Go Back

Baba ganoush με καπνιστά κολοκυθάκια

Το γκριλ του φούρνου μεταμορφώνει το κατά τα άλλα αδιάφορο κολοκυθάκι, σε ένα πλούσιο, κρεμώδες, αέρινο ντιπ που δε θα χορταίνεις να βουτάς. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 σαν μεζές
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 15 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα 15 minutes

Υλικά

  • 1.2 κιλά κολοκυθάκια , περίπου 8 μικρά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 2 ½ κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας λεμόνι , ξεχωριστά
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • καπνιστή πάπρικα ή καπνιστό αλάτι, προαιρετικά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • σουμάκ
  • αραβικές πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήσε τα κολοκυθάκια: Ιδανικά τα κολοκυθάκια ψήνονται σε κάρβουνο ή σε φλόγα, για να έχουν καπνιστή γεύση. Επειδή στο δυάρι μου δεν έχω κανένα από τα δύο, η επόμενη καλύτερη εναλλακτική είναι το grill του φούρνου. Οπότε. Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς σε ρύθμιση γκριλ. Πλύνε τα κολοκυθάκια και στέγνωσέ τα καλά-καλά. Αν είναι υγρά, θα γίνουν στον ατμό, κι εμείς τα θέλουμε τραγανά. Βάλε τα σε ένα μεγάλο ταψί ώστε να έχουν χώρο, το οποίο έχεις στρώσει με λαδόκολλα. Βάλε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου, και ψήσε τα για περίπου 45 λεπτά, γυρίζοντάς τα πλευρά δύο - τρεις φορές ώστε να ψηθούν γύρω-γύρω, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να γίνει τραγανή.
    Baba ganoush με καπνιστά κολοκυθάκια
  • Βγάλε τα κολοκυθάκια από τον φούρνο, και μόλις κρυώσουν τόσο ώστε μπορείς να τα πιάσεις, ξεφλούδισέ τα ή αφαίρεσε την ψίχα με ένα κουτάλι. Αν μείνει και κανένα μαύρο κομματάκι δεν μας πειράζει βρε, θα δώσει παραπάνω κάπνα. Πέτα την φλούδα, και βάλε την ψίχα από τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά, περίπου 15 λεπτά.
  • Ετοίμασε τα βούτυρο με τα κουκουνάρια: βάλε ένα μικρό τηγάνι, ή ένα μπρίκι γιατί ποιος θέλει να πλένει ολόκληρο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και λιώσε το βούτυρο. Ρίξε τα κουκουνάρια και ανακάτευε συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα, 3 με 4 λεπτά. Πρόσθεσε το μπούκοβο και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι, ανακάτεψε, και τράβα το από τη φωτιά.
  • Σέρβιρε: Βάλε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο σκόρδο, το ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι, μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακάτεψε λιώνοντας τα απαλά με ένα πιρούνι ή σε ένα μούλτι αν θέλεις πιο κρεμώδη υφή. Δοκίμασε και πρόσθεσε ό,τι άλλο χρειάζεται. Αν δεν είναι αρκετά καπνιστό, μπορείς να βάλεις λίγο καπνιστή πάπρικα ή καπνιστό αλάτι. Περίχυσε από πάνω με το ζεστό βούτυρο με τα κουκουνάρια, τελείωσε με τα μυρωδικάr, και σέρβιρε αμέσως μαζί με πίτες για τη βούτα.

Σημειώσεις

Το baba ganoush μπορείς να το φας σαν ντιπ μαζί με αραβικές πιτούλες. Ό,τι περισσέψει, λέμε τώρα, βάλε το στο ψυγείο για να μπορείς να στήνεις μέσα στην εβδομάδα σαντουιτσάκια και γρήγορα γεύματα. Εγώ το έφαγα με αραβική πιτούλα, χαλούμι, ντομάτα, αγγουράκι και κρεμμυδάκι. Αλμυρό, τραγανό και ζεστό το χαλούμι, δροσερή η σαλάτα, κρεμώδες το baba ganoush. Όχι επειδή το έφτιαξα εγώ, αλλά ήταν ένα έπος. Δες τη συνταγή εδώ.
Γεύμα: Ορεκτικό, Σάντουιτς
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian