Go Back

Φρυγανισμένο ψωμί με πέστο φιστικιού αιγίνης, ντοματίνια, βερίκοκα, φέτα και μέλι

Το μεσημεριανό, το εύκολο, το καλοκαιρινό, το γλυκό και αλμυρό. Και μαζί μια συνταγή για πέστο με φιστίκια αιγίνης που θα την βάζεις παντού. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 10 minutes

Υλικά

Για το πέστο (φτιάχνει περίπου ένα βάζο):

  • 40 γρ. φιστίκια αιγίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • αλάτι

Για το φρυγανισμένο ψωμί:

  • 1 φέτα προζυμένιο ψωμί
  • 1 βερίκοκο
  • 3 ντοματίνια
  • 15 γρ. φέτα
  • ½ κουταλιά της σούπας πέστο
  • ½ κουταλιά της σούπας μέλι
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για το πέστο:

  • Καβούρντισε τα φιστίκια: αν τα φιστίκια σου είναι ωμά, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά. Ρίξε τα φιστίκια, και ανακάτευε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να σου σπάσει η μύτη από τη μυρωδιά. Βγάλε τα από το τηγάνι.
    40 γρ. φιστίκια αιγίνης
  • Ετοίμασε την πέστο: αν χρησιμοποιήσεις γουδί, βάλε τα σκόρδα με λίγο αλάτι στο γουδί και λιώσε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή. Ρίξε τα φιστίκια και συνέχισε μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Πρόσθεσε τον βασιλικό και κοπάνα μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Ρίξε το λάδι και το λεμόνι και ανακάτεψε. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.
    Αν πάλι δεν έχεις τέτοιες μαζοχιστικές τάσεις, ρίξε τα πάντα σε ένα μούλτι, και ανακάτεψέ τα μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι αν χρειάζεται.
    2 σκελίδες σκόρδο, 2 κούπες φύλλα βασιλικού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι, αλάτι
  • Αποθήκευσε σε ένα βάζο και βάλε την στον ψυγείο μέχρι για 5 περίπου μέρες.

Για το φρυγανισμένο ψωμί:

  • Φρυγάνισε το ψωμί σου (χελλόοοουυ).
    1 φέτα προζυμένιο ψωμί
  • Και συναρμολόγησε: Κόψε το βερίκοκο και ντοματίνια σε τέταρτα, και άπλωσέ τα στο ψωμί. Αλάτισε. Σπάσε την φέτα και πασπάλισε από πάνω. Ρίξε το πέστο με ένα κουταλάκι. Μετά το μέλι με ένα κουταλάκι. Και τέλος τα φύλλα βασιλικού. Και αν βάλεις και ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί, είσαι ακόμα πιο σούπερ.
    1 βερίκοκο, 3 ντοματίνια, 15 γρ. φέτα, ½ κουταλιά της σούπας πέστο, ½ κουταλιά της σούπας μέλι, λίγα φύλλα βασιλικού, αλάτι

Σημειώσεις

Αντί για βερίκοκο, μπορείς όταν καλοκαιριάσει λίγο ακόμα να βάλεις με ροδάκινα, και όταν καλοκαιριάσει ακόμα περισσότερο με σύκα.
Την πέστο θα την βάλεις παντού, από μακαρονάδες μέχρι σαλάτες και σάντουιτς.
Γεύμα: Brunch, Snack, Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Σάντουιτς