fbpx

Καμμένα σπαράγγια με αβγό ποσέ και βινεγκρέτ λεμονιού

Με το ψήσιμο τα σπαράγγια βγάζουν μια απίστευτα καπνιστή γεύση. Σε απόλυτη αρμονία με μια απλή vinaigrette και το αβγό. Απλό, πανεύκολο αλλά άχαστο.

Με το ψήσιμο τα σπαράγγια βγάζουν μια απίστευτα καπνιστή γεύση. Σε απόλυτη αρμονία με μια απλή vinaigrette και το αβγό. Απλό, πανεύκολο αλλά άχαστο.

Φήμες λένε ότι αν δεν τρως σπαράγγια κάθε μέρα για όσο κρατάει η σεζόν τους, θα γυρίσουν πίσω και τα χιόνια και η αφρικανική σκόνη και δε θα δούμε άνοιξη ποτέ. Ε δεν είμαστε για τέτοια ρίσκα.

Και επειδή το σπαράγγι είναι ένα λουκουμάκι από μόνο του, εγώ το θέλω όσο πιο μίνιμαλ γίνεται. Ψητό στο σχαροτήγανο για να αποκτήσει καπνιστή γεύση και αυτά τα λαχταριστά καψαλισμένα κομματάκια. Με ένα αβγό ποσέ από πάνω, να τρέχει και να καλύπτει όλα τα σπαράγγια με την απίστευτη γλυκιά κροκίλα του. Με μια απλή “βινεγκρέτ” με λεμόνι όμως, για αυτή τη δροσιά και τη φρεσκάδα του. Αλάτι θαλασσινό. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ε και λίγο παρμεζάνα και φουντούκια για το umami και την τσαχπινιά, γιατί είπαμε μίνιμαλ, αλλά να μην ξεχάσουμε και ποια είμαστε. 

Καμμένα σπαράγγια με αβγό ποσέ και βινεγκρέτ λεμονιού

Με το ψήσιμο τα σπαράγγια βγάζουν μια απίστευτα καπνιστή γεύση. Σε απόλυτη αρμονία με μια απλή vinaigrette και το αβγό. Απλό, πανεύκολο αλλά άχαστο. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 λεπτά

Υλικά

  • ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • ½ ματσάκι σπαράγγια
  • 1 αβγό
  • 1 φέτα προζυμένιο ψωμί
  • φουντούκια ψιλοκομμένα
  • παρμεζάνα
  • φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη “βινεγκρέτ” λεμονιού:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάλε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά ώστε να έχει φυσαλίδες.
  • Ζέστανε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και άλειψέ το με λίγο ελαιόλαδο. Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε κανονικό τηγάνι, απλά σε λίγο πιο χαμηλή φωτιά.
    ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • Καθάρισε τα σπαράγγια σπάζοντας με το χέρι το κάτω σκληρό μέρος τους. Αλατοπιπέρωσε τα. Ψήσε τα στο τηγάνι λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν μαύρα σημάδια και να μαλακώσουν.
    ½ ματσάκι σπαράγγια, αλάτι, πιπέρι
  • Όσο τα σπαράγγια σου ψήνονται, κάνε το αβγό ποσέ. Σπάσε το αβγό πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε τα απαλά στο νερό. Βράσε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να το βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
    1 αβγό
  • Φρυγάνισε το ψωμί, σε φρυγανιέρα ή ψήνοντας το στο τηγάνι και από τις 2 πλευρές για 2-3 λεπτά.
    1 φέτα προζυμένιο ψωμί
  • Ετοίμασε τη βινεγκρέτ: βάλε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι σε ένα βάζο. Καπάκωσε και ταρακούνα με τρέλα μέχρι να γίνουν μία ωραία, ομοιόμορφη σάλτσα.
    1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, ¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι
  • Και σέρβιρε: Βάλε το ψωμί στο πιάτο, από πάνω τα σπαράγγια και πάνω τους το αβγό ποσέ. Αλατοπιπέρωσε, ρίξε την βινεγκρέτ παντού, και τελείωσε με τα φουντούκια, λίγες φλούδες παρμεζάνας και τα μυρωδικά.
    φουντούκια, παρμεζάνα, φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι

Σημειώσεις

Μπορείς να ετοιμάσεις παραπάνω ποσότητα vinaigrette, και να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο, για τις σαλάτες σου.
Γεύμα: Brunch
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Λαχανικά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close