Φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα, αρωματική μαγιονέζα και ψητό χαλούμι
Μια κυριλάτη εκδοχή του κλασικού νοτιοαμερικάνικου tomato toast, με καπνιστή πάπρικα, μυρωδικά και ένα επικό τραγανό πλέγμα από χαλούμι.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 10 minutesλεπτά
Υλικά
1φέταπροζυμένιο ψωμί
1σκελίδασκόρδο
1γεμάτη κουταλιά της σούπαςμαγιονέζα
¼κουταλάκι του γλυκούκαπνιστή πάπρικα
¼κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
¼λεμόνι, τον χυμό του
1ζουμερή ντομάτα
2κλαδάκια κόλιανδροή άλλο μυρωδικό
10γρ. χαλούμι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά.
Φρυγάνισε το ψωμί και από τις δύο πλευρές, σε φρυγανιέρα, σε τηγάνι, όπου θες. Όσο είναι ακόμα ζεστό, τρίψε τη μία πλευρά μανιασμένα με μία σκελίδα σκόρδο. Αν περίσσεψε σκόρδο και αγαπάς την σκορδίλα, πολτοποίησε το και ρίξε το μέσα στην μαγιονέζα.
Ετοίμασε την μαγιονέζα: σε ένα μπολάκι, ρίξε μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα, καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο, λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο αλάτι. Ανακατεύεις, δοκιμάζεις, προσαρμόζεις, τα κλασικά. Πασάλειψέ την πάνω στο ψωμί.
Κόψε την ντομάτα σε χοντρές φέτες, αλάτισε την καλά και από τις δύο πλευρές και βάλει τη πάνω στο ψωμί.
Ψιλόκοψε τον κόλιανδρο και ρίξε τον από πάνω. Δε θες κόλιανδρο; Βάλε δυόσμο. Βάλε βασιλικό. Βάλε σχοινόπρασο. Βάλε ό,τι θες.
Τρίψε το χαλούμι με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, απευθείας στο τηγάνι. Θες τα κομμάτια να ακουμπάνε μεταξύ τους αλλά να αφήνουν κενά, σαν πλέγμα. Μόλις ροδίσει ωραία, σε περίπου 2 λεπτά, σήκωσέ το προσεκτικά με μια σπάτουλα, και αναποδογύρισε το πάνω στο ψωμί σου.
Ολοκλήρωσε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο (που εγώ το ξέχασα), και λίγο ακόμα μπούκοβο (που προφανώς δεν ξέχασα). Δάγκωσε. Μούγκρισε. Ευχαρίστησε με αργότερα.
Σημειώσεις
Μπορείς να προσθέσεις ένα τηγανητό αβγό, πάνω από την ντομάτα αλλά κάτω από το χαλούμι.