Go Back

Αβγά με πέστο ανατολίτικη, ή αλλιώς chermoula

Αυτό το πιάτο θα αλλάξει τη ζωή σου.Αβγά τηγανισμένα σε μυρωδάτη, λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1 φλιτζάνι chermula
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

Για την chermoula:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα κόλιανδρου (1 ματσάκι)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα μαϊντανού (1/2 ματσάκι)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό ή όσο θέλεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τα αβγά:

  • 1-2 κουταλιές της σούπας chermoula
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φέτα ψωμί
  • φέτα ή ξινομυζήθρα
  • μπόκουβο

Εκτέλεση

  • Ζέστανε του σπόρους κύμινου σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους, περίπου ένα λεπτό και μετά χτύπα τους σε ένα γουδί ή στο multi σου αν είναι της προκοπής και όχι άχρηστο σαν το δικό μου, μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν χρησιμοποιήσεις κύμινο σε σκόνη, αυτό το βήμα το παραλείπεις, αλλά το άρωμα που βγάζουν οι φρεσκοκαβουρντισμένοι σπόροι δεν συγκρίνεται.
  • Ετοίμασε την chermoula: Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα multi εκτός από το λάδι, και χτύπησέ τα προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν. Δοκίμασε και πρόσθεσε κι άλλο λάδι ή αλάτι αν χρειάζεται. Βάλε την chermoula σε ένα βαζάκι και διατήρησέ την στο ψυγείο.
  • Ζέστανε την chermoula: σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην σου καεί, ρίξε 1-2 κουταλιές από την chermoula και άπλωσέ την μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 1 λεπτό. Δε χρειάζεται λάδι, γιατί έχει μέσα μπόλικο.
    Αυτό το πιάτο θα αλλάξει τη ζωή σου. Αβγά τηγανισμένα σε μυρωδάτη, λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
  • Σπάσε ένα αβγό πάνω στην chermoula, αλατοπιπέρωσέ το, και τηγάνισέ το όπως σου αρέσει. Αν θέλεις να το κάνεις scrambled, χτύπησε το πριν το ρίξεις στο τηγάνι. Όταν ψηθεί όπως το θέλεις, βγάλε το από το τηγάνι.
    Αυτό το πιάτο θα αλλάξει τη ζωή σου. Αβγά τηγανισμένα σε μυρωδάτη, λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
  • Ψήσε το ψωμί σου στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και να ρουφήξει όση chermoula περίσσεψε, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Και σέρβιρε: βάλε το αβγό πάνω στην φέτα ψωμί, ρίξε λίγη ακόμα chermoula από πάνω γιατί ποτέ δεν είναι αρκετή, πασπάλισε με τυράκι και λίγο μπούκοβο, και απλά απόλαυσε.

Σημειώσεις

Η συνταγή φτιάχνει μισό φλιτζάνι περίπου chermoula. Βάλε την στο ψυγείο σε ένα βαζάκι και χρησιμοποίησε την για μαρινάδα σε θαλασσινά, πασάλειψέ την στην shakshuka ή σέρβιρέ την σαν ντιπ μαζί με πατάτες, ψητά λαχανικά, θαλασσινά, ή σε οτιδήποτε θα ήθελε λίγο ανατολίτικη γεύση ακόμα.
Γεύμα: Brunch, Σάλτσες
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Σάλτσες