Go Back

Πικάντικες ψητές σαρδέλες με μους αβοκάντο με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός ψάρι + ντοματοσαλάτα, απογειώνεται με απαλή, δροσερή βελούδινη κρέμα από αβοκάντο και γιαούρτι. Έτοιμο σε 15 λεπτά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ξεχωριστά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ή λεμόνι
  • 1 ντομάτα ή 10 ντοματίνια
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2-3 παξιμάδια
  • 5-6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ώριμο μεσαίο αβοκάντο
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερής πιπεριάς όπως χαρίσα
  • 250 γρ. σαρδέλες

Εκτέλεση

  • Συναρμολόγησε τη σαλάτα: Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε πρώτα 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ή λεμόνι και ανακάτεψε. Κόψε το κρεμμύδι σε ροδέλες, την ντομάτα σε μεγάλα κομμάτια ή τα ντοματίνια στην μέση, σπάσε τα παξιμάδια, ψιλόκοψε τα φύλλα βασιλικού και πρόσθεσε τα όλα στο πιάτο. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, ανακάτεψε καλά, δοκίμασε και προσάρμοσε αν χρειάζεται, κaι άφησε την στην άκρη να μαριναριστεί.
  • Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Ετοίμασε το γιαούρτι με αβοκάντο: βγάλε την ψίχα του αβοκάντο με ένα κουτάλι, ρίξε την σε ένα μούλτι μαζί με το γιαούρτι, και χτύπησε καλά. Πρόσθεσε αλάτι και χυμό από το 1/4 του λεμονιού, ανακάτεψε, δοκίμασε και προσάρμοσε αν χρειάζεται.
  • Ετοίμασε το καυτερό ντρέσινγκ: Ρίξε σε ένα μπολ την καυτερή σάλτσα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τον χυμό από το 1/4 του λεμονιού, και ανακάτεψε καλά.
  • Ψήσε τις σαρδέλες: όταν το τηγάνι κάψει καλά, άλειψε τις σαρδέλες και από τις δύο πλευρές με το καυτερό ντρέσινγκ, αλάτισέ τες, και ρίξε τες στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μαζί με τις σαρδέλες, στο τηγάνι ψήσε και το μισό λεμόνι, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, μέχρι να καψαλιστεί, για 5 περίπου λεπτά.
  • Σέρβιρε: Άπλωσε το γιαούρτι με αβοκάντο στο πιάτο, από πάνω την σαλάτα, και τέλος τις σαρδέλες. Ολοκλήρωσε με λίγες σταγόνες από το ψημένο λεμόνι. Αν έχεις κάνει παραπάνω μερίδες για παραπάνω άτομα, μπορείς να φέρεις τα πάντα στο τραπέζι για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Σημειώσεις

Εννοείται θα φτιάξεις παραπάνω ποσότητα από το αβοκάντο με γιαούρτι, θα το βάλεις στο ψυγείο για μέχρι 3 μέρες, και θα το φας πάνω σε ψωμί με ντομάτες και αβγό, ή σαν ντιπ για τα τσιπς σου.
Γεύμα: Κυρίως, Σαλάτα
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Θαλασσινά, Σάλτσες