Ντοματένιο τραχανότο με λάδι βασιλικού και μανούρι

Μελωμένο, χυλωμένο και σαλτσερό, με την οξύτητα του τραχανά, τη γλύκα του μανουριού και την τσαχπινιά του βασιλικού, αυτό το τραχανότο είναι το απόλυτο comfort πιάτο.
Μελωμένο, χυλωμένο και σαλτσερό, με την οξύτητα του τραχανά, την γλύκα του μανουριού και την τσαχπινιά του βασιλικού, αυτό το τραχανότο είναι το απόλυτο comfort πιάτο.

Εκεί που χάζευα stories έπεσε το μάτι μου σε ένα ντοματένιο ριζότο της κολάσεως με χλωρό Σαντορίνης, λάδια βασιλικού και όλα αυτά τα new age πράματα, σε ένα ονειρεμένο σκηνικό με θέα στην Καλντέρα. Επειδή η έμπνευση για τα πιάτα έρχεται από το πουθενά, κάπως μου καρφώθηκε εκείνη την στιγμή να το φτιάξω σε πιο ελληνική και πιο comfort εκδοχή. Ελληνική εγώ; Ναι εγώ, δεν ξέρω γιατί, μη με ρωτάς αν είμαι καλά, μια χαρά είμαι, πάμε παρακάτω. Έτσι, όταν ήρθε στα χέρια μου ένας χωριάτικος ξινός τραχανάς ήξερα ακριβώς τι να τον κάνω. Και κάπως έτσι ερχόμαστε σε αυτό το απόλυτα γκορμεδοκόμφορτ πιάτο που με έκανε να τρώω τραχανά όρθια, πρωινιάτικα, γιατί ήθελα να το βγάλω φωτό και με το φως του ήλιου χειμωνιάτικα.

Ξεκινάω. Τραχανάς με την ξινίλα του. Πέφτει μέσα σε σάλτσα ντομάτας με μπόλικο σκόρδο και μπούκοβο προφανώς, και με μυρωδάτο μαραθόσπορο που είναι το κόλλημά μου στα μεσογειακά πιάτα γιατί αφήνει αυτή τη γλυκερή τσαχπινιά του ούζου. Σιγομαγειρεύεται μέχρι να μελώσει και να χυλώσει και να γίνει ένα λουκούμι. Πασπαλίζεται με φρέσκο μοσχοβολιστό βασιλικό, λάδι βασιλικού για τη γκουρμεδιά, και μανούρι βουτυράτο, όσο πρέπει αλμυρό, και γλυκό, για να ισορροπήσει τη βαρβατίλα του τραχανά. Μπολ. Καναπές. Ποτήρι κρασί. Και απολαμβάνεις. Θα μου πεις δε βλέπεις την Καλντέρα απέναντι, αλλά βλέπω νέτφλιξ και δυο μουσούδια. Και αυτό συνήθως είναι καλύτερο.

Ντοματένιο τραχανότο με λάδι βασιλικού και μανούρι

Μελωμένο, χυλωμένο και σαλτσερό, με την οξύτητα του τραχανά, τη γλύκα του μανουριού και την τσαχπινιά του βασιλικού, αυτό το τραχανότο είναι το απόλυτο comfort πιάτο.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 20 minutes

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά ξινό
  • 2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη ή μισή κονσέρβα
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
  • 10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μανούρι ή άλλο μαλακό λευκό τυρί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Σόταρε τα αρωματικά: βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε την μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ρίξε μέσα τον μαραθόσπορο και το μπούκοβο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, για 1 περίπου λεπτό. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και ανακάτεψέ το μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα, για 1 ακόμα λεπτό. Σβήσε με το κρασί, και περίμενε μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
  • Ρίξε τον τραχανά μέσα στο τηγάνι και κάνε τον δυο – τρεις σβούρες. Πρόσθεσε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε καλά, και χαμήλωσε τη φωτιά.
  • Πρόσθεσε το νερό: μόλις απορροφηθούν τα ζουμιά της ντομάτας, πρόσθεσε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, και ανακάτεψε. Μόλις απορροφηθεί, πρόσθεσε πάλι μισό φλιτζάνι νερό και επανέλαβε, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς αλλά να έχει ζουμιά. Γενικά το τραχανότο στεγνώνει αρκετά γρήγορα μόλις βγει από τη φωτιά, οπότε φρόντισε να έχει το νεράκι του. Η όλη διαδικασία είναι περίπου 10 λεπτά. Τώρα πόσο ακριβώς νερό θα πάρει και για πόσο χρόνο, εξαρτάται από το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα σου και από τον τραχανά σου. Αλλά no worries. Δοκιμάζεις συνέχεια μέχρι να μελώσει όσο θες. Ευκαιρία για τσιμπολόγημα πάνω στην κατσαρόλα.
  • Ετοίμασε το λάδι βασιλικού: όσο ο τραχανάς κάνει τα δικά του, βάλε το 1/3 από τα φύλλα βασιλικού σε ένα γουδί και κοπάνησέ τα 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν αυτά τα αρώματα τους κι εσύ το άχτι σου, πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Ή ρίξε τα όλα σε ένα μούλτι και χάσε την ευκαιρία για εκτόνωση.
  • Και τελειώσαμε: μόλις ο τραχανάς χυλώσει όσο θες, βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακάτεψε. Δοκίμασε, προσάρμοσε το αλάτι και το πιπέρι, τα γνωστά. Σέρβιρε αμέσως σε δύο βαθιά πιάτα, πασπάλισε από πάνω το λάδι βασιλικού, κομμάτια από μανούρι, φρέσκο πιπέρι γιατί ποτέ δεν είναι αρκετό, πάρε το αγκαλιά στον καναπέ και enjoy την γκουρμεδιά σου.

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close