόκο, κοιτά τον να τρέχει απολαυστικά, και όρμα αμέσως.