Καμμένα σπαράγγια με αβγό ποσέ και βινεγκρέτ λεμονιού
Με το ψήσιμο τα σπαράγγια βγάζουν μια απίστευτα καπνιστή γεύση. Σε απόλυτη αρμονία με μια απλή vinaigrette και το αβγό. Απλό, πανεύκολο αλλά άχαστο.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutesλεπτά
Υλικά
½κουταλιά της σούπαςελαιόλαδο για το τηγάνι
½ματσάκισπαράγγια
1αβγό
1φέταπροζυμένιο ψωμί
φουντούκιαψιλοκομμένα
παρμεζάνα
φρέσκα μυρωδικάψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
Για τη “βινεγκρέτ” λεμονιού:
1κουταλιά της σούπαςελαιόλαδο
1κουταλιά της σούπαςχυμό λεμονιού
¼κουταλάκι του γλυκούμουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά ώστε να έχει φυσαλίδες.
Ζέστανε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και άλειψέ το με λίγο ελαιόλαδο. Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε κανονικό τηγάνι, απλά σε λίγο πιο χαμηλή φωτιά.
½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνι
Καθάρισε τα σπαράγγια σπάζοντας με το χέρι το κάτω σκληρό μέρος τους. Αλατοπιπέρωσε τα. Ψήσε τα στο τηγάνι λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν μαύρα σημάδια και να μαλακώσουν.
½ ματσάκι σπαράγγια, αλάτι, πιπέρι
Όσο τα σπαράγγια σου ψήνονται, κάνε το αβγό ποσέ. Σπάσε το αβγό πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε τα απαλά στο νερό. Βράσε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να το βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
1 αβγό
Φρυγάνισε το ψωμί, σε φρυγανιέρα ή ψήνοντας το στο τηγάνι και από τις 2 πλευρές για 2-3 λεπτά.
1 φέτα προζυμένιο ψωμί
Ετοίμασε τη βινεγκρέτ: βάλε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι σε ένα βάζο. Καπάκωσε και ταρακούνα με τρέλα μέχρι να γίνουν μία ωραία, ομοιόμορφη σάλτσα.
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, ¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι
Και σέρβιρε: Βάλε το ψωμί στο πιάτο, από πάνω τα σπαράγγια και πάνω τους το αβγό ποσέ. Αλατοπιπέρωσε, ρίξε την βινεγκρέτ παντού, και τελείωσε με τα φουντούκια, λίγες φλούδες παρμεζάνας και τα μυρωδικά.