Go Back
5 απο 1 ψηφο

Μυρωδάτα γεμιστά κρεμμύδια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

Αρωματικά, λαχταριστά, και έξτρα μελωμένα, αυτά τα γεμιστά είναι σίγουρα τα πιο ξεχωριστά που έχεις φάει ποτέ. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΨΗΣΕΙΣ 1 ώρα 35 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 2 ώρες

Υλικά

  • 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
  • 3 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ της κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας υγρό ζωμό λαχανικών Maggi
  • 1 κονσέρβα 250γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κούπα νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξέπλυνε καλά το ρύζι σου και άφησέ το μέσα σε νερό να μουλιάσει.
  • Προετοίμασε τα κρεμμύδια: Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ξεφλούδισε τα κρεμμύδια, κόψε τις άκρες, και κάνε μία μεγάλη τομή κάθετα μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.
    Χαμήλωσε τη φωτιά, και βάλε μέσα τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 25 λεπτά. Βγάλε τα και βάλε τα σε κρύο νερό για μπορείς να τα χειριστείς πιο εύκολα.
  • Παράλληλα, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και ζέστανε το κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματά του, περίπου 3-4 λεπτά.
  • Ετοίμασε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το ρύζι αφού το έχεις στραγγίξει καλά, το κουκουνάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακάτεψε καλά.
  • Άλειψε με λίγο ελαιόλαδο μία γάστρα ή ένα σκεύος που καπακώνει και μπαίνει και στον φούρνο.
  • Γέμισε τα κρεμμύδια: Βγάλε ένα-ένα τα κρεμμυδόφυλλα μέχρι το σημείο που είναι πολύ μικρά για να τυλιχτούν (περίπου στην μέση του κρεμμυδιού). Βάλε 1 με 1,5 κουταλιά γέμιση στο καθένα, και τύλιξέ τα σφιχτά ώστε να αποκτήσουν ένα σχήμα σαν λεμόνι. Τοποθέτησέ τα σε στρώσεις με το σημείο της ένωσης προς τα κάτω στο σκεύος σου. Συνέχισε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
    Αν όμως σου περισσέψει γέμιση, μπορείς να τη ρίξεις στα κενά πάνω από τα κρεμμύδια.
  • Βάλε το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ψήσε λίγο τα κρεμμύδια. Αυτό θα τα βοηθήσει να καραμελώσουν και να κλείσει η ένωση. Ρίξε μέσα το ζωμό λαχανικών Maggi, τη σάλτσα ντομάτας και ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, και σιγομαγείρεψε μέχρι να βράσει το ρύζι, περίπου 40 λεπτά.
  • Συνέχισε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να πήξουν τα υγρά, περίπου 25 λεπτά.
  • Και σέρβιρε: πασπάλισε με μπόλικο μαϊντανό, και όρμα. Την επόμενη μέρα να ξέρεις θα είναι ακόμα πιο μελωμένα.

Σημειώσεις

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιον συνδυασμό μπαχαρικών θέλεις. Αρκεί να είναι μπόλικα.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, Ρύζι