Μυρωδάτα γεμιστά κρεμμύδια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες
Αρωματικά, λαχταριστά, και έξτρα μελωμένα, αυτά τα γεμιστά είναι σίγουρα τα πιο ξεχωριστά που έχεις φάει ποτέ.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΨΗΣΕΙΣ 1 ώραώρα35 minutesλεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 2 ώρεςώρες
Υλικά
1κούπαρύζι μπασμάτι
3μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
2κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1κόκκινοκρεμμύδιψιλοκομμένο
¼της κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2κουταλιές της σούπαςμαύρες σταφίδες
½κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼κουταλάκι του γλυκούκανέλα
¼κουταλάκι του γλυκούμπαχάρι
¼κουταλάκι του γλυκούπάπρικα
1κουταλιά της σούπας υγρό ζωμό λαχανικών Maggi
1κονσέρβα 250γρ. σάλτσα ντομάτας
1κούπανερό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ξέπλυνε καλά το ρύζι σου και άφησέ το μέσα σε νερό να μουλιάσει.
Προετοίμασε τα κρεμμύδια: Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ξεφλούδισε τα κρεμμύδια, κόψε τις άκρες, και κάνε μία μεγάλη τομή κάθετα μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού. Χαμήλωσε τη φωτιά, και βάλε μέσα τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 25 λεπτά. Βγάλε τα και βάλε τα σε κρύο νερό για μπορείς να τα χειριστείς πιο εύκολα.
Παράλληλα, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και ζέστανε το κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματά του, περίπου 3-4 λεπτά.
Ετοίμασε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το ρύζι αφού το έχεις στραγγίξει καλά, το κουκουνάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακάτεψε καλά.
Άλειψε με λίγο ελαιόλαδο μία γάστρα ή ένα σκεύος που καπακώνει και μπαίνει και στον φούρνο.
Γέμισε τα κρεμμύδια: Βγάλε ένα-ένα τα κρεμμυδόφυλλα μέχρι το σημείο που είναι πολύ μικρά για να τυλιχτούν (περίπου στην μέση του κρεμμυδιού). Βάλε 1 με 1,5 κουταλιά γέμιση στο καθένα, και τύλιξέ τα σφιχτά ώστε να αποκτήσουν ένα σχήμα σαν λεμόνι. Τοποθέτησέ τα σε στρώσεις με το σημείο της ένωσης προς τα κάτω στο σκεύος σου. Συνέχισε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.Αν όμως σου περισσέψει γέμιση, μπορείς να τη ρίξεις στα κενά πάνω από τα κρεμμύδια.
Βάλε το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ψήσε λίγο τα κρεμμύδια. Αυτό θα τα βοηθήσει να καραμελώσουν και να κλείσει η ένωση. Ρίξε μέσα το ζωμό λαχανικών Maggi, τη σάλτσα ντομάτας και ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, και σιγομαγείρεψε μέχρι να βράσει το ρύζι, περίπου 40 λεπτά.
Συνέχισε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να πήξουν τα υγρά, περίπου 25 λεπτά.
Και σέρβιρε: πασπάλισε με μπόλικο μαϊντανό, και όρμα. Την επόμενη μέρα να ξέρεις θα είναι ακόμα πιο μελωμένα.
Σημειώσεις
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιον συνδυασμό μπαχαρικών θέλεις. Αρκεί να είναι μπόλικα.