Βάλε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
Κόψε το κρεμμύδι και την πατάτα σε μεγάλα κομμάτια, ρίξε τα στην κατσαρόλα, και σόταρέ τα μέχρι να πάρουν χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.
Ξέπλυνε τις φακές και ρίξε τις στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
Πρόσθεσε τα μυρωδικά (το κύμινο, τον κουρκουμά, το φύλλο δάφνης), το νερό και αλάτισε.
Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, καπάκωσε την κατσαρόλα και άφησέ τις φακές να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Ρίχνε και ένα τσεκάρισμα που και που μήπως θέλουν κι άλλο νερό.
Παράλληλα, ετοίμασε τα κρουτόν. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180ºC στο γκριλ. Κόψε την πίτα σε τετράγωνα κομματάκια, βάλε τα σε ένα ταψάκι, πασπάλισε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το μπούκοβο και το αλάτι, ταρακούνα τα να πασαλειφτούν καλά, άπλωσέ τα στο ταψί, και ψήσε τα μέχρι να γίνουν τραγανά, για περίπου 8-10 λεπτά. Βγάλε τα από τον φούρνο, και άφησέ τα να κρυώσουν, τσιμπολογόντας ελεύθερα.
Μόλις οι φακές μαλακώσουν, πολτοποίησε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ. Πρόσθεσε το λεμόνι, ανακάτεψε, δοκίμασε, και διόρθωσε το λεμόνι και το αλάτι αν χρειάζεται. Αραίωσε με ζεστό νερό αν θέλεις για να πετύχεις την πυκνότητα που σου αρέσει.
Και σέρβιρε: μοίρασε την σούπα σε δύο βαθιά πιάτα, πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, βάλε από πάνω τα κρουτόν, και μία σφήνα λεμόνι στο πλάι.