Go Back

Καμένη μελιτζάνα με σος γιαούρτι ταχίνι, λάδι κόλιανδρου, ρόδι και φιστίκι αιγίνης

Η αγαπημένη, γήινη μελιτζάνα συναντά την καλύτερη παρέα, σε ένα πιάτο με ανατολίτικα αρώματα και πλούσια γεύση, που ετοιμάζεται πανεύκολα. Ό,τι πρέπει για τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις αλλά θες να φας και γκουρμεδιά.
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 10 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 5 κλαδάκια κόλιανδρου τα φύλλα μόνο, ή μαϊντανό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια αιγίνης σπασμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
  • αραβικές πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήσε τη μελιτζάνα: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220C στο γκριλ. Βάλε τη μελιτζάνα σε ένα ταψί και ψήσε την, γυρίζοντας τη μερικές φορές στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει η σάρκα της, για περίπου για 40-45 λεπτά. Αν έχεις μπάρμπεκιου ή γκάζι, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ψήσεις τη μελιτζάνα εκεί. Μόλις μαυρίσει καλά-καλα, βγάλε τη από τον φούρνο, βάλε τη σε ένα μπολ και καπάκωσε το με ένα πιάτο, για λίγα λεπτά, για να αχνίσει, να κρυώσει και να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα.
  • Ετοίμασε τη σος γιαούρτι: Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε το σκόρδο με τον χυμό λεμόνι, και άφησέ τα για λίγο. Αυτό θα βοηθήσει λίγο να σπάσει η σκορδίλα, αν τραβάς τέτοια ζόρια δηλαδή. Ρίξε μέσα το γιαούρτι, το ταχίνι, και λίγο αλάτι, ανακάτεψε καλά, δοκίμασε, προσάρμοσε. Όταν είσαι οκ με τη γεύση, άπλωσε ωραία τη γιαουρτοσός με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για να προετοιμάσεις το χώρο για τη μελιτζάνα.
  • Ετοίμασε το λάδι κόλιανδρου: Βγάλε τα φύλλα από τα κλαδάκια κόλιανδρου, και κράτα λίγα στην άκρη για το σερβίρισμα. Αν θες να βγάλεις από πάνω σου τα νεύρα της ημέρας, θα πάρεις ένα γουδί, θα κοπανίσεις εκεί τα υπόλοιπα φύλλα κόλιανδρου μέχρι να λιώσουν, θα προσθέσεις το ελαιόλαδο και το κύμινο και θα ανακατέψεις. Αν όλο αυτό σου ακούγεται πολύ πρωτόγονο, θα τα ρίξεις όλα σε ένα μπλέντερ, θα ανακατέψεις και τέλος.
  • Σέρβιρε: Ξεφλούδισε τη μελιτζάνα, αφήνοντας το κοτσάνι στην θέση του. Αν μείνει και λίγη φλούδα, μικρό το κακό. Αλάτισε την γύρω-γύρω και βάλε την να ξαπλώσει πάνω στη σος γιαουρτιού. Ρίξε από πάνω το λάδι κόλιανδρου με ένα κουτάλι, πασπάλισε με τα φιστίκια αιγίνης, τους σπόρους ρόδι και τα φύλλα κόλιανδρου. Βάλε πιτούλες ή μπόλικο ψωμί για τις απαραίτητες βούτες στο πλάι, πάρε το πιάτο αγκαλιά, και έφυγες για καναπέ.

Σημειώσεις

Θα καις που θα καις τόση ώρα τον φούρνο. Ε βάλε μέσα μια-δύο μελιτζάνες ακόμα, και μετά θα τις κάνεις μελιτζανοσαλάτα, baba ganoush, θα τις φας με αβγά (βλέπε mirza ghasemi), για να έχεις να τρως μέσα στην εβδομάδα.
Γεύμα: Κυρίως, Ορεκτικό
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Λαχανικά