Go Back

Καραμελωμένα καρότα με λεμονάτο γιαούρτι 

Μελένια και μυρωδάτα καρότα, πάνω σε όξινο γιαούρτι, με φουντούκια και μυρωδικά. Αν έχεις leftovers καρότα, αυτό το γεύμα θα το ετοιμάσεις σε λιγότερο από 10 λεπτά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 10 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας φουντούκια σπασμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 baby καρότα ψημένα στον φούρνο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ λεμόνι , το ξύσμα και τον χυμό του
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας άνιθο , μάραθο ή κόλιανδρο ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αν ξεκινάς με ωμά καρότα, προθέρμανε τον φούρνο στους 200° C. Κόψε τα κοτσάνια από τα καρότα και βάλε τα σε ένα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, ανακάτεψε για να πάνε παντού, και άπλωσε τα στο ταψί έτσι ώστε να μην ακουμπάνε. Ψήσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 35-40 λεπτά.
  • Καβούρντισε τα φουντούκια: Προαιρετικό βήμα που θα προσθέσει όμως τόνους γεύσης. Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίξε μέσα τα φουντούκια, και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να σκάσει η φλούδα τους και να πάρουν χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Άφησέ τα στην άκρη, και όταν κρυώσουν σπάσε τα.
    Tip: αυτό συνήθως το κάνω μόλις αγοράσω ξηρούς καρπούς, για να τους έχω έτοιμους ψημένους όποτε τους χρειαστώ.
  • Και πάμε στο κυρίως: Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο. Ρίξε το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου μισό λεπτό. Πρόσθεσε το μέλι, τα καρότα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα από το λεμόνι, και ανακάτευε μέχρι να ζεσταθούν να καρότα και να δέσουν οι γεύσεις, για περίπου 5 λεπτά.
  • Παράλληλα, ετοίμασε το γιαούρτι: σε ένα βαθύ πιάτο, ρίξε το γιαούρτι, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε, δοκίμασε και διόρθωσε αν χρειάζεται. Άπλωσε το γιαούρτι με ένα κουτάλι στο πιάτο για να κάνει ένα κρεβάτι.
  • Και σέρβιρε: βγάλε τα καρότα από το τηγάνι με μία τσιμπίδα και βάλε τα στο γιαούρτι, ένα-ένα ωραία και νοικοκυρεμένα. Για έξτρα γεύση, μπορείς να το κάνεις deglaze που έλεγε και η γιαγιά μου ρίχνοντας ελάχιστο χυμό λεμόνι, και τρίβοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν όλα τα κομματάκια που είναι βόμβες γεύσεις, και να το ρίξεις πάνω στα καροτάκια. Πασπάλισε με τα μυρωδικά και τα σπασμένα φουντούκια και όρμα.

Σημειώσεις

Μην περιοριστείς στα καρότα. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με οποιοδήποτε ψητό λαχανικό - ρίζα σου περίσσεψε, όπως γλυκοπατάτες, παντζάρια, πατάτες κλπ.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Bowl, leftovers, Λαχανικά