Go Back

Πρασοκριθαρότο με γραβιέρα

Με όλη τη γλύκα του πράσου και με την κρεμώδη, βουτυρένια υφή του ριζότου, αλλά με πολύ λιγότερα δράματα. Και κυρίως, με ζυμαρικά!
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 20 minutes

Υλικά

  • 500 ml ζωμό μανιταριών ζεστό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 250 γρ. κριθαράκι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 60 γρ. γραβιέρα παλαιωμένη τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζέστανε το ζωμό μανιταριών, ή ρίξε τον κύβο σου σε 500ml βραστό νερό και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Ζέστανε και λίγο παραπάνω νερό, μπορεί να σου χρειαστεί.
  • Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και ζέστανε το ελαιόλαδο. Ρίξε το σκόρδο, τους σπόρους μάραθου και το μπούκοβο και ανακάτεψε μέχρι να μυρίσουν, για 1 λεπτό.
  • Πρόσθεσε τα πράσα και ανακάτευε μέχρι να μαραθούν αλλά όχι να καραμελώσουν, για 5 περίπου λεπτά.
  • Ρίξε το κριθαράκι και ανακάτεψε. Χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε τα 500ml ζεστό ζωμό. Σιγόβρασε για 10 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Έχε δίπλα σου βραστό νερό σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσεις κι άλλο.
  • Όταν απορροφηθεί όλο το νερό και το κριθαράκι έχει μαλακώσει, πρόσθεσε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακάτεψε. Πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται, και πιπέρι.
  • Σέρβιρε αμέσως σε δύο πιάτα, με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί από πάνω αν θες, και όρμα.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά