Go Back

Ανατολίτικα αβγά με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Με μπόλικα μπαχαρικά, και λιωμένο πικάντικο βούτυρο από πάνω, αυτό το πιάτο προσφέρεται για ατέλειωτες βούτες, κάθε ώρα της ημέρας.
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 30 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό προαιρετικά
  • 2 ζουμερές ντομάτες ή μία κονσέρβα 500 γρ.
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς ή ντομάτας
  • 500 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
  • Πέτα μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά. Πέτα μέσα και το λιωμένο σκόρδο, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 λεπτό. Πέτα την πάπρικα, το κύμινο, τον δυόσμο, τις ντομάτες, την πάστα πιπεριάς ή ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά. Χαμήλωσε την φωτιά και άσε τις ντομάτες να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους, σπάζοντάς τες με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Ρίξε μέσα το σπανάκι, αλατοπιπέρωσε, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για 2 περίπου λεπτά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αραίωσε με λίγο νερό.
  • Κάνε 4 λακουβίτσες. Σπάσε σε κάθε μία από ένα αβγό. Καπάκωσε το τηγάνι και μαγείρεψε μέχρι ίσα-ίσα να πήξουν τα ασπράδια και να μείνουν ρευστοί οι κρόκοι. Τα αβγά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στη σάλτσα και αφού τα τραβήξεις από την φωτιά, οπότε βγάλε τα πριν ακόμα ψηθούν τελείως.
  • Όσο τα αβγά γίνονται, λιώσε το βούτυρο, ρίξε μέσα το μπούκοβο, την πάπρικα και το σουμάκ και ανακάτεψε.
  • Και σέρβιρε. Ρίξε το λιωμένο βούτυρο πάνω στα αβγά. Πασπάλισε με τον μαϊντανό. Θα τα φας μέσα από το τηγάνι, αν είσαι έτοιμο για μάχες, ή θα τα σερβίρεις στο πιάτο σου, παρέα πάντα με μπόλικο γιαούρτι και ψωμί για βούτες.
Γεύμα: Brunch, Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Λαχανικά