Σαλάτα niçoise με τραγανές πατατούλες και πικάντικο dressing
Η κλασική μπαμπάτσικη μεσογειακή σαλατάρα με τις πατάτες, τα αβγά και το ψάρι και ό,τι άλλο έχει το ψυγείο. Εδώ σε μια πειραγμένη, spicy εκδοχή με απολαυστικές, κρατσανιστές πατάτες.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 40 minutesλεπτά
Υλικά
5-6πατάτες baby με τη φλούδα
5-6φασολάκια
1αβγό
2κουταλιές της σούπαςελαιόλαδοξεχωριστά
½κουταλάκι του γλυκούθυμάρι
½κουταλάκι του γλυκού μπούβοκοπροαιρετικά
1σκελίδα σκόρδολιωμένη
½κουταλάκι του γλυκούπάστα καυτερής πιπεριάςόπως χαρίσα ή άλλη καυτερή σάλτσα
1κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
6ντοματίνια κομμένα στην μέση
1/2κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
5-6φύλλα βασιλικούψιλοκομμένα
4-5ελιές
½κουταλιά της σούπαςκάππαρη
3φιλέταγαύρο μαρινάτο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βράσε τις πατάτες: Βάλε μία μικρή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει, ρίξε μέσα τις πατάτες, και βράσε τις μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται άνετα με το πιρούνι, περίπου 10-12 λεπτά. Πατάτα από πατάτα διαφέρει, οπότε πάντα τσεκάρεις. Βγάλε τες με μία τρυπητή κουτάλα και άφησέ τες σε ένα σουρωτήρι για τουλάχιστον 5’ για να φύγει η πολύ υγρασία.
Βράσε τo αβγό και τα φασολάκια: όσο κρυώνουν οι πατάτες, ρίξε το αβγό στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, όχι απότομα, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, γιατί από το σοκ της θερμοκρασίας μπορεί να σπάσει. Με μία τρυπητή κουτάλα (ή αυτή από τα μακαρόνια) βύθιζε το και βγάζε το από το νερό για 10 δευτερόλεπτα για να πάρει θερμοκρασία, και μετά άφησέ το απαλά. Για να παραμείνει ο κρόκος λίγο ρευστός, θα το βράσουμε 7 λεπτά ακριβώς. Μόλις περάσουν τα 4 λεπτά, πρόσθεσε τα φασολάκια. Στο 7λεπτο, ψάρεψε το αβγό με την τρυπητή κουτάλα και πέρασε το κάτω από τρεχούμενο νερό. Τσέκαρε ότι τα φασολάκια είναι μαλακά αλλά τραγανά, αν δεν είναι έτοιμα δώσε τους 1-2 λεπτά ακόμα, στράγγιξε τα, και πέρασέ τα και αυτά από κρύο νερό.
Κάνε τις πατάτες crispy: στο ενδιάμεσο, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Άπλωσε τις πατάτες σε ένα ξύλο κοπής ή σε ένα ταψί και πίεσε τες με τον πάτο ενός ποτηριού για να γίνουν επίπεδες. Κάποιες μπορεί να σπάσουν σε κομμάτια αλλά δεν μας πειράζει πολύ. Μόλις το τηγάνι σου κάψει καλά, ρίξε μία κουταλιά ελαιόλαδο, σόταρε πολύ γρήγορα το σκόρδο ανακατεύοντας, για 30”, και ρίξε μέσα το θυμάρι και τις πατάτες. Ψήσε τες μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές, για περίπου 3 - 5 λεπτά. Γύρισέ τες και ψήσε τες και από την άλλη πλευρά για 3 -5 λεπτά περίπου. Βγάλε τις από το τηγάνι και αλατοπιπέρωσέ τες. Αυτός είναι και ένας ωραίος τρόπος να ζωντανέψεις χτεσινές βραστές πατάτες.
Πέρασε τα φασολάκια από το τηγάνι: κόψε τα πρώτα σε μέγεθος μπουκιάς, περίπου 5 εκ., ρίξε τα στο ζεστό τηγάνι με το λάδι που έχει μείνει από τις πατάτες, και κάνε τα μερικές σβούρες, για ένα λεπτό. Αλάτισέ τα αν χρειάζεται και βγάλε τα από το τηγάνι.
Ένωσε: Σε ένα μπολ, ρίξε την 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, την καυτερή πάστα και το λεμόνι και ανακάτεψε. Κόψε τα ντοματίνια στην μέση, το κρεμμύδι σε ροδέλες, ψιλόκοψε και τα φύλλα βασιλικού και ρίξε τα στο μπολ, μαζί με τις ελιές και την κάππαρη, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε. Κόψε το αβγό στα 4, αλατοπιπέρωσε, και ρίξε τα στο μπολ μαζί με τις πατάτες, τα φασολάκια και τον τον γαύρο. Ρίξε ένα τελευταίο ανακάτεμα, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και σέρβιρε αμέσως.
Σημειώσεις
Αντί για γαύρο μαρινάτο, μπορείς να βάλεις αντζούγιες, σαρδέλες κονσέρβα ή τόνο. Γενικά η λογική είναι “βάλε ό,τι έχεις”. Και στις ποσότητες που θέλεις. Αυτή είναι η χαρά της σαλάτας.