Go Back

Ταϊλανδέζικο τηγανητό ρύζι. Έτοιμο σε 10 λεπτά.

Καραμελωμένο ρύζι, μπόλικα λαχανικά, τηγανητό αβγό, τραγανά φιστίκια και όλο το έπος της ταϊλανδέζικης κουζίνας σε ένα πανγρήγορο πιάτο που φτιάχνεται με ό,τι έχεις στο ψυγείο σου. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 10 minutes

Υλικά

  • 1-2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή άλλο ουδέτερο λάδι, όχι ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό
  • ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού fish sauce ή σάλτσα σόγιας για vegetarian εκδοχή
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη - προαιρετικά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χτεσινό μαγειρεμένο ρύζι jasmin που έχει μείνει τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο ή την κατάψυξη
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό κατά προτίμηση
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

  • αλατισμένα φιστίκια ή τηγανητά κρεμμύδια
  • κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • φρέσκο κρεμμυδάκι
  • lime κομμένο στη μέση
  • αγγουράκι σε φέτες ή άλλο τραγανό λαχανικό
  • sriracha ή άλλη καυτερή σάλτσα

Εκτέλεση

  • Τηγάνισε το αβγό: Βάλε ένα wok ή ένα μεγάλο τηγάνι (ιδανικά όχι αντικολλητικό) σε μέτρια φωτιά, και ζέστανε λίγο λάδι, ρίξε το ένα αβγό, αλατοπιπέρωσέ το, και τηγάνισε το όπως σου αρέσει. Βγάλε το από το τηγάνι και άφησέ το στην άκρη. Δυνάμωσε τέρμα τη φωτιά.
  • Προετοίμασε τα υλικά σου: Αυτό το πιάτο μαγειρεύεται πάρα πολύ γρήγορα, οπότε φρόντισε όλα τα υλικά σου να είναι έτοιμα.
    Ετοίμασε την σάλτσα. Σε ένα μπολάκι ρίξε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό, και ανακάτεψε για να λιώσει. Πρόσθεσε τη σάλτσα σόγιας και τη fish sauce, ανακάτεψε και δοκίμασε.
    Ψιλόκοψε τα μυρωδικά, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Κόψε τα λαχανικά αν χρειάζεται.
    Σπάσε το ρύζι. Ρίξε την σάλτσα και ανακάτεψε καλά για να πάει παντού. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
  • Ώρα για το αβγό: Σπρώξε το ρύζι στην άκρη και ρίξε λίγο λάδι ακόμα στο κενό. Τράβα το τηγάνι από την φωτιά. Σπάσε ένα αβγό στο λάδι, αλατοπιπέρωσε ελαφρά, και ανακάτεψε το αβγό σπάζοντας το με την κουτάλα για να γίνει scrambled. Αν το τηγάνι είναι πολύ καυτό, το αβγό θα γίνει scrambled και εκτός της φωτιάς. Αν όχι, επέστρεψε το τηγάνι στην φωτιά. Μόλις το αβγό γίνει, ανακάτεψε με το ρύζι. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ανακάτεψε, και τέλος!
  • Σέρβιρε αμέσως: Βάλε το ρύζι σε ένα πιάτο ή μπολ και από πάνω το τηγανητό αβγό. Πασπάλισε με τον κόλιανδρο και τα φιστίκια ή τα τηγανητά κρεμμύδια. Βάλε στo πλάι το φρέσκο κρεμμυδάκι, τις φέτες αγγούρι, το λάιμ και την καυτερή σάλτσα. Στάξε λίγες σταγόνες lime, πάρε κουτάλι και πέσε με τα μούτρα.

Σημειώσεις

  • Πάντα μα πάντα μαγείρευε ή παράγγελνε παραπάνω ρύζι. Τις επιπλέον μερίδες βάλε τις σε ατομικά σακουλάκια ziplock στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις πάντα ρύζι έτοιμο για ζέσταμα ή για να μεταμορφωθεί μέσα σε 10 λεπτά σε τηγανητό ρύζι.
  • Μπορείς να βάλεις ό,τι λαχανικά έχεις, κατεψυγμένα ή φρέσκα. Αρακάς, καρότο, κολοκυθάκι, πιπεριά, ντομάτα, φασολάκια πλατιά, μπρόκολο ή τα φύλλα του ταιριάζουν τέλεια. Φρόντισε μόνο να είναι κομμένα τα σε μικρά κομμάτια για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο. Αν έχεις πιο ευαίσθητα λαχανικά, όπως ψιλοκομμένο λάχανο, baby σπανάκι, ρίξε τα στο τέλος για ένα λεπτό. Και μην το παρακάνεις, ε! Δύο-τρία διαφορετικά λαχανικά φτάνουν.
  • Αντί για τηγανητό αβγό μπορείς να βάλεις ό,τι πρωτεΐνη έχεις.
  • Αν θες να κάνεις παραπάνω ποσότητα, σόταρε το ρύζι από 1 φλιτζάνι τη φορά, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και να γίνει τραγανό το ρύζι. Οπότε, βάλε από 1 φλιτζάνι ρύζι τη φορά στο τηγάνι, σόταρέ το μέχρι να πάρει χρώμα, βγάλε το από το τηγάνι, και συνέχισε με το υπόλοιπο ρύζι, πάντα 1 φλιτζάνι τη φορά μέχρι να τελειώσει. Μετά ρίξε όλο το ρύζι στο τηγάνι και συνέχισε τη συνταγή κανονικά.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ασιατική, Ταϊλανδέζικη
Λέξεις-κλειδιά: Ρύζι