Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
Κόψε την κολοκύθα σε φέτες, με προσοχή γιατί γλιστράει. Πέτα τις φέτες σε ένα ταψί μαζί με το φασκόμηλο ή το μυρωδικό που χρησιμοποιείς, πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε να πάει παντού. Άπλωσε τις φέτες στο ταψί, χωρίς να ακουμπάνε, για να γίνουν τραγανές. Ψήσε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσαφίσει η κολοκύθα, περίπου 35-40 λεπτά.
250 γρ. κολοκύθα, 2 κλαδάκια φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Σε ένα άλλο ταψάκι, βάλε τα ντοματίνια, πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και βάλε τα στον φούρνο μέχρι να μαυρίσουν και να αρχίσουν να σκάνε, στον ίδιο χρόνο με την κολοκύθα.
10 ντοματίνια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Όταν η κολοκύθα κοντεύει να τελειώσει, ξεκίνα με το ριζότο. Αλλά άκου με εδώ. Επειδή το ριζότο αν το ξεκινήσεις, δεν μπορείς να το αφήσεις στην μέση, βεβαιώσου ότι η κολοκύθα σου θα είναι έτοιμη σε 10 το πολύ λεπτά πριν ξεκινήσεις το ριζότο. Αν δεν είσαι σίγουρο, άσε την να ψηθεί τελείως και μετά ξεκίνα.
Ζέστανε τον ζωμό σου, ή ζέστανε το νερό και ρίξε μέσα τον κύβο.
600 ml ζωμό
Βάλε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
ελαιόλαδο
Ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Πέτα το μέσα στο τηγάνι, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει, περίπου 5 λεπτά. Πέτα μέσα και το ρύζι, και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθεί με λάδι. Σβήσε με το κρασί, περίμενε να εξατμιστεί.
1 μικρό κρεμμύδι, 125 γρ. ρύζι αρμπόριο, 75 ml λευκό κρασί
Και πάμε για τον αργό βασανισμό.Ρίχνε τον ζεστό ζωμό με μία κουτάλα, μία κουταλιά την φορά, ανακάτευε, και περίμενε να απορροφηθεί όλος ο ζωμός τελείως μέχρι να ρίξεις την επόμενη κουταλιά. Συνέχισε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή να μαγειρευτεί και να μελώσει το ρύζι. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να σου πάρει περίπου 18 λεπτά.
600 ml ζωμό
Λίγα λεπτά πριν τελειώσει το ριζότο, βγάλε την κολοκύθα από τον φούρνο. Αν δεν είναι hokkaido, βγάλε την φλούδα. Αν είναι hokkaido, δε χρειάζεται γιατί η φλούδα είναι πεντανόστιμη και μαλακιά. Ρίξε τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ και χτύπα μέχρι να γίνουν πουρές.
Μόλις τελειώσει το ριζότο, ρίξε μέσα το βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Πέτα μέσα τον πουρέ κολοκύθας και ανακάτεψε καλά. Πέτα μέσα και το μπλε τυρί, και ανακάτεψε λίγο για να λιώσει αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια. Πασπάλισε με μπόλικο πιπέρι, και αλάτισε αν χρειάζεται, γιατί ο ζωμός έχει αρκετό αλάτι από μόνος του.
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 50 γρ. μπλε τυρί
Και σέρβιρε. Μοίρασε το ριζότο σε δύο βαθιά πιάτα, μοίρασε από πάνω τα ντοματίνια, βάλε 1-2 φύλλα από το φασκόμηλο, πασπάλισε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί, και όρμα αμέσως.
πιπέρι