Go Back

Zaalouk: Ανατολίτικη μελιτζάνα σε ζουμερή σάλτσα ντομάτας

Καμένες μελιτζάνες που ξαναμαγειρεύονται σε μια ντοματένια σάλτσα με μπόλικα μυρωδικά και αρώματα, ταχίνι και ένα ρευστό αβγό. Απαραίτητο το ψωμί μην για ατέλειωτες βούτες.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 2 μεσαίες μελιτζάνες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρο τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα, και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο
  • ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • ψωμί ή πιττούλες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήσε τις μελιτζάνες: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220C στο γκριλ. Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ψήσε τις, γυρίζοντας τες μερικές φορές στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει η σάρκα τους, για περίπου για 40-45 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο σου, γι’ αυτό ρίχνε τους καμία ματιά. Αν έχεις μπάρμπεκιου ή εστίες γκαζιού, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες εκεί. Τις μελιτζάνες μπορείς να τις ψήσεις από την προηγούμενη μέρα.
  • Ετοίμασε την σάλτσα: όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, βάλε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το ελαιόλαδο, και σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί για περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτευε για άλλα περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξε την ντομάτα στο τηγάνι, τα φύλλα κόλιανδρου (κράτα και λίγα για το σερβίρισμα), τα μπαχαρικά, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και μαγείρεψε τα μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά τους και να δέσει η σάλτσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Ξεφλούδισε τις μελιτζάνες: Όταν οι μελιτζάνες ετοιμαστούν, βάλε τες σε ένα μπολ και σκέπασε τες. Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείς να τις πιάσεις, ξεφλούδισέ τες, βγάλε την σάρκα με ένα κουτάλι και πέτα τις φλούδες.
  • Ρίξε τις μελιτζάνες μέσα στο τηγάνι, αλατοπιπέρωσε, ανακάτεψε καλά, καπάκωσε, και μαγείρεψέ τα μέχρι να δέσει, για περίπου 10-12 λεπτά. Δοκίμασε και πρόσθεσε όσο λεμόνι χρειάζεται, ανάλογα με το πόσο όξινες είναι οι ντομάτες. Αν χρειάζεται πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι.
  • Βράσε το αβγό: στο ενδιάμεσο, βάλε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι νερό να βράσει, και ρίξε το αβγό, προσεκτικά, και βράσε το για 7 λεπτά ακριβώς. Όταν το βγάλεις, βάλε το σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
  • Σέρβιρε: άπλωσε τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο, βάλε από πάνω το αβγό κομμένο στην μέση, περίχυσε με το ταχίνι και πασπάλισε με λίγα φύλλα κόλιανδρου. Σέρβιρε με ψωμάκι ή πίτες για τις απαραίτητες βούτες.

Σημειώσεις

Αντί για αβγό μπορείς να το βάλεις τηγανητό χαλούμι, κάποιο αλμυρό τυρί ή γιαούρτι. Επίσης πάει τέλεια με σπόρους ροδιού και αμύγδαλα.
Ό,τι περισσέψει, λέμε τώρα, τρώγεται τέλεια και κρύο. Οπότε ξέρεις, ετοίμασε μπόλικη ποσότητα και φάε την οποιαδήποτε ώρα.
Θα το ξαναπώ. Θα καις που θα καις τόση ώρα τον φούρνο. Ε βάλε μέσα μια-δύο μελιτζάνες ακόμα, και μετά θα τις κάνεις μελιτζανοσαλάτα, baba ganoush, θα τις φας ολόκληρες με διάφορα toppings (βλέπε καμένη μελιτζάνα), για να έχεις να τρως μέσα στην εβδομάδα.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Λαχανικά