Sugo finto: τοσκανέζικη μακαρονάδα ραγού λαχανικών με τραγανό pangrattato

Η πιο πλούσια σάλτσα που έχεις φάει ποτέ, βγαλμένη μέσα από την cucina povera. Με τραγανά πικάντικα ψίχουλα, για ακόμα περισσότερη νοστιμιά.
Η πιο πλούσια σάλτσα που έχεις φάει ποτέ, βγαλμένη μέσα από την cucina povera. Με τραγανά πικάντικα ψίχουλα, για ακόμα περισσότερη νοστιμιά.

Μακαρονάδα έχει το μενού σήμερα. Μια μακαρονάδα που παραδόξως δεν πρόκειται να συγχύσει τους Ιταλούς φίλους και φίλες μου (που δεν έχω), αφού δεν έχει ούτε κίμτσι, ούτε βότκα, ούτε τίποτα άλλο περίεργο, αλλά είναι μια αυθεντική συνταγή βγαλμένη από την cucina povera, της οποίας της αξίζει πολύ περισσότερη αγάπη, ανεξαρτήτως #veganuary. Τοσκανέζικη sugo finto λοιπόν, ή ψεύτικη σάλτσα, ή ραγού χωρίς το ραγού και άκου να δεις τι μας λέει τώρα, αλλά εγώ θα το πω. 

Μπόλικο μυρωδάτο σοφρίτο (το γνωστό τρίο σέλερι – καρότο – κρεμμύδι) για βάση, μαϊντανός και σκόρδο με τα αρώματα τους, δεντρολίβανο και φασκόμηλο με την ξυλώδη και γήινη τσαχπινιά τους, κόκκινο κρασί που δίνει απίστευτο βάθος στην γεύση. Τα σιγομαγειρεύεις σε μπόλικη ντομάτα, και έχεις την πιο πλούσια και umami κόκκινη σάλτσα που έχεις φάει ποτέ, να που σου σιγοψιθυρίζει ότι για να μειώσεις το κρέας δε χρειάζεται να ψάχνεσαι πάντα για υποκατάστατα, αφού τα λαχανικά είναι λουκουμάκι από μόνα τους. 

Με τραγανό, ψωμένιο pangrattato από πάνω αντί για τυρί, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για το γιόλο, και ετοιμάσου να ζητήσεις και δεύτερο πιάτο.

Sugo finto: τοσκανέζικη μακαρονάδα ραγού λαχανικών με τραγανό pangrattato

Η πιο πλούσια σάλτσα που έχεις φάει ποτέ, βγαλμένη μέσα από την cucina povera. Με τραγανά πικάντικα ψίχουλα, για ακόμα περισσότερη νοστιμιά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 45 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 κλαδάκι σέλερι
  • 1 μεσαίο καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 κλαδάκι φασκόμηλο
  • ¼ της κούπας κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα 400γρ ντομάτες τριμμένες
  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το pangrattato:

  • 1 φέτα ψωμί χτεσινό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλόκοψε τα λαχανικά, δηλαδή κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο, και τα μυρωδικά, όλα μαζί, σε πολύ μικρά κομματάκια. Παραδοσιακά αυτό γίνεται με mezzaluna ή μαχαίρι, αλλά ας μη γελιόμαστε, θα το κάνεις στο multi, όπως κι εγώ.
  • Ρίξε τα λαχανικά και τα μυρωδικά σου στο τηγάνι, αλάτισε, και σόταρέ τα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά.
  • Σβήσε με το κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί.
  • Πρόσθεσε την ντομάτα, αλάτισε, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
  • Παράλληλα, ετοίμασε το pangrattato. Βάλε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο. Χτύπα το ψωμί στο multi για να γίνει ψίχουλα. Ρίξε τα στο τηγάνι, πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο, σόταρέ τα για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά, και βγάλε τα από την φωτιά.
  • Βράσε τα μακαρόνια: Βάλε μία κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει, ρίξε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Πρόσθεσε τα μακαρόνια λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η σάλτσα σου, και βράσε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.
  • Bγάλε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα με μια κουτάλα ζυμαρικών και ρίξε τα στην σάλτσα. (Αν τα σουρώσεις, κράτα τουλάχιστον μισή κούπα από το νερό τους) Ανακάτεψε καλά για να καλυφθούν τα μακαρόνια με τη σάλτσα και αν χρειάζεται αραίωσε με λίγο από το νερό που έχουν βράσει.
  • Και σέρβιρε: Mοίρασε τα μακαρόνια σε 2 βαθιά πιάτα, πασπάλισε με το pangrattato, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και απόλαυσε μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

  1. Γεια σου Σουρτούκο (aka Μαριάννα)!
    Πολύ ωραία τα πόστερ και η παραπάνω συνταγή, όπως όλες. Εδώ τριμελής οικογένεια, όποτε συνταγή 1 ώρας για μόνο 2 μερίδες είναι λίγο χάσιμο χρόνου. Μπορεί όμως κάλλιστα να διπλασιαστεί, και να πάει στο κλασικό πακέτο 500 γρ μακαρόνια (Δεν έχω βράσει ποτέ λιγότερα από πακέτο). Τώρα για τη σάλτσα, τί τηγάνι χρησιμοποιείς; Με καπάκι; Και ποια η διαφορά ανάμεσα σε τηγάνι και κατσαρόλα στη γεύση της σάλτσας; Λόγω του διπλασιασμού (σκέφτομαι και τον τετραπλασιασμό για την κατάψυξη…) φαντάζομαι θα είναι δύσκολο να βρεθεί τηγάνι που να τα χωράει όλα αυτά, σάλτσα και μακαρόνια. Όποτε μάλλον θα πάω στην κατσαρόλα, και θα κάνω τόση σάλτσα όση χωράει η κατσαρόλα για να φτουρισει.
    Και αυτό με το ψωμάκι, το έχω ακούσει, πιο ποβερα δε γίνεται, τέλεια ιδέα!

    1. Γεια σου Αγγελική και ευχαριστώ πολύ!
      Εγώ τις 2 μερίδες τις κάνω σε ένα κανονικό τηγάνι 25 εκ. Καπάκι δε χρειάζεται. Η συνταγή άνετα διπλασιάζεται. Σίγουρα το 25άρι τηγάνι δε χωράει πάνω από 2 μερίδες. Αν έχεις αυτά τα βαθιά, (σωτέζα τα λένε; ) μπορεί να χωράει 4, αλλιώς κατσαρόλα. Ή μπορείς να κάνεις πάντα το ανάποδο. Να σουρώσεις τα μακαρόνια, να τα επιστρέψεις μέσα στην κατσαρόλα και να ρίξεις την σάλτσα εκεί. Απλά κράτα τουλάχιστον 1 κούπα από το νερό που έχουν βράσει.
      Αν θες να κάνεις και παραπάνω, μπορείς να βγάλεις όση σάλτσα δε χρειάζεσαι πριν ρίξεις τα μακαρόνια μέσα, και να την βάλεις ψυγείο η κατάψυξη για την επόμενη φορά.
      🤘😏

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close