Go Back

Foul medames: χυλωμένα, ανατολίτικα κουκιά, έτοιμα στο 10λεπτο

Ένα κρεμώδες λουκουμάκι με ανατολίτικα αρώματα, για όλες εκείνες τις μέρες που αρνείσαι να μαγειρέψεις.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 10 minutes

Υλικά

  • ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κονσέρβα φούλια (κουκιά) ή άλλα όσπρια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 καυτερή πιπεριά ή όσο αντέχεις ψιλοκομμένη + έξτρα για το σερβίρισμα
  • ¼ λεμόνι
  • ½ κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • ¼ της κούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 3-4 τοματίνια ή μισή ντομάτα ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα τηγανάκι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σόταρε το σκόρδο για 30’. Άδειασε την κονσέρβα μαζί με τα ζουμιά, πρόσθεσε το κύμινο και αλάτι και μαγείρεψε τα μέχρι να ζεσταθούν.
  • Όσο τα φούλια ζεσταίνονται, βάλε σε ένα γουδί (αν θες να εκτονωθείς λίγο) ή σε ένα μούλτι (δεν θα σε παρεξηγήσω) την πιπεριά με τον χυμό από το λεμόνι και κοπάνά τα.
  • Με ένα πιρούνι λιώσε κάποια από τα φούλια, κρατώντας κάποια ολόκληρα. Εμένα μ’αρέσει να βάζω μερικά λίγα μπλέντερ για να γίνουν κρέμα, και να τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα για να έχουν ενδιαφέρον οι υφές.
  • Ρίξε την σάλτσα πιπεριάς / λεμονιού μέσα στα φούλια και ανακάτεψε, δοκίμασε και διόρθωσε το αλάτι ή το λεμόνι αν χρειάζεται.
  • Και σέρβιρε: μπορείς να το φας απευθείας από το τηγάνι ή να σερβίρεις σε μπολ. Ρίξε από πάνω ελαιόλαδο & ταχίνι, πασπάλισε με τον μαϊντανό, ρίξε τα ντοματίνια, την καυτερή πιπεριά, πάρε ζεστές πιτούλες και όρμα.

Σημειώσεις

Αν δεν βρεις φούλια, μπορείς να κάνεις το ίδιο με μια κονσέρβα ρεβίθια, κόκκινα φασόλια ή ότι όσπρια πέσουν στα χέρια σου.
Κανονικά το σκόρδο το χτυπάς μαζί με την καυτερή πιπεριά και το λεμόνι και το προσθέτεις ωμό στα φούλια, αλλά είπα να μη σε πεθάνω στην σκορδίλα. Αλλά αν προτιμάς, μπορείς να το βάλεις έτσι.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, Όσπρια