Είναι κάποια μαγαζιά, που σου βγάζουν μια σπιτίσια, παρεΐστικη αύρα, κι ας είναι η πρώτη φορά που πατάς το πόδι σου εκεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει πανηγυρικά το Κοπερτί στα Άνω Πετράλώνα. Πίσω από το Κοπερτί κρύβεται η Βούλα, μια μερακλού καλοφαγού με τεράστια αγάπη για το κρασί. 5ης γενιάς οινοποιός, ο προ-προπάππους είχε βάλει το πρώτο αμπέλι στο Μαλαντρένι Αργολίδας στη ζώνη Νεμέας το μακρινό 1860, η Βούλα είχε, και συνεχίζει να έχει, μια κάβα στα Άνω Πετράλωνα. Εκεί, όσο η ώρα περνούσε, τσούκου-τσούκου μαζευόταν παρέα, άνοιγαν τα πρώτα κρασάκια, έβγαιναν σιγά – σιγά και τα μεζεδάκια που ετοίμαζε η ίδια σε ένα γκαζάκι, και γινόταν η κάβα χοτ σποτ. Και όταν η παρέα παραμεγάλωσε, αποφάσισε να το κάνει επίσημα, και να ανοίξει το δικό της χώρο, όπως ακριβώς τον είχε φανταστεί, όπου θα υποδέχεται όλους τους παλιούς και νέους φίλους. Και έτσι γεννήθηκε το Κοπερτί.
Αν καιαυτοπροσδιορίζεται ως wine bar, θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρα ένα wine restaurant, αφού πέρα ψαγμένες κρασάρες, θα σκάσεις και στο φαΐ. Και τι φαΐ. Το μενού του Κοπερτί αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα, τη διαθεσιμότητα και τα κέφια της κουζίνας, τα πιάτα είναι χορταστικά και μερακλίδικα, τα τυριά και τις πρώτες ύλες τα ξετρυπώνει η Βούλα από τα μέρη της αλλά και από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Και αν δεν ξέρεις τι κρασί να επιλέξεις, αφήνεσαι στο team του Κοπερτί που θα σου βρει το τέλειο κρασί για να συνοδέψεις το κάθε σου πιάτο.
Τι δοκιμάσαμε: Χορταστικά πιάτα, κάποια πιο μαμαδίστικα, κάποια πιο πειραγμένα, αλλά όλα άπειρα νόστιμα. Ξεκινάω. Τραγανή φωλίτσα από κανταΐφι με blue cheese που ταίριαζε τέλεια με τα φρούτα εποχής, που την στιγμή που πήγαμε ήταν αχλάδι. Πουρέ κολοκύθας με μανιτάρια σoτέ, το νέο φθινοπωρινό και απόλυτα comfort πιάτο. Χυλοπιτάκι κρεμώδες και σαλτσερό που έδενε τέλεια με την ελλαϊκή Κάσου, ένα έντονο, απόλυτα ξεχωριστό, και λίγο βαρβατίλα τυρί. Χορταστικές παραδοσιακές γκόγκες, ζυμαρικά δηλαδή πλασμένα στο χέρι. Πλατό τυριών για το σβήσιμο. Και για το πιο σβήσιμο, κορμό με καραμελωμένα φουντούκια, μαμαδίστικο και σοκολατένιο.
Όλα αυτά τα συνοδέψαμε με κρασιά, ελληνικά και ξένα, μέσα από τις 60 επιλογές σε μπουκάλι και 10+ σε ποτήρι από την ψαγμένη κάβα του Κοπερτί.
Τι ξεχώρισα: Πουρές κολοκύθας δαγκωτό. Ο συνδυασμός από την γλύκα της κολοκύθας με τα γήινα, umami μανιτάρια είναι άχαστος. Πρόλαβέ το όσο μπορείς γιατί είναι εποχικό.
Θα ξαναπάω: Για να δοκιμάσω το ριζότο γεμιστά με σταφίδα που δεν το πρόλαβα και μου έχει γυαλίσει άπειρα.
Τα μέρη που μπαίνουν στα σούρτα φέρτα του surtuko.gr είναι αυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, που απόλαυσα πραγματικά, και που θα επισκεφτώ ξανά και ξανά. Πάντα δοκιμάζω όλα τα πιάτα που αναφέρω, εκτός κι αν λέω το αντίθετο. Ό,τι γράφεται εδώ είναι πάντα η υποκειμενική μου γνώμη και τίποτα άλλο.
Σε φιλώ,
Σουρτούκω
Info: Το Κοπερτί Wine Bar, Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, 211 7503084, Instagram
Φωτογραφίες 📷: Phoebe Petroulia