Go Back

Pad Thai: η Ταϊλάνδη σε ένα πιάτο

Γαρίδες, noodles, αβγά, πασπαλισμένα με τραγανά φιστίκια, σε μια γλυκιά-ξινή-umami σάλτσα. Μια από τις πιο νόστιμες και εύκολες συνταγές, σε μια αυθεντική και μια όχι και τόσο εκδοχή, με υλικά που βρίσκεις πιο εύκολα.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 30 minutes

Υλικά

Για τη σάλτσα

  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από φοίνικα (palm sugar) ή καστανή ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας tamarind sauce ή paste * δες τις σημειώσεις για εναλλακτική
  • 2 κουταλιές της σούπας fish sauce * δες τις σημειώσεις για εναλλακτική

Για το Pad Thai

  • 200 γρ. φαρδιά noodles ρυζιού
  • 14-16 μεσαίες γαρίδες περίπου 250 γρ αποφλοιωμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ή όσο αντέχεις +λίγο extra για το σερβίρισμα
  • 2 αβγά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο +λίγα extra για το σερβίρισμα
  • 1 κονσέρβα φύτρες φασολιού (bean sprouts)
  • ¼ του φλιτζανιού ψημένα φιστίκια +λίγα extra για το σερβίρισμα
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή άλλο ουδέτερο λάδι, όχι ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • φύτρες φασολιού
  • φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο
  • καυτερό μπούκοβο
  • ψημένα φιστίκια
  • κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • 1 λάιμ

Εκτέλεση

  • Ετοίμασε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μόλις μαλακώσουν αλλά κρατάνε λίγο, σούρωσέ τα, πέρασε κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να μην είναι λάσπη μετά που θα τα ξαναμαγειρέψουμε στο τηγάνι, βάλε τα σε ένα μπολ και άσε τα στην άκρη.
  • Ετοίμασε την σάλτσα: Σε ένα μπολάκι ρίξε την ζάχαρη και το ζεστό νερό. Ανακάτεψε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Πρόσθεσε την tamarinde paste και την fish sauce, ανακάτεψε και δοκίμασε.
  • Προετοίμασε τα υλικά: Για να κάνεις Pad Thai αβίαστα, αβάδιστα και αβασάνιστα χρειάζεσαι καλή προετοιμασία. Ο χρόνος πάνω από το καυτό τηγάνι κυλάει πολύ γρήγορα (λένε είναι σα να τρέχεις να προλάβεις την πτήση σου), οπότε δεν έχεις χρόνο για μπρος-πίσω. Κόψε λοιπόν όλα τα υλικά, βάλε τα σε μπολάκια, τοποθέτησέ τα δίπλα στο μάτι κυκλικά με τη σειρά που πρέπει να μπουν στο τηγάνι, διάβασε τις οδηγίες δις, και όλα θα πάνε καλά.
    Αν οι γαρίδες είναι ολόκληρες, ξεφλούδισέ τες, κόψε το κεφάλι και αφαίρεσε τη φλέβα στην ράχη. Στέγνωσε τες με χαρτί καλά-καλά γιατί αν έχουν νερό όταν μπουν στο τηγάνι θα βράσουν, ενώ εμείς θέλουμε να καραμελώσουν, και βάλε τες σε ένα μπολ. Ψιλόκοψε το σκόρδο και βάλε το σε ένα μπολάκι μαζί με το μπούκοβο. Σπάσε τα αβγά σε ένα μπολάκι και χτύπησέ τα. Κόψε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια περίπου 4 εκ. και βάλε τα σε ένα μπολ. Στράγγιξε τις φύτρες φασολιού, κράτα περίπου το 1/4 για το σερβίρισμα, και βάλε τις υπόλοιπες στο ίδιο μπολ. Σπάσε τα φιστίκια και πρόσθεσε τα (μάντεψε που) στο μπολ.
  • Πάμε τηγάνισμα: Βάλε ένα wok ή μεγάλο τηγάνι (ιδανικά όχι αντικολλητικό γιατί δεν πιάνει υψηλή θερμοκρασία) σε δυνατή φωτιά. Πάρε δίπλα σου όλα τα υλικά με την παρακάτω σειρά: γαρίδες, σκόρδο - μπούκοβο, noodles, σάλτσα, αβγά, κρεμμυδάκια - φύτρες - φιστίκια.
    Μόλις το τηγάνι κάψει, ρίξε 1 κουταλιά λάδι, τις γαρίδες, και σόταρέ τες μέχρι να καραμελώσουν. Αφαίρεσε τες από το τηγάνι και άσε τες στην άκρη.
    Ρίξε 1 κουταλιά λάδι ακόμα και άδειασε το μπολ με το σκόρδο και το μπούκοβο. Ανακάτεψε για μισό λεπτό μέχρι να πάρουν χρώμα.
    Ρίξε τα noodles και τη σάλτσα, και ανακάτευε μέχρι να καλυφθούν καλά τα noodles, να απορροφήσουν τη σάλτσα και να μαλακώσουν (δοκίμασέ τα ντε). Αν ακόμα είναι σκληρά και μαστιχωτά, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό.
    Μόλις τα noodles είναι έτοιμα, σπρώξε τα στην μία άκρη του τηγανιού. Ρίξε τα αβγά στο κενό που δημιουργήθηκε, άφησέ τα ψηθούν λιγάκι και μόλις αρχίσουν λίιιιιιγο να δένουν, ανακάτεψε τα με τα noodles.
    Τέλος, ρίξε τα κρεμμυδάκια, τις φύτρες φασολιού και τα φιστίκια, κλείσε το μάτι, και ανακάτεψε καλά. Η ζέστη από το τηγάνι και τα noodles θα τα μαγειρέψουν όσο πρέπει.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε τα noodles σε 2 βαθιά πιάτα, βάλε από πάνω τις γαρίδες και πασπάλισε με τα υπόλοιπα φιστίκια. Πρόσθεσε στην άκρη έξτρα κρεμμυδάκια, φύτρες φασολιού, μπούκοβο και μισό λάιμ. Πάρε ξυλάκια ή πιρούνι (we don't judge) και όρμα!
    Γαρίδες, noodles, αβγά, πασπαλισμένα με τραγανά φιστίκια, σε μια γλυκιά-ξινή-umami σάλτσα. Μια από τις πιο νόστιμες και εύκολες συνταγές, σε μια αυθεντική και μια όχι και τόσο εκδοχή, με υλικά που βρίσκεις πιο εύκολα.

Σημειώσεις

  • Εναλλακτική σάλτσα με υλικά που βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ, της Martha Steward. Αυθεντικό Pad Thai δεν θα είναι, αλλά σίγουρα θα είναι νόστιμο. Και αυτό έχει σημασία.
    - 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
    - 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
    - 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα τσίλι
    - 2 κουταλιές της σούπας χυμό lime ή λεμόνι
    - 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
    - 1 λιωμένη αντζούγια
    Μην πάρεις τις ποσότητες κατά γράμμα. Ανακάτεψε, δοκίμασε, και προσάρμοσε ανάλογα με τα γούστα σου.
  • Οι φύτρες φασολιού που χρησιμοποιούνται στo Pad Thai στην Ασία είναι φρέσκες και τραγανές. Εδώ τις βρίσκουμε σε άλμη όπου έχουν τελείως διαφορετική υφή. Οπότε μη νιώσεις καθόλου ενοχές αν τις αντικαταστήσεις με ό,τι φρέσκο και κρατσανιστό λαχανικό έχεις στο ψυγείο σου, όπως λεπτοκομμένο λάχανο, καρότο ή ρέβες κομμένα σε σπιρτόξυλα. Θα προσθέσουν την ίδια υφή στο πιάτο όπως οι φρέσκιες φύτρες, και είναι και φρέσκα και εποχικά. Αν πάλι έχεις όρεξη να αναλάβεις ένα 4ήμερο κουζινικό project, μάθε πως να φτιάξεις τις δικές σου φύτρες από ροβίτσα εδώ.
  • Η συνταγή είναι για 2 άτομα, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να την διαιρέσεις διά του δύο και να κάνεις το τέλειο γεύμα για σένα. Αν όμως θέλεις παραπάνω ποσότητα, μη βάλεις πάνω από 2 μερίδες ταυτόχρονα στο τηγάνι, γιατί δεν θα μπορεί να πιάσει σωστή θερμοκρασία.
  • Σε ταπεράκι μπαίνει; To Pad Thai είναι καλύτερα να το απολαύσεις ζεστό – ζεστό μόλις βγει από το τηγάνι. Τα υλικά του όμως μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 2-3 μέρες. Και η προετοιμασία είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία του πιάτου. Οπότε μπορείς ή να τα ετοιμάσεις από την προηγούμενη ή να προετοιμάσεις παραπάνω υλικά, και μέσα στις επόμενες μέρες να βάλεις τηγάνι στην φωτιά και σε λίγα λεπτά να απολαμβάνεις το Pad Thai σου.
 
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ασιατική, Ταϊλανδέζικη
Λέξεις-κλειδιά: Noodles, Θαλασσινά