Πικάντικα παϊδάκια καλαμποκιού με spicy σως γιαουρτιού
Ψητό καλαμπόκι σημαίνει καλοκαίρι. Και αυτά τα πικάντικα, ζουμερά “παϊδάκια”, με το τέλειο σχήμα για βούτες στη σως, είναι ο πιο fun τρόπος να απολαύσεις το καλαμπόκι σου.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2σαν συνοδευτικό
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 5 minutesλεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 35 minutesλεπτά
Υλικά
Για τα παϊδάκια καλαμποκιού:
2ολόκληρακαλαμπόκια
1κουταλιά της σούπας βούτυροσε θερμοκρασία δωματίου
1/2κουταλάκι του γλυκούαλάτι
1/2κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2κουταλάκι του γλυκούκαπνιστή πάπρικα
φρέσκοςκόλιανδροςψιλοκομμένος
λεμόνιγια το σερβίρισμα
Για τη spicy σως γιαουρτιού:
100γρ. γιαούρτιστραγγιστό ή σόγιας για vegan εκδοχή
1κουταλάκι του γλυκούκαυτερή σάλτσα
½λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό του
Εκτέλεση
Αν τα κάνεις σε φούρνο, προθέρμανέ τον στους 200 °C.
Κόψε το καλαμπόκι σε παϊδάκια: αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα πρέπει να προσέξεις να μην κόψεις κανένα δάχτυλο. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι είναι να στήσεις το καλαμπόκι όρθιο σαν κούτσουρο με το πιο φαρδύ μέρος στο ξύλο κοπής, να το κόψεις στην μέση με ένα καλό μαχαίρι, και στη συνέχεια να κόψεις τα δύο μισά πάλι στην μέση. Εμένα πάλι με βόλεψε να ξαπλώσω το καλαμπόκι σε ένα ξύλο κοπής, να βάλω το μαχαίρι εκεί που πρέπει να γίνει η κοπή, και να κοπανάω το μαχαίρι με έναν πλάστη μέχρι να σπάσει το καλαμπόκι στα δύο. Κι μετά επανέλαβα το ίδιο με τα δύο μισά, έτσι ώστε να έχω 4 παϊδάκια από κάθε καλαμπόκι.
Πασάλειψέ τα παϊδάκια με τα μπαχαρικά: Άπλωσε τα παϊδάκια σε ένα ταψάκι με τρόπο που να μην ακουμπάνε το ένα στο άλλο. Σε ένα μπολάκι ρίξε το βούτυρο, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακάτεψε. Με ένα πινέλο, άπλωσε το μείγμα στα παϊδάκια.
Ψήσε τα παϊδάκια: Αν χρησιμοποιείς φούρνο, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να αρχίσουν να καμπυλώνουν.Αν χρησιμοποιείς Airfryer, 15 λεπτά στους 200 °C, ρίχνοντας 2 φορές ταρακούνημα στο ενδιάμεσο.
Ετοίμασε την σως γιαουρτιού: σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε το γιαούρτι με την καυτερή σάλτσα και το ξύσμα λεμονιού και ανακάτεψε.
Σέρβιρε: βάλε τα παϊδάκια σε ένα πιάτο, πασπάλισέ τα με τον κόλιανδρο και τρίψε πάνω λίγο πιπέρι. Αν χρειάζεται πρόσθεσε και αλάτι. Πιάνεις το παϊδάκι, απαραιτήτως με τον δείκτη και τον αντίχειρα μόνο, το βουτάς στη σως και το τσακίζεις.
Σημειώσεις
Μπορείς να πασπαλίσεις τα παϊδάκια καλαμποκιού με ανθότυρο ή άλλο τυρί της επιλογής σου, και αντί για γιαούρτι να βάλεις μαγιονέζα, για μια πιο street μεξικάνικη εκδοχή.