Τα τελευταία χρόνια κάνω μία προσπάθεια να τρώω στο σπίτι όσο γίνεται πιο εποχικά. Σε γενικές γραμμές δεν πάει και άσχημα, εκτός από ένα σημείο: τις σαλάτες. Γιατί για μένα σαλάτα = ντοματοσαλάτα με λαδολέμονο. Και για να φάω εποχικά σημαίνει αντίο ντομάτες τον χειμώνα.
Μέχρι που άρχισα να πειραματίζομαι με τα ντρέσινγκς και ένας καινούριος κόσμος άνοιξε μπροστά μου. Αυτό λοιπόν το ντρέσινγκ με φιστικοβούτυρο είναι (μέχρι στιγμής) το αγαπημένο μου. Με έμπνευση από την ταϊλανδέζικη κουζίνα, έχει όλες τις γεύσεις σε μία μπουκιά: αλμυρό, ξινό, γλυκό, καυτερό και umami. Σκέψου. Πλούσιο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο, μέλι, μπόλικο λάιμ, sriracha και το μαγικό συστατικό, η fish sauce, για μπόλικη εξωτική τσαχπινιά.
Πάρε λάχανο και ό,τι τραγανά λαχανικά και φρούτα θέλεις. Εγώ έκανα μια slaw με κόκκινο λάχανο, καρότο, ξινόμηλο, αλλά μπορείς να βάλεις μπρόκολο, κουνουπίδι, ραπανάκι, κρεμμύδια, αχλάδια, πιπεριές, και ό,τι άλλο τραγανό έχεις στο ψυγείο σου. Κόψε τα σε μικρά κομματάκια. Πασπάλισέ με ξηρούς καρπούς και με μπόλικο ντρέσινγκ. Και μόλις μεταμόρφωσες τη βαρετή σου σαλάτα σε κάτι αξιολιγούρευτο.
Τραγανή σαλάτα με ταϊλανδέζικο ντρέσινγκ φιστικοβούτυρου
Υλικά
- 1 κούπα λάχανο
- 1 καρότο ή άλλα τραγανά λαχανικά
- 1 ξινόμηλο
- 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλα κόλιανδρου
Για το ντρέσινγκ:
- 1 κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού fish sauce ή soy sauce
- ½ λάιμ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού sriracha ή άλλη καυτερή σως
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού νερό
Εκτέλεση
- Κόψε το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες, τρίψε το καρότο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, κόψε το μήλο σε μικρά κομματάκια ή μπαστουνάκια. Βάλε τα σε ένα μπολ και ανακάτεψε.1 κούπα λάχανο, 1 καρότο, 1 ξινόμηλο
- Βάλε όταν τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μπολ και ανακάτεψε καλά. Δοκίμασε, και προσάρμοσε την γεύση στα γούστα σου. Αραίωσε με λίγο νερό για να γίνει πιο ρευστή η σως.1 κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο, 1 κουταλάκι του γλυκού fish sauce, ½ λάιμ, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού sriracha, 2-3 κουταλάκια του γλυκού νερό
- Σπάσε τα φιστίκια, ψιλόκοψε τα φύλλα κόλιανδρου, και ρίξε τα στο μπολ με την σαλάτα.1 κουταλιά της σούπας φιστίκια, 1 κουταλιά της σούπας φύλλα κόλιανδρου
- Πασπάλισε την σαλάτα με το ντρέσινγκ, ανακάτεψε, και όρμα!