Go Back
5 απο 1 ψηφο

Κρητική υπερτούμπανη σαλάτα με πατάτες και αβγά

Χορταστική. Δροσερή. Ζουμερή. Χρωματιστή. Άκρως καλοκαιρινή. Ετοιμάζεται στο πι και φι. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για όταν οι θερμοκρασίες βαράνε κόκκινο;
ΜΕΡΙΔΕΣ 1 μπαμπάτσικη
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 4-5 baby πατάτες
  • 1 αβγό
  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγουράκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι γλιστρίδα
  • 1/2 κριθαροκουλούρα ή 2-3 κριθαρένια παξιμαδάκια
  • 5-6 μαύρες ελιές
  • κάπαρη
  • ξινομυζήθρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Βράσε τις πατάτες και τα αβγά: Βάλε μία μικρή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, ρίξε μέσα τις πατάτες και τα αβγά. Στο αβγό όμως θέλω λίγο προσοχή. Μην το ρίξεις απότομα μέσα γιατί από το σοκ της θερμοκρασίας μπορεί να σπάσει. Με μία τρυπητή κουτάλα (ή αυτή από τα μακαρόνια) βύθιζε το και βγάζε το από το νερό για 10 δευτερόλεπτα για να πάρει θερμοκρασία, και μετά άφησέ το απαλά. Βράσε τα αβγά για 10 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά, και τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Λογικά στα 10 λεπτά θα είναι και αυτές έτοιμες.
  • Κόψε τα λαχανικά: στο ενδιάμεσο, κόψε τις ντομάτες στα 8, το αγγουράκι σε φέτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Βγάλε τα χοντρά κοτσάνια της γλιστρίδας και κράτα τους βλαστούς και τα φύλλα.
  • Σέρβιρε: πρώτα σπάσε το παξιμάδι και βάλε το σε ένα βαθύ πιάτο. Κόψε τις πατάτες και πρόσθεσε τες στο μπολ, μαζί με την ντομάτα, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι, τη γλιστρίδα, τις ελιές και την κάπαρη. Το αβγό κόψε το στα 4 και βάλε το γύρω-γύρω στο μπολ ωραία και νοικοκυρεμένα, και την ξινομυζήθρα από πάνω στο κέντρο. Τελείωσε με λαδάκι, λεμόνι ή ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πάρε ένα πιρούνι, και απόλαυσε την υπερτούμπανη σαλάτα σου.

Σημειώσεις

Δεν έχεις γλιστρίδα; Δεν πειράζει. Μπορείς να βάλεις μαϊντανό. Μπορείς να βάλεις κρίταμο. Εγώ θα έβαζα κόλιανδρο, αλλά εγώ ξέρουμε ότι έχω ψύχωση. Βάλε ό,τι θες, αλλά βάλε κάτι. Της πάει πολύ.
Γενικά, σαλάτα είναι, οπότε εννοείται ότι προσαρμόζεις τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σου και το πόσο πολύ πεινάς.
Γεύμα: Κυρίως, Σαλάτα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Αβγά