Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
Πέτα μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά. Πέτα μέσα και το λιωμένο σκόρδο, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 λεπτό. Πέτα την πάπρικα, το κύμινο, τον δυόσμο, τις ντομάτες, την πάστα πιπεριάς ή ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά. Χαμήλωσε την φωτιά και άσε τις ντομάτες να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους, σπάζοντάς τες με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά.
Ρίξε μέσα το σπανάκι, αλατοπιπέρωσε, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για 2 περίπου λεπτά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αραίωσε με λίγο νερό.
Κάνε 4 λακουβίτσες. Σπάσε σε κάθε μία από ένα αβγό. Καπάκωσε το τηγάνι και μαγείρεψε μέχρι ίσα-ίσα να πήξουν τα ασπράδια και να μείνουν ρευστοί οι κρόκοι. Τα αβγά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στη σάλτσα και αφού τα τραβήξεις από την φωτιά, οπότε βγάλε τα πριν ακόμα ψηθούν τελείως.
Όσο τα αβγά γίνονται, λιώσε το βούτυρο, ρίξε μέσα το μπούκοβο, την πάπρικα και το σουμάκ και ανακάτεψε.
Και σέρβιρε. Ρίξε το λιωμένο βούτυρο πάνω στα αβγά. Πασπάλισε με τον μαϊντανό. Θα τα φας μέσα από το τηγάνι, αν είσαι έτοιμο για μάχες, ή θα τα σερβίρεις στο πιάτο σου, παρέα πάντα με μπόλικο γιαούρτι και ψωμί για βούτες.