Go Back

Ταϊλανδέζικο γλυκό ρύζι με γάλα καρύδας και μάνγκο

Κρεμώδες ρύζι με αλμυρόγλυκη σάλτσα από γάλα καρύδας και εξωτικό μάνγκο. Τέλειο για πρωινό ή για να κλείσεις οποιοδήποτε γεύμα.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 40 minutes
2 ώρες

Υλικά

  • 1 κούπα ρύζι κολλώδες ή καρολίνα ή γλασέ
  • 200 ml γάλα καρύδας (μισή κονσέρβα)
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 μάνγκο ή φράουλες ή νεκταρίνια
  • σουσάμι ψημένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάλε το ρύζι μέσα σε ένα μπολ, σκέπασε το με αρκετό νερό και άσε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Έχω δει σε ταϊλανδέζικα site να το αφήνουν για όλη την νύχτα, αλλά που τέτοια προκοπή.
    1 κούπα ρύζι κολλώδες
  • Πάρε μία κατσαρόλα στην οποία μπαίνει καλαθάκι ατμού. Γέμισέ την με νερό, τόσο ώστε να μην ακουμπάει στο καλαθάκι, και βάλε την σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, χαμήλωσε τη φωτιά αρκετά, ώστε να σχηματίζονται μόνο φυσαλίδες στο νερό (shimmering που έλεγε και η γιαγιά μου).
  • Στρώσε το καλαθάκι ατμού με μία λεπτή πετσέτα κουζίνας. Στράγγιξε το ρύζι, άπλωσέ το πάνω στο στρωμένο με την πετσέτα καλαθάκι, σκέπασε το με τις άκρες της πετσέτας, βάλε το καλαθάκι μέσα στην κατσαρόλα, καπάκωσε, και σιγομαγείρεψέ το ρύζι στον ατμό για μισή ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει. Πρόσεξε είπαμε να μην ακουμπάει το νερό το καλαθάκι και πρόσεξε να μην σου εξατμιστεί το νερό.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι, βάλε το σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    200 ml γάλα καρύδας, 1/4 της κούπας ζάχαρη, 1 τσιμπιά αλάτι
  • Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, βάλε το σε ένα μπολ, ρίξε το μισό μείγμα με το γάλα καρύδας, ανακάτεψε καλά να πάει παντού, σκέπασε με ένα πιάτο, και άφησέ το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Όσο το ρύζι ξεκουράζεται, ρίξε το κορνφλάουρ στο υπόλοιπο μείγμα με το γάλα καρύδας, βάλε το σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί και να πήξει ελαφρά ώστε να σχηματίσει μια κρεμώδη σάλτσα.
    1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • Μόλις ξεκουραστεί το ρύζι, σέρβιρε. Χώρισε το ρύζι σε δύο μπολ, αν θες, το κάνεις και oldschool, βάζοντας το σε ένα μπολάκι και κάνοντας ένα πυργάκι. Ξεφλούδισε και κόψε το μάνγκο και βάλε το δίπλα. Ρίξε από πάνω τη σάλτσα με γάλα καρύδας και πασπάλισε με το σουσάμι. Τρώγεται με ξυλάκια, με κουτάλι, με πιρούνι και γενικά με ό,τι βρεις.
    1 μάνγκο, σουσάμι

Σημειώσεις

Αν το προτιμάς πιο γλυκό, μπορείς να προσθέσεις παραπάνω ζάχαρη σε όλο το γάλα καρύδας, ή μόνο στην τελική σάλτσα.
Γεύμα: Brunch, Γλυκό
Κουζίνα: Ασιατική
Λέξεις-κλειδιά: Γλυκές συνταγές, Ρύζι