Go Back

Μανιτάρια πλευρώτους λεμονάτα στον φούρνο με πατάτες με dressing μαϊντανού

Αν σου άρεσε το κοτόπουλο λεμονάτο, τότε μόλις βρήκες το νέο σου αγαπημένο meatless φαγητό. Με κρασί, αρωματικά και dressing μαϊντανού να απογειώνουν τη γεύση.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 500 γρ. πατάτες
  • 100 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 λεμόνι , τον χυμό και το ξύσμα του
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο ή θυμάρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το dressing:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα φύλλα μόνο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180° C.
  • Χώρισε τα μανιτάρια πλευρώτους, και άνοιξε τα σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια σου. Κόψε τις πατάτες σε ακανόνιστες μπουκιές. Βάλε τα σε μία γάστρα, και αλατοπιπέρωσε καλά.
  • Σε ένα βαζάκι πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το κρασί, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το σκόρδο, το μπούκοβο, και το δεντρολίβανο, κλείσε το καπάκι και ταρακούνησέ τα για να ανακατευτούν καλά (ή ανακάτεψε με ένα κουταλάκι). Περίχυσε με το αυτό τα μανιτάρια και τις πατάτες και ανακάτεψε για να πάει παντού.
  • Καπάκωσε τη γάστρα και βάλε την στον φούρνο για μία περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
    Αν δεν έχεις γάστρα, τοποθέτησε τα όλα σε ένα ταψάκι, πρόσθεσε 100 ml νερό και σκέπασε ερμητικά με αλουμινόχαρτο.
  • Όσο ψήνονται τα μανιτάρια, ετοίμασε το ντρέσινγκ. Πρόσθεσε όλα τα υλικά του σε ένα βάζο, ανακάτεψε καλά, και άφησέ το στην άκρη για να δέσουν οι γεύσεις.
  • Και σέρβιρε: χώρισε τα μανιτάρια και τις πατάτες σε δύο βαθιά πιάτα, πρόσθεσε το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψί, και από πάνω το dressing μαϊντανού.

Σημειώσεις

Αν δεν έχεις γάστρα, τοποθέτησε τα όλα σε ένα ταψάκι, πρόσθεσε 100 ml νερό και σκέπασε ερμητικά με αλουμινόχαρτο.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, Λαχανικά