Πλούσιο και κρεμώδες New York cheesecake με στραγγιστό γιαούρτι
Το αυθεντικό, το ψημένο, το σωστό. Με πλούσια, γεμάτη αλλά ελαφρά όξινη κρέμα, και με ανάλαφρη, βελούδινη και δροσερή επικάλυψη από πάνω.
ΜΕΡΙΔΕΣ 12
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 20 minutesλεπτά
ΘΑ ΨΗΣΕΙΣ 1 ώραώρα20 minutesλεπτά
Χρονοσ αναμονης 8 ώρεςώρες
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώραώρα40 minutesλεπτά
Υλικά
Για τη βάση:
100γρ.βούτυροανάλατο
250γρ.μπισκότατύπου digestive
1κουταλιά της σούπαςλευκή ζάχαρη
Για τη γέμιση:
900γρ.τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ.στραγγιστό γιαούρτι
250γρ.λευκή ζάχαρη
3κουταλιά της σούπαςαλεύρι
1πρέζα αλάτι
1 ½κουταλάκι του γλυκούεκχύλισμα βανίλιας
1λεμόνι, το ξύσμα του
4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη:
200γρ.στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1κουταλιά της σούπαςλευκή ζάχαρη
2κουταλιά της σούπαςχυμό λεμονιού
φράουλες, φιστίκι αιγίνης ή ό,τι φρούτα και ξηροί καρποί θες
Εκτέλεση
Βγάλε τα υλικά για τη γέμιση από το ψυγείο 2 ώρες πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάλε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180c στις αντιστάσεις.
Κάλυψε τη βάση από τη φόρμα με ένα τετράγωνο αντικολλητικό χαρτί, και μετά κούμπωσε το τσέρκι έτσι ώστε το χαρτί που περισσεύει να προεξέχει. Άλειψε τις πλευρές από τη φόρμα με βούτυρο και κάλυψε τες με αντικολλητικό χαρτί.
Για τη βάση, λιώσε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σπάσε τα μπισκότα στο multi, ρίξε μέσα μια κουταλιά ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο, και ανακάτεψε με μία σπάτουλα.
Στρώσε το μείγμα στη φόρμα και πίεσέ το καλά με ένα κουτάλι ή το κάτω μέρος από ένα επίπεδο ποτήρι. Ψήσε για 10 λεπτά, και άφησέ το να κρυώσει σε μία σχάρα.
Ανέβασε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220c και ξεκίνα τη γέμιση.
Χτύπα με ένα μίξερ ή ένα σύρμα το τυρί κρέμα και το γιαούρτι σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Συνέχισε το χτύπημα ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά, και τα αβγά ένα-ένα. Δεν θέλεις να παραχτυπήσεις, ίσα-ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Ρίξε τη γέμιση μέσα στη φόρμα και ψήσε για 10 λεπτά.
Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 110c και ψήσε για 45 λεπτά ακόμα. Θα πρέπει το cheesecake να έχει πήξει αλλά να είναι χαλαρό στο κέντρο του όταν το κουνήσεις.
Και το πιο σημαντικό. Το cheesecake δεν πρέπει να κρυώσει απότομα. Οπότε, μόλις είναι έτοιμο, σβήσε το φούρνο, άνοιξε ελαφρά την πόρτα και άφησε το cheesecake μέσα για 10 λεπτά. Στην συνέχεια άνοιξε τελείως την πόρτα και άφησέ το μέσα για 2 ώρες να κρυώσει.
Βγάλε το γιαούρτι για την επικάλυψη από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτύπα το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι, και άπλωσέ το πάνω στο cheesecake, μέχρι τις άκρες.
Σκέπασε με αλουμινόχαρτο και άφησέ το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Για να σερβίρεις, πέρνα ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες για να χαλαρώσουν όποια σημεία έχουν τυχόν κολλήσει. Ξεκούμπωσε το τσέρκι, ξεκόλλησε το πλαϊνό χαρτί, και σήκωσε προσεκτικά το cheesecake με το χαρτί της βάσης αν θέλεις να το μεταφέρεις σε πιατέλα. Κόψε σε κομμάτια με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Στόλισε με φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Και όρμα!
Σημειώσεις
Τα υλικά είναι υπολογισμένα για μία φόρμα με τσέρκι 23 εκ.