Tacos με ceviche, ντομάτα και αβοκάντο

Μαριναρισμένο ψάρι σε 3 εσπεριδοειδή, μια ζουμερή salsa ντομάτας, αβοκάντο και καυτερή σάλτσα, σε αφράτη τορτίγια. Ένα δροσερό πιάτο για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
Μαριναρισμένο ψάρι σε 3 εσπεριδοειδή, μια ζουμερή salsa ντομάτας, αβοκάντο και καυτερή σάλτσα, σε αφράτη τορτίγια. Ένα δροσερό πιάτο για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες. Έτοιμο σε 15 λεπτά.

Αυτή τη συνταγή δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να την ποστάρω σήμερα, την ώρα που το έξω ψήνεται και το μέσα μου βράζει. Από την άλλη όμως, το φαί για μένα είναι μια παρηγοριά, η κουζίνα διέξοδος, κι αυτό το blog κάτι σαν ψυχοθεραπεία, οπότε εδώ είμαστε και πάλι να σας μιλάω για τις λιγούρες μου με το γνωστό ασόβαρο ύφος που με διακατέχει. 

Λιγούρες από μερη μακρινά, εξωτικά, που δεν έχω πάει όποτε μπορώ να τα φαντάζομαι όπως θέλω. Λιγούρες για κάτι χαλαρό κι ανέμελο. Λιγούρες για tacos. Και για μια δροσερή, παγωμένη μπίρα.

Με αυτή τη ζέστη τηγάνι στο μάτι δε βάζω, όποτε έκανα το ψαράκι μου μαρινάτο τύπου ceviche, με μία δροσερή και μυρωδάτη μαρινάδα από λεμόνι, λάιμ και πορτοκάλι, λίγο γλυκιά, αρκετά ξινή, σαν κι εμένα ένα πράμα. Ετοίμασα μια απλή salsa με υπερζουμερές αυγουστιάτικες ντομάτες. Λίγο αβοκάντο για να γλιστράει, και μπόλικη καυτερή σάλτσα γιατί η ζωή είναι πόνος κι εγώ μαζοχίστρια. Όλα αυτά σε μια τορτίγια έτοιμη προφανώς γιατί ποιος κάθεται να ζυμώνει με τον καύσωνα, σίγουρα όχι εγώ. Συνόδεψα προφανώς με παγωμένη μπίρα, και σε λιγότερο από 15 λεπτά έτοιμο ένα γεύμα για να καταλαγιάσει την κάψα μου. Έστω και για λίγο. 

Tacos με ceviche, ντομάτα και αβοκάντο

ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • ½ λεμόνι , τον χυμό του
  • ½ πορτοκάλι , τον χυμό του
  • lime , τον χυμό του, ξεχωριστά
  • 200 γρ. φρέσκο ψάρι φιλεταρισμένο χωρίς πέτσα
  • 1 ντομάτα
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • ματσάκι κόλιανδρο
  • ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μικρό ώριμο αβοκάντο
  • 6 μίνι τορτίγιες για tacos ή αν δεν βρεις, 4 μικρές
  • καυτερή σάλτσα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ξεκίνα με το ceviche: Kόψε το φιλεταρισμένο ψάρι σε κυβάκια του 1 εκ. και βάλε το σε ένα μπολ. Πρόσθεσέ τον χυμό από το λεμόνι, το πορτοκάλι και το μισό lime, και ανακάτεψε. Θέλουμε αρκετό χυμό ώστε να καλύψει το ψάρι. Άφησέ το να μαριναριστεί στο ψυγείο όσο ετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά, για 5’ – 10’ λεπτά.
  • Ετοίμασε την salsa: Κόψε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια, ψιλόκκοψε το μισό κρεμμύδι, την πιπεριά τσίλι και τα περισσότερα φύλλα κόλιανδρου (κράτα λίγα για το σερβίρισμα), και βάλε τα σε ένα μπολ. Πρόσθεσε χυμό από μισό lime, το ελαιόλαδα, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε, δοκίμασε και προσάρμοσε το αν χρειάζεται. Μπορείς να κόψεις 1-2 ροδέλες από το υπόλοιπο κρεμμύδι για γαρνίρισμα.
  • Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Ετοίμασε το αβοκάντο: Κόψε το αβοκάντο, και βγάλε την ψίχα του, λιώσε το με ένα πιρούνι και πασπάλισέ το με αλάτι, πιπέρι και lime ή λεμόνι.
  • Ζέστανε τις τορτίγιες: όταν το τηγάνι σου έχει κάψει καλά, ζέστανε σε αυτό τις τορτίγιες μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Για να παραμείνουν μαλακές, τύλιξέ τες σε μία πετσέτα κουζίνας, μέχρι να τις χρησιμοποιήσεις.
  • Συναρμολόγησε τα tacos: μπορείς να ετοιμάσεις τα tacos όλα μαζί, ή να μεταφέρεις όλα τα υλικά στο τραπέζι, και να ετοιμάσει ο καθένας τα tacos του όπως θέλει. Εγώ προτιμώ το δεύτερο, έχει περισσότερο fun. Για να ετοιμάσεις ένα taco, πάρε μία τορτίγια, άπλωσε το λιωμένο αβοκάντο, μετά το ψάρι, πρόσθεσε αλάτι, και από πάνω την salsa ντομάτας. Όταν παίρνεις την ντομάτα από το μπολ, πρόσεξε να μην πάρεις τα υγρά, γιατί θα παπαριάσει η τορτίγια. Αν συμβεί αυτό, μπορείς να βάλεις μια δεύτερη τορτίγια και να το κάνεις δίπιτο. Ολοκλήρωσε με φύλλα από κόλιανδρο, κρεμμύδι σε ροδέλες και λίγες σταγόνες καυτερή σάλτσα. Ακόμα καλύτερο με τη συνοδεία παγωμένης μπίρας.

Σημειώσεις

Για τη μαρινάδα του ψαριού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο λεμόνι ή μόνο lime, ή οποιονδήποτε συνδυασμό θέλεις. Πορτοκάλι μη βάλεις όμως μόνο του γιατί είναι πολύ γλυκό και χρειαζόμαστε την οξύτητα.
Τι ψάρι να βάλεις; Φρέσκο σίγουρα, ιδανικά φιλέτο από μεγάλο ψάρι, για να μη χαθεί ποσότητα στο φιλετάρισμα.
Αν περισσέψει salsa, την τρως είτε ως σαλάτα ή την κάνεις μακαρονάδα όπως αυτή.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεξικάνικη
Λέξεις-κλειδιά: Θαλασσινά, Σάντουιτς

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close