Σόταρε τα αρωματικά: βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε την μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ρίξε μέσα τον μαραθόσπορο και το μπούκοβο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, για 1 περίπου λεπτό. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και ανακάτεψέ το μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα, για 1 ακόμα λεπτό. Σβήσε με το κρασί, και περίμενε μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
Ρίξε τον τραχανά μέσα στο τηγάνι και κάνε τον δυο - τρεις σβούρες. Πρόσθεσε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε καλά, και χαμήλωσε τη φωτιά.
Πρόσθεσε το νερό: μόλις απορροφηθούν τα ζουμιά της ντομάτας, πρόσθεσε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, και ανακάτεψε. Μόλις απορροφηθεί, πρόσθεσε πάλι μισό φλιτζάνι νερό και επανέλαβε, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς αλλά να έχει ζουμιά. Γενικά το τραχανότο στεγνώνει αρκετά γρήγορα μόλις βγει από τη φωτιά, οπότε φρόντισε να έχει το νεράκι του. Η όλη διαδικασία είναι περίπου 10 λεπτά. Τώρα πόσο ακριβώς νερό θα πάρει και για πόσο χρόνο, εξαρτάται από το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα σου και από τον τραχανά σου. Αλλά no worries. Δοκιμάζεις συνέχεια μέχρι να μελώσει όσο θες. Ευκαιρία για τσιμπολόγημα πάνω στην κατσαρόλα.
Ετοίμασε το λάδι βασιλικού: όσο ο τραχανάς κάνει τα δικά του, βάλε το 1/3 από τα φύλλα βασιλικού σε ένα γουδί και κοπάνησέ τα 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν αυτά τα αρώματα τους κι εσύ το άχτι σου, πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Ή ρίξε τα όλα σε ένα μούλτι και χάσε την ευκαιρία για εκτόνωση.
Και τελειώσαμε: μόλις ο τραχανάς χυλώσει όσο θες, βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακάτεψε. Δοκίμασε, προσάρμοσε το αλάτι και το πιπέρι, τα γνωστά. Σέρβιρε αμέσως σε δύο βαθιά πιάτα, πασπάλισε από πάνω το λάδι βασιλικού, κομμάτια από μανούρι, φρέσκο πιπέρι γιατί ποτέ δεν είναι αρκετό, πάρε το αγκαλιά στον καναπέ και enjoy την γκουρμεδιά σου.